Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι πάλι οι μισθοί

Π

ακέτο περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - εκτός από τις ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις - απαιτεί η τρόικα
Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα) μπαίνουν από σήμερα.... στο τραπέζι των συναντήσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς.
Η τρόικα ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας:
1. Την κατάργηση του κατώτατου μισθού (751,39 ευρώ μεικτά) στον ιδιωτικό τομέα.
2. Διάλογο για ενδεχόμενη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (σχετικό θέμα είχε θέσει και το 2010).
3. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα πρέπει να συνοδευτεί από τη θέσπιση μέτρων ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος στο οποίο δημιουργείται τρύπα 7 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της ύφεσης.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές», αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα»
Οσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. 
Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές, ο κ. Κουτρουμάνης επέμεινε στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για μειώσεις ως λύση του προβλήματος. Ο υπουργός τόνισε ότι πρότεινε μία διευθέτηση όχι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών. Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ τον χρόνο, οπότε μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"