Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζεται το «θρίλερ». Στο Παρίσι παίζεται τώρα το Ελληνικό «κούρεμα»!

Από το Παρίσι και εκ του σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών θα συνεχίσει τελικά το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Όπως έγινε γνωστό, αντί για νέο κύκλο συναντήσεων στην Αθήνα, ο κ. Νταλάρα επέλεξε να μεταβεί....

σήμερα το πρωί αεροπορικώς στο Παρίσι, κρατώντας όμως ανοιχτή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τις διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Στόχος του είναι να μπορέσει μέχρι τη Δευτέρα να καταγράψει πρόοδο η διαπραγμάτευση, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


Στο Παρίσι ο κ. Νταλάρα θα επιδιώξει να εξειδικεύσει τα σενάρια για τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέα, με βάση και όσα συζήτησε εχθές στη μακρά σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου.


Η αιφνιδιαστική αναχώρηση Νταλάρα πάντως είναι  ενδεικτική της ρευστότητας της κατάστασης και της μεγάλης κινητικότητος που σημειώνεται, καθώς έως σήμερα το πρωί ακόμα γινόταν γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως επίκειντο και νέες συσκέψεις του κ.Νταλάρα στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ή και με τον πρωθυπουργό κύριο Λουκά Παπαδήμο. Διαβάστε περισσότερα
εδώ

Πληροφορίες θέλουν το ελληνικό  θρίλερ για την τύχη της απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% να παρατείνεται ως το επόμενο Σαββατοκύριακο (28-29 Ιανουαρίου), με τελεσίγραφα του τύπου «ή τελειώνουμε οριστικά και αμετάκλητα αυτήν την εβδομάδα ή πτωχεύει η Ελλάδα»!


Η «συμφωνία» που φαίνεται αρχικώς να έχει επιτευχθεί, και υπό την προϋπόθεση ότι και ο κ. Νταλάρα, αλλά και οι  Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρουν να πείσουν ο κάθε ένας τη δική του πλευρά, με την οποία συνομιλούν, αφορά κατ' αρχήν τα εξής βασικά σημεία, στα οποία έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος, αλλά όχι απόλυτη και ομόφωνη από όλες τις πλευρές συμφωνία:


1. Αποτελεί βάση και προέκταση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου για 50% απομείωση του ελληνικού χρέους.


2. Σπαστό κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από 3% και σε βάθος χρόνου φτάνει το 4,8%


3. Περίοδος χάριτος μια δεκαετία


4. 30 χρόνια αποπληρωμή


5. Το NPV -η πραγματική οικονομική αξία των ελληνικών χρεογράφων ομολόγων ελληνικών τίτλων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές και τραπεζίτες) δεν μπορεί ξεπερνά σε βάθος χρόνου το 65% με 67% (εδώ υπάρχει σοβαρότατη διαφωνία) με τους ιδιώτες πιστωτές να υποστηρίζουν πως τυχόν μεγαλύτερη απομείωση -όπως επιμένουν IMF και ορισμένοι θεσμικοί της ΕΕ- της τάξης του 70%-75% συνιστά πιστωτικό γεγονός, άρα πτώχευση και επομένως άτακτη συνολική ολική χρεοκοπία της χώρας, οπότε εκ των πραγμάτων θέτουν θέμα για την απασφάλιση  των


6. CACs που αφορούν τυχόν ποινικές ρήτρες  που πρέπει να πληρωθούν,  αν και εφόσον χρειαστεί, η  ενεργοποίηση τους CASs εκ μέρους της Ελλάδας.


7. Σοβαρότατο  ζήτημα  φαίνεται να υπάρχει και  ως προ το δίκαιο που θα διέπει την συμφωνία  με τους ιδιώτες πιστωτές να επιμένουν στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο και την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί και με μια σειρά ορθών νομικών επιχειρημάτων να επιμένει κυρίως στο Ελληνικό δίκαιο χωρίς όμως και το βάζει ως εμπόδιο αν υπάρξει επί μέρους τελική συμφωνία σε όλα τα άλλα σημεία.  Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί υπέρ του Ελληνικού δικαίου ώστε να μπορεί να ισχύσει και τυχόν ελληνική νομοθετική ρύθμιση, την οποία προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την συνέντευξη του στους New York Times με την οποία θα υποχρεώνει  τους ιδιώτες πιστωτές στο υπόλοιπο ποσοστό πέραν εκείνου του 75% που σήμερα δεν συμμετέχουν στο εθελοντικό κούρεμα να συμμετάσχουν υποχρεωτικά.


8. Τέλος, ένα ακόμα σημείο τριβής και αγκάθι  το οποίο θα επιχειρήσουν η Ελληνική πλευρά αλλά και ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών να διευκρινίσουν  είναι η συμμετοχή στο κούρεμα  και της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα αξίας 70δις που έχει στην κατοχή της. κάτι που μετ επιτάσεως φαίνεται να αρνείται πεισματικά η Γερμανία παρά την φαινομενική ουδετερότητα της.       


Ανώτερος αξιωματούχος στη Νέα Υόρκη, που γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα, έλεγε πως «ουδείς μπορεί να συμμεριστεί την υπεραισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης -αντιθέτως, συμπληρώνει η ίδια πηγή, είναι διάχυτη η αίσθηση στους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών και των τραπεζών, τους οποίους αντιπροσωπεύει ο κ. Νταλάρα, ότι όλα εξακολουθούν ακόμα να είναι στον αέρα και ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά».


Για να συμπληρώσουν με νόημα οι ίδιες πηγές μας: «Όλα θα κριθούν ως το επόμενο  Σαββατοκύριακο, που είναι και  η τελευταία ευκαιρία για την  Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος  για χάσιμο. Αυτή την εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα Πέμπτη  ή Παρασκευή, ή θα κλείσει η απομείωση με τους όρους και το τελευταίο πακέτο προτάσεων  που δόθηκε στην ελληνική πλευρά  ή θα διαλυθεί η όλη υπόθεση  και θα τιναχτούν όλα στον  αέρα»


Ο Τσαρλς Νταλάρα θα επιστρέψει στην  Αθήνα στα  μέσα της εβδομάδος, χωρίς να αποκλείει και ένα ταξίδι στις  Βρυξέλλες στο μεσοδιάστημα μεταξύ Νταβός (της Ελβετίας), όπου θα παραστεί τις εργασίες του παγκόσμιου οικονομικού forum το οποίο έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη  24  Ιανουαρίου, ενώ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ζυρίχη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Frank Volg (στενού συνεργάτη του για τα θέματα Τύπου).


H ίδια πηγή διευκρίνιζε χαρακτηριστικά πως και εκεί -στη Ζυρίχη- ίσως ο εκπρόσωπος των τραπεζών και των ιδιωτών πιστωτών να δώσει κάποιες απαντήσεις για την «ελληνική υπόθεση» αν και εφόσον έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος και εφόσον εν τω μεταξύ έχει συνεννοηθεί με τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο έχουν δεσμευθεί να μη δώσουν προς τα έξω λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία αν και εφόσον επιτευχθεί θα ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο πιθανώς με βάση το χρονοδιάγραμμα που διαγράφεται στα τέλη πια της άλλης εβδομάδας.

  Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"