Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στέγη αστέγων....ίσως υπάρχει ελπίδα!

Για τους άστεγους δεν υπάρχει χρόνος για πολλά λόγια. Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις. 
Η κυρία Φώφη Γεννηματά, ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δρομολογεί σχέδιο για να ανοίξουν Κέντρα Φιλοξενίας
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε καν ένα σαββατοκύριακο
Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο κρύο δεν...
μπορούν να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου (τον Φεβρουάριο, από το υπουργείο Υγείας) το οποίο ορίζει ποιος είναι άστεγος και ποιος δεν είναι
Δεν είναι τώρα ώρα για φιλοσοφίες
έχουν καταγραφεί νεκροί (πέρσι ένας άνθρωπος κοιμήθηκε σε κάδο απορριμμάτων και έφυγε από τη ζωή σαν το σκουπίδι ενώ πριν λίγες ημέρες κάποιος άλλος, στην Κρήτη, πέθανε από το κρύο). 
Δεν είναι ώρα τώρα ούτε για κριτική, ας μην αναρωτηθούμε γιατί οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι επιχορηγούμενες, έχουν περιπέσει σε αφωνία και δεν μπορούν καν να υπολογίσουν αδρομερώς πόσα άτομα αναγκάστηκαν φέτος να βγουν στον δρόμο.
Η κυρία Φώφη Γεννηματά μίλησε στη συνέλευση της Περειφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής και ζήτησε ανοίξουν Κέντρα Διανυκτέρευσης Αστέγων σαν κι αυτά που έχουν λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει έξαρση του φαινομένου. 
Στα Κέντρα αυτού του τύπου οι άστεγοι μπορούν να κοιμηθούν χωρίς όμως να εξασφαλίσουν μόνιμη στέγη. Δεν πρόκειται δηλαδή για ιδρύματα μόνιμης φιλοξενίας. 
Εντούτοις ένας ασφαλής ύπνος είναι πολύ καλό δώρο στον άστεγο, ο οποίος στο δρόμο δεν μπορεί να κλείσει μάτι από το φόβο μην του κλέψουν τα παπούτσια και τα υπάρχοντα που κουβαλά σαν τον σαλίγκαρο. 
Στα Κέντρα τέτοιου τύπου οι άστεγοι μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, να λουστούν, να ξυριστούν, να αλλάξουν ρούχα, να εξεταστούν από γιατρό. 
Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανείς ότι τα Κέντρα τέτοιου τύπου ξαναφτιάχνουν τις ζωές των αστέγων όμως περισώζουν μέρος της αξιοπρέπειας.
Τις μέρες με τα μεγάλα κρύα στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης άνοιξαν αίθουσες με θέρμανση, για να μην παγώσουν οι άνθρωποι στο δρόμο. Η Εκκλησία μοίρασε το φαγητό, όπως σταθερά κάνει, και υπήρξε μια παρηγοριά. 
Η κυρία Γεννηματά, αφού ξεκίνησε τη συζήτηση κι αφού της πέφτει λόγος, έχει την υποχρέωση να περάσει σε πράξεις. Να απαιτήσει να ανοίξουν σήμερα κιόλας κάποια από τα ολυμπιακά ακίνητα που χρυσοπληρώσαμε αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί από το 2004. 
Προτάσεις έχουν διατυπωθεί και για δημόσια κτήρια και για ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης.  Άρα η αναπληρωτής υπουργός οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους άλλους υπουργούς (γρήγορα γιατί δεν ξέρουμε πότε θα γίνει ανασχηματισμός), να πάρει τους δημάρχους, να βρει τα κλειδιά και να υλοποιήσει όσα ανέφερε. Η αγωνία για τους άστεγους δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο ομιλίας. Απαιτούνται άμεσες δράσεις.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"