Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι μισθοί στα χέρια του Παπαδήμου

Έχοντας στις «αποσκευές» του από την Αθήνα την «απόλυτη σύγκλιση» των πολιτικών αρχηγών για τη συνέχιση των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων και για τις θέσεις που θα υποστηρίξει, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να λάβει το «πράσινο φως» για το οριστικό κλείσιμο του PSI, καταθέτοντας....
πειστικά «δείγματα γραφής» για την ψήφιση των «προαπαιτούμενων» μέχρι τα μέσα Φλεβάρη - έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη και επικυρίαρχη όλων συμφωνία για τη νέα-μαμούθ δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός με απόλυτα ρεαλιστική οπτική εκτιμά ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει το τρένο, αρκεί μέσα στις επόμενες ώρες -και σίγουρα μέχρι την Τετάρτη- να διαβουλευθεί με «ασφαλή» τρόπο για τη διπλή διαδικασία.

Είναι προφανές ότι οι τρεις αρχηγοί (οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης) προσήλθαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την απόφαση να περιγράψουν με ενάργεια τις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων τους για όλα τα ανοιχτά και «καυτά» θέματα και δη (π.χ.) για τη διασφάλιση 13ου-14ου μισθού.
Τα τελεσίγραφα
Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, φάνηκε, κατά πληροφορίες, ότι -αν και οι προβολείς παραμένουν εστιασμένοι και αμετακίνητοι στα «τελεσίγραφα» της τρόικας για μισθούς, επικουρικές, απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες- οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ ζήτησαν από τον κ. Παπαδήμο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και όντας σε «ανοιχτή γραμμή» μαζί τους να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, τον εξουσιοδότησαν για τον κύριο στόχο: την εξασφάλιση της δανειοδότησης, έτσι ώστε η χώρα να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε, βάσει πληροφοριών, ότι «το μισθολογικό κόστος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και επανέλαβε τη θέση του κατά της κατάργησης 13ου-14ου μισθού και του κατώτατου.
Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς (όπως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης) απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάργησής τους, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα καθαρά ''υφεσιακό'' μέτρο». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι αποδέχεται το «πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων για μία τριετία. Για τη μείωση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ότι και να γίνει, δεν λύνει κανένα θέμα, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει τις θέσεις ανεργίας.

Οι επικουρικές
Για τις επικουρικές συντάξεις, οι αρχηγοί έδειξαν ότι «κατανοούν» πλήρως το πρόβλημα (κυρίως αυτό που έρχεται στα ασφαλιστικά ταμεία), εξέφρασαν όμως επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις οριζόντιες περικοπές αντιπροτείνοντας να υπάρξουν φόρος στα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μείωση του αριθμού των νέων συμβασιούχων κατά 20%, καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (που προχωρεί) και από το 2012 να ισχύσει η αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε δέκα (αντί πέντε που ισχύει) από το Δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ
Οι απολύσεις στο Δημόσιο μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων ή της συγχώνευσης-κατάργησης οργανισμών και φορέων είναι στα «τελεσίγραφα». Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν για την εξυγίανση του Δημοσίου Τομέα και συζήτησαν αναλυτικά για τις προτεινόμενες περικοπές στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Ο κ. Σαμαράς επανέφερε τη δική του πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία, για να δεχτεί την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι η τρόικα απορρίπτει αυτήν την επιλογή.
ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Πιθανή και νέα σύσκεψη την Τετάρτη
Στη λογική ότι η στήριξη των τριών κομμάτων δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ», ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, το νέο δανειακό πρόγραμμα και το PSI. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε τη γενική εξουσιοδότηση στον κ. Παπαδήμο για να χειριστεί τα θέματα στις Βρυξέλλες.

O Αντ. Σαμαράς (όπως και ο Γ. Καρατζαφέρης), σύμφωνα με συνεργάτες του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, και πριν από την επικύρωση της όποιας συμφωνίας, να υπάρξει επικοινωνία με τους αρχηγούς. Είναι πασιφανές ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί νέα σύσκεψη αρχηγών στο Μαξίμου το αργότερο την Τετάρτη, καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν για να κατατεθούν εγκαίρως προς ψήφιση στη Βουλή τα κρίσιμα νομοθετήματα.
Το μεγάλο στοίχημα, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, μεταφέρεται αμέσως μετά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, που θα κληθούν να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν διάφορες «ανατροπές» για τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων.
«Η επιτυχής για τα συμφέροντα της χώρας ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας, θα δώσει ρευστότητα στην Οικονομία (μέχρι το 2020), σιγουριά και ασφάλεια στον πολίτη, τον καταθέτη και τον επενδυτή» επεσήμανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη σύσκεψη και επιδιώκοντας να περάσει την άποψη ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για ένα ενιαίο πακέτο και όχι ξεχωριστά για κάθε θέμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Προσφυγή στην Ευρωβουλή
Την προσφυγή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την παρουσίαση σε αυτό το όργανο των απαιτήσεων της «τρόικας», προκειμένου οι εκπρόσωποι όλων των λαών της ΕΕ να κληθούν να πάρουν θέση, πρότεινε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αιφνιδιάζοντας τον κ. Παπαδήμο και τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, πρότεινε την προσφυγή της Ελλάδας σ' αυτόν τον ύπατο φορέα εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών λαών, ο οποίος ν' αποφανθεί αφού μελετήσει αυτό το διάτρητο κείμενο (του οποίου οι προεκτάσεις ξεπερνούν τα οικονομικά μεγέθη, τις χρηματαγορές, τα ελλείμματα και τους δανεισμούς και τραυματίζουν καίρια κοινωνικούς θεσμούς, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικές κατακτήσεις και την κοινωνική συνοχή).
Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι θα πρέπει να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «ναι» ή το «όχι», μια και το πολιτικό σύστημα της χώρας ανάξια τραυμάτισε προχθές την εικόνα του δικού μας Κοινοβουλίου. «Να πάνε εκεί» -φέρεται να είπε- «οι όροι, οι απαιτήσεις των δανειστών και οι υποκρυπτόμενοι εκβιασμοί αυτού του κειμένου. Ας δουν, ας νιώσουν οι 27 ευρωπαϊκοί λαοί και οι κυβερνήσεις τους διά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πού οδηγούν την Ελλάδα οι δανειστές, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κυκλώματα και τα ποικίλα εγχώρια και αλλοδαπά συμφέροντα».
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Συμφωνία, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία
«Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους», είναι το βασικό μήνυμα που έστειλε με τη δήλωσή του (μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς) ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Αυτή η, σε δραματικούς τόνους, προειδοποίηση του πρωθυπουργού συμπληρώνεται και από την «εικόνα» για τη σκληρή μάχη σήμερα στις Βρυξέλλες: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Αξιοπιστία
Ωστόσο ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι η απόλυτη σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξει στη σημερινή κρίσιμη σύνοδο, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας και επιτρέπει στη χώρα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους. «Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ολοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών - ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «υπενθυμίζοντας» ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής διαδικασίας (PSI και ψήφιση προτεραιοτήτων μέχρι τις 13 Φλεβάρη) αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"