Το «όχι σε όλα» του Οδυσσέα Βουδούρη, που οδήγησε στη διαγραφή του, και το «ναι μεν αλλά…» του Δημήτρη Κουσελά, που τον άφησε εκτός λίστας υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, δεν… μαλάκωσε στην κρίση των Μεσσηνίων τη μέχρι τώρα στάση των δύο βουλευτών.
Το «ναι» (των Γιαννακοπούλου και Λαμπρόπουλου) ισοδυναμεί στη συνείδηση των πολιτών με προδοσία, το «όχι» με....
καιροσκοπικό λαϊκισμό. Οι προθέσεις και των δύο «στρατοπέδων» αμφισβητούνται, καθώς οι πολίτες μπορούν και θέλουν να δουν τη συνολική εικόνα των πράξεων και αποφάσεων των τριακοσίων της Βουλής και την ευθύνη τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Το νέο μνημόνιο θα οδηγήσει σε καθολική εξαθλίωση του ελληνικού λαού, συμφωνούν οι πολίτες. Εξαθλίωση που –άλλοι είναι βέβαιοι, άλλοι ελπίζουν- θα μεταφραστεί σε αποτέλεσμα στις κάλπες, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους, θα αργήσουν να στηθούν. Όλοι τους ευελπιστούν σε αλλαγή των προσώπων που μέχρι σήμερα πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή. Αν και παραδέχονται ότι δύσκολα αλλάζουν τα… εκλογικά χούγια των Ελλήνων.
Παναγιώτης Αργυρόπουλος
«Εμάς δε μας συλλογίζονται»
«Περιμένω να δω πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Γεγονός παραμένει ότι πεινάμε. Εγώ είχα μαγαζί και το έκλεισα, όπως έκλεισαν τόσα μαγαζιά και θα κλείσουν κι άλλα. Από εκεί και μετά; Ούτε υπέρ του ναι είμαι ούτε υπέρ του όχι. Οι βουλευτές της Μεσσηνίας, ανεξαρτήτως ναι ή όχι, εμάς δε μας συλλογίζονται. Ούτε έχει κάτσει ποτέ κανείς τους να συλλογιστεί τις ευθύνες του για όσα έκαναν, όχι χθες και προχθές, αλλά εδώ και πολλά χρόνια».
Παναγιώτης Γιαννούλης
«Το ξερό όχι δε λέει τίποτα»
«Η στάση των βουλευτών δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Αυτό που προβάλλουν είναι ένα καλούπι: Ή στον γκρεμό ή στο ρέμα. Απλούστατο το δίλημμα. Όσοι είπαν ναι, δε νομίζω ότι μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά. Ο Κουσελάς πλήρωσε τη στάση του. Ο Βουδούρης επίσης. Αλλά δε μέμφομαι και τους άλλους που έμειναν. Κανείς στην πραγματικότητα δεν προτείνει τίποτα. Κι αν είδατε, ούτε η Αριστερά πρότεινε κάτι συγκεκριμένο. Το ξερό όχι δε λέει τίποτα. Το θέμα είναι ότι αφού μας έφεραν εκεί που φτάσαμε, έπρεπε να διαλέξουμε… ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως του τα παρουσιάζουν. Να αφυπνιστεί και, όταν θα πάει στις κάλπες, να διαλέξει τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός θα στραφεί σε διαφορετικά μονοπάτια, αρκεί να μην είναι ακραία».
Δημήτρης, συνταξιούχος
«Μακάρι να ξεπηδήσουν καινούριες φωνές, γιατί αυτοί είναι άχρηστοι»
«Εγώ την περίμενα την ψήφιση του νέου μνημονίου. Αυτοί που έκαναν εξ αρχής το λάθος, τώρα έκαναν και δεύτερο. Για τη στάση των Μεσσήνιων βουλευτών… μόνο ο Βουδούρης είπε όχι. Ο Κουσελάς ψήφισε ναι επί της αρχής, αλλά όχι για τα εργατικά, γιατί ήτανε παλιότερα εργατοπατέρας και του κακοφάνηκε γιατί ψηφίστηκε το άρθρο 1. Εκεί στάθηκε αυτός. Πιστεύω ότι η στάση των 300 εν γένει θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, αυτό αρκεί. Δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, να μας σώσουν. Μακάρι να ξεπηδήσουν καινούριες φωνές στην πολιτική, γιατί αυτοί είναι άχρηστοι».
Δημήτρης Δικαιουλάκος
«Ψήφισαν με γνώμονα το πώς θεωρούν ότι θα ξαναβγούν βουλευτές»
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ήταν απολύτως αναμενόμενο. Κάποιοι, μάλιστα, έδειξαν ότι έχουν… συνείδηση –και αυτό να εκληφθεί ως ειρωνεία. Ο κ. Βουδούρης ψήφισε όχι, όμως ο ίδιος είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά ναι. Ο κ. Κουσελάς προέρχεται από το συνδικαλιστικό κλάδο, οπότε τώρα αποφάσισε να αντιταχθεί σε κάποια μέτρα που είναι ενάντια στον κλάδο που υποστήριζε τόσα χρόνια.
Το τι ψήφισαν εναπόκειται στο πώς θεωρούν οι ίδιοι ότι θα ξαναβγούν βουλευτές ή όχι. Όσοι ψήφισαν όχι, το έκαναν επειδή θεωρούσαν ότι έτσι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναβγούν βουλευτές αργότερα. Αυτοί που ψήφισαν ναι, έχουν ψιλοκαπαρωμένη τη θέση για τις επόμενες εκλογές.
Τα αποτελέσματα των εκλογών θεωρώ ότι θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που βλέπουμε τώρα στις δημοσκοπήσεις, γιατί και το πολιτικό σκηνικό θα είναι τελείως διαφορετικό. Η οικονομία μας θα βρίσκεται σε αθλιότερη κατάσταση απ’ ό,τι είναι τώρα, όπως και τα οικονομικά στις τσέπες των πολιτών. Απ’ ό,τι μας είπε η πολιτική ηγεσία, η ψηφοφορία έγινε για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία. Θα αποτραπεί πράγματι; Για να δούμε, πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και η Ε.Ε. μαζί με την Επιτροπή τους επόμενους μήνες. Τότε θα κρίνουμε ο καθένας πώς θα ψηφίσει. Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός, πιστεύω και πρέπει να εκφράσει με την ψήφο του την αντίθεσή του στις πολιτικές των προηγούμενων αρκετών χρόνων. Και εύχομαι να μην το κάνει απέχοντας».
Παναγιώτης Νταής
«Το σύστημα παίζει τα ρέστα του, αλλά τα παίζει καλά»
«Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ήταν το αποτέλεσμα της κοινωνίας που το στήριξε. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, γιατί εμείς τους κάναμε βουλευτές κι εμείς θα τους ξανακάνουμε βουλευτές. Η ευθύνη είναι πρώτα δική μας. Οι πράξεις τους και οι παραλείψεις τους είναι ο καθρέφτης του δικού μας κόσμου. Εμείς τους δυναμώσαμε, εμείς τους στηρίξαμε με το να ζητάμε ρουσφέτια, να ζητάμε ανταλλάγματα, να τρέχουμε από πίσω τους. Αυτό μας αξίζει, γιατί όταν καίγεται ο τόπος, εμείς προτιμάμε να πίνουμε καφέ στις καφετέριες και να έχουμε τη χαζή δικαιολογία ότι μας… ραντίζουν. Όταν αποφασίσουμε εμείς να αλλάξουμε τρόπο αντίδρασης και σκέψης, μόνο τότε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Όσον αφορά στη στάση των βουλευτών της Μεσσηνίας, είναι αυτή ακριβώς που περίμενα. Αυτοί που ψήφισαν όχι, ψήφισαν καιροσκοπικά, ψήφισαν για να βολέψουν τον εαυτό τους και εκ του ασφαλούς. Αυτοί που ψήφισαν ναι, δεν ξέρω κατ’ αρχήν αν είχαν άλλη επιλογή, εδώ που έφτασαν οι ίδιοι τα πράγματα. Μέσα από αυτή την έκρηξη, αυτή την κόντρα, αυτή την αντίδραση, θα καταφέρει το σύστημα –το οποίο δεν πνέει τα λοίσθια, έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αλλά έχει τον τρόπο του- να μας οδηγήσει σε μεταξύ μας συγκρούσεις. Θα μας αλλάξουν το στόχο και δε θα είναι αυτοί –το σύστημα- απέναντί μας, αλλά εγώ απέναντι σε σένα. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν νέες δυνάμεις και, αν υπάρξουν, θα είναι κατευθυνόμενες. Το σύστημα παίζει τα ρέστα του, αλλά τα παίζει καλά».
Ηλίας Ξυδέας
«Ναι της προδοσίας, Όχι του λαϊκισμού»
«Φοβάμαι για τα χειρότερα. Κάποια στιγμή ο κόσμος θα εναντιωθεί. Δε νομίζω να αντέξουν αυτά τα μέτρα, τα οποία κανένας λαός δε θα άντεχε. Ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν αποδώσει σε τίποτα, πόσω μάλλον τα ακόμη σκληρότερα.
Σίγουρα οι βουλευτές δεν είναι υπέρ της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση. Μπορούν να καταλάβουν και αυτοί ότι τα μέτρα δε θα οδηγήσουν πουθενά. Το έλλειμμα θα μεγαλώνει συνέχεια. Πρόκειται περί προδοσίας. Σίγουρα όλα αυτά γίνονται για κάποια συμφέροντα. Όσο για εκείνους που ψήφισαν όχι, θεωρώ ότι εμπίπτει στα πλαίσια του γενικότερου λαϊκισμού. Ψήφισαν όχι ελπίζοντας να το εξαργυρώσουν σε ψήφους».
Κώστας Κρόμπας
«Όσα ψηφίστηκαν είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας»
«Η ουσία που πρέπει να γίνει αντιληπτή είναι ότι το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες, δεν είναι κίνηση βοήθειας της Ελλάδας. Τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα ούτε σε ανάπτυξη ούτε σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αντιθέτως θα μας καταβαραθρώσουν στην ύφεση και την πείνα. Όσα ψηφίστηκαν είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας.
Εκλογές στο άμεσο χρονικό διάστημα δε βλέπω. Όσοι θέλουν να κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή, θα περιμένουν να υποστεί το πολιτικό κόστος ο Παπαδήμος και η κυβέρνησή του και μετά ενδεχομένως να εμφανιστούν αυτοί ως σωτήρες. Πιστεύω ότι η στάση, από την άλλη, όλων όσοι δεν ψήφισαν το μνημόνιο, πλην αυτών που είχαν ταχθεί από την αρχή κατά του μνημονίου, έχει σαν κίνητρο την προσωπική επιβίωση και τίποτε άλλο. Αν ήταν διαφορετικά, από την πρώτη στιγμή δε θα στήριζαν το μνημόνιο».
Γρηγόρης Φουρναράκος
«Και σε αυτή την ψηφοφορία, κοίταξαν την πάρτη τους»
«Αναμενόμενο ήταν το ναι στην ψηφοφορία. Τέτοιους πολιτικούς έχουμε, δε μας εξέπληξαν. Από τους Μεσσήνιους, ένας δεν ψήφισε ναι. Ο Κουσελάς το έπαιξε σε δύο ταμπλό. Αυτό, όμως, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Γιατί και σε αυτή την ψηφοφορία, κοίταξαν την πάρτη τους. Δύο χρόνια τώρα τι ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι;
Χρόνια τώρα βλέπουμε στις κάλπες το ίδιο παιχνίδι. Το ελπίζω, περιμένω κι εγώ να δω τη συμπεριφορά των πολιτών στις κάλπες. Σε ενδεχόμενες εκλογές, έτσι; Γιατί έχω μια επιφύλαξη κατά πόσο θα γίνουν εκλογές το επόμενο χρονικό διάστημα. Δε νομίζω ότι θα έχουμε εκλογές τον Απρίλιο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα δράμα εξελίσσεται για τον ελληνικό λαό. Θα δούμε την ανεργία να διπλασιάζεται, θα σε πιάνει η ψυχή σου από την ανέχεια που θα βλέπουμε στους δρόμους. Εγώ ξέρω ένα δρόμο, το δρόμο του αγώνα. Αν δεν αγωνιστεί ο λαός, κανείς δεν του χαρίζεται».
Γιώργος Κόσσυβας
«Σκοπιμότητες ώθησαν την ψήφο»
«Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές, Μεσσήνιοι και όλοι τους, ψήφισαν κατά συνείδηση. Σκοπιμότητες ώθησαν την ψήφο τους στη Βουλή ή κοίταξαν να προστατεύσουν τα νώτα τους για επόμενες εκλογές. Για το λαό, τα πράγματα είναι και θα είναι από το κακό στο χειρότερο. Δέκα φορές είπαν ότι θα μας σώσουν και κάθε φορά μάς ρίχνουν στον ωκεανό να πάμε να πνιγούμε. Με λίγα λόγια, μας έβαλαν φωτιά στο σπίτι και μας είπαν ή καθίστε να καείτε ή πηδήξτε από το μπαλκόνι να σκοτωθείτε μόνοι σας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή ο λαός θα καταλάβει τι γίνεται. Δυστυχώς, η ιστορία δε μας δείχνει αυτό το πράγμα. Μας δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θα ξαναμαντρωθούνε στα δυο μεγάλα μαντριά. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και εξαθλιωμένος, αλλά τι θα γίνει στις κάλπες, δεν ξέρω. Μόνο ελπίζω».
Σωτήρης Τσώνης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας
«Τα πάντα βρίσκονται σε κινούμενη άμμο»
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμπιεστεί πάρα πολύ από πλευράς αμοιβών –μιλάω για τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, που οι αμοιβές θα πέσουν στα 400 ευρώ και στα τετράωρα ακόμη πιο χαμηλά και πλήττει περίπου 450.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, πιθανόν να οδηγηθούμε και εκεί στους βασικούς μισθούς. Το επίδομα ανεργίας μειώνεται δραματικά. Οι κοινωνικές παροχές –μέσω κυρίως της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που όπως όλα δείχνουν θα πάψουν να υφίστανται- ισοπεδώνονται με δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους. 83.000 εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν πάρει δάνεια μερικώς επιδοτούμενα, ενώ είναι και η επιδότηση ενοικίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κόβεται επιπλέον η επιδότηση σε ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, μεγάλο πλήγμα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Τα πάντα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινούμενη άμμο. Όσον αφορά στους μισθούς, στις συντάξεις, στα πάντα. Είναι γεγονός ότι τους εργαζόμενους τους περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες».
Σταυρούλα Ψηλάκη, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
«Η αγοραστική δύναμη θα μηδενιστεί»
«Τριάντα τρεις επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο στην Καλαμάτα, μόνο από το ξεκίνημα του 2012. Με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, δεν μπορώ να προβλέψω πόσες ακόμα θα κλείσουν. Το μέλλον των εμπόρων είναι εντελώς αβέβαιο, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα κλείσουν πάρα πολλοί, αυτό είναι δυστυχώς γεγονός.
Η αγοραστική δύναμη των πολιτών είχε ελαχιστοποιηθεί ήδη με τα προηγούμενα μέτρα. Τώρα, δυστυχώς, θα μηδενιστεί. Στους ήδη φτωχούς, θα προστεθούν οι νεόπτωχοι. Ο ελληνικός λαός θα εξαθλιωθεί. Αν ξέραμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα συναινούσαμε να υποφέρουμε για κάποια χρόνια. Είναι όμως αβέβαιο. Όπως δεν ξέρουμε αν σε κάποιους μήνες δε θα έχουμε επιπλέον μέτρα λιτότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"