Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πύρινο μέτωπο τριών ημερών για την κυβέρνηση

Πύρινο μέτωπο τριών ημερών για την κυβέρνηση
Από έναν πύρινο κλοιό τριών ημερών θα περάσει η πολιτική ζωή, με εντάσεις, καθοριστικές αποφάσεις και ενδεχομένως ανατροπές.
Αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα ή διαφορετικά την Παρασκευή θα συναντηθούν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στη συνάντηση αυτή θα....
ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις
Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, και μολονότι η κοινή δήλωση των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου έχει αλλάξει τα δεδομένα, η ηρεμία (για το κόμμα αλλά και για την κυβέρνηση) δεν μπορεί ακόμα να θεωρείται δεδομένη.

Εχει εξαντληθεί ο χρόνος για PSI, δανειακή σύμβαση
- Δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας στη Βουλή

Ο χρόνος για την ολοκλήρωση του PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα έχει εξαντληθεί. Μέχρι την  
Κυριακή θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία με την τρόικα. Την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας αυτής στη Βουλή, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει η διαπραγμάτευση μόνο με τη δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αν συμβεί αυτό η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα που θα εξειδικεύουν τη συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων και πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Στην πορεία αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί αναταράξεις, ιδίως αυτές που προκαλούνται από τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τέτοια προβλήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Υπήρξαν αρρυθμίες, θα γίνει όμως μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Καψής.


Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιες είναι οι αντοχές των κομμάτων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπλευση οι εκλογές θα αποτελέσουν αναπόφευκτη λύση. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως προκαλεί ισχυρή ανησυχία. Για αυτό και ο κ. Καψής τόνισε ότι η «συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών».


Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης δύο φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο τους στην κοινή γνώμη καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Το ζήτημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος δεν θα είναι τόσο η επιβολή σκληρής φορολογίας όσο οι ποινές για τους φοροφυγάδες και τους λοιπούς παραβάτες της νέας νομοθεσίας. 


Επικοινωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου


Χθες, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος και συζήτησαν θέματα που αφορούσαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αύριο αναμένεται να έχουν και κατ΄ ιδία συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να θέσει διαδικαστικά θέματα για την αλλαγή ηγεσίας και θα περιοριστεί να ενημερώσει τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις. Χθες πάντως είχε σειρά επαφών με τους Απ. Κακλαμάνη, Βάσω Παπανδρέου, Π. Ευθυμίου, Κ. Σκανδαλίδη, Μιλτ. Παπαιωάννου. Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, συναντήθηκε με τον κ. Α. Λοβέρδο ο οποίος είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Η συνομιλία αυτή δεν κατέληξε κάπου αλλά αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές.    


Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Αν. Λοβέρδο στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε θετική την κίνηση του να συμπορευτεί με τον κ. Βενιζέλο χάριν της ενότητας του ΠαΣοΚ. Προχθές ο κ. Α. Λοβέρδος είχε επικοινωνία με την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και γενικώς επιδιώκεται να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.



Στους περισσότερους βουλευτές επικρατεί ένα αίσθημα ανακούφισης από τη σύμπλευση Βενιζέλου - Λοβέρδου αλλά και μια ανησυχία ότι πρέπει να ανασυνταχτεί το κόμμα σύντομα, να μην σύρεται από τις εξελίξεις και να βρει ξανά τα ερείσματα του στην κοινωνία.


Οι πληροφορίες από την ομάδα των «προεδρικών» βουλευτών επιμένουν ότι στις εσωκομματικές εκλογές αυτή η πλευρά «θα εκφραστεί οπωσδήποτε». Αυτή τη στιγμή, τρία στελέχη φέρονται επικρατέστερα να ηγηθούν αυτού του πόλου (Χρ. Παπουτσής, Χ. Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη) αλλά η εικόνα δεν είναι ακόμα καθαρή.

Πάντως, από όλες τις πλευρές μεταδίδεται ότι αύριο δεν θα δοθεί η αποφασιστική μάχη για την αλλαγή ηγεσίας. Ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί ο κ. Παπανδρέου αλλά φαίνεται ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν μια βελούδινη διαδοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ «ζυμώνεται» η ιδέα η Προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει οριστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου να μετατραπεί σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν όλοι και κυρίως ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως μεταδίδεται από το περιβάλλον του επιμένει στο χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στο Πολιτικό και στο Εθνικό Συμβούλιο.    
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"