Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Κλέμενς Φούεστ: "Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπηµένη"

Tο «κούρεμα» του 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη και αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ανέφερε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Κλ.Φούεστ τονίζει ότι....

η «Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη».

«Το καλύτερο που θα µπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να δηλώσει πως δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της διεκδικώντας έτσι καλύτερο διακανονισµό», εξηγεί ο 43χρονος Φούεστ , πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου στο γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών και στενότερος επιστηµονικός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε.


Ερ:
Στις 27 Οκτωβρίου αποφασίστηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες επενδυτές κατά 50%. Φτάνει αυτό το ποσοστό για να κάνει βιώσιμο το συνολικό χρέος, ή πρέπει να ανέβει στο 70% ή και 80%;

«Φοβάµαι ότι το 50% δεν φτάνει. Το ποσοστό αυτό συνοδευόταν από την ιδέα ότι θα ήταν συνδεδεµένο µε ένα µακροπρόθεσµο πρόγραµµα εξυγίανσης της οικονοµίας, που θα µείωνε το συσσωρευµένο χρέος στο 120% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού εισοδήµατος το 2020. Οµως η µείωση αυτή δεν είναι επαρκής. 120% είχαµε και στην αρχή της κρίσης. Η µείωση πρέπει να είναι λοιπόν µεγαλύτερη από 50%».


Ερ: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και του uni0394ιεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF τρενάρουν απελπιστικά. Ενας λόγος γι’ αυτό είναι το ότι πολλοί επενδυτές, ιδίως οι μικρότεροι, δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» εθελουσίως. Μπαίνει έτσι το «κούρεμα» σε κίνδυνο;


«Ασφαλώς. Προσωπικά θεωρώ την εθελούσια συµµετοχή λάθος. Πιστεύω ότι η συµµετοχή θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική».


Ερ:
Ακόμη και αν προέκυπτε έτσι ο κίνδυνος του «πιστωτικού γεγονότος», δηλαδή της ανοικτής χρεοκοπίας;

«Ακόµη και έτσι. Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη. Και η δήθεν εθελούσια συµµετοχή δεν ήταν πραγµατικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε µεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτηµα ήταν αν µπορούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά οµόλογα για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας. Νοµίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Ετσι θα µπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισµός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"