Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αλλάζει το τοπίο στο "πλαστικό" χρήμα.

Kαι νέα πτώση στις αγορές με πιστωτικές κάρτες αναμένεται το 2012, με εκτιμώμενη μείωση του τζίρου τους κατά 15%.
Όπως λένε αρμόδια στελέχη των τραπεζών, μέσα στη χρονιά θα ξεκαθαρίσει και άλλο το τοπίο στο «πλαστικό χρήμα» καθώς θα συνεχιστούν τα «κλεισίματα» πιστωτικών καρτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι....
μέσα σε 2 χρόνια το 2010 και 2011«έφυγαν» από την αγορά 1,5 εκατομμύριο πιστωτικές και ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στα 4 εκατομμύρια πιστωτικές από 5,5 εκατομμύρια το 2009. 
Πρόκειται για κάρτες οι οποίες παρουσίασαν καθυστερήσεις στις μηνιαίες πληρωμές και «μεταφέρθηκαν» σε δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.
Το 2011 παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στον τζίρο με πιστωτικές κάρτες της τάξης του 20%, που ήρθε να προστεθεί στο 25% του 2010.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ συνολικά είχαμε πτώση του τζίρου, αυξήθηκαν οι συναλλαγές με πιστωτικές στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα (άνοδος της τάξης του 20%). Ταυτόχρονα οι αναλήψεις χρηματικών ποσών από πιστωτικές παρουσίασαν πτώση πάνω από 40%. Οι αναλήψεις αυτές στην πλειοψηφία τους αφορούσαν μικροποσά των 150 και 200 ευρώ, που είναι επίσης δείγμα της οικονομικής δυσχέρειας των καταναλωτών.
Το 2012 αναμένεται αύξηση των συναλλαγών με τις χρεωστικές κάρτες κατά 10% με 15%, ενώ και πέρυσι καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 7% στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς των πιστωτικών καρτών είναι η μείωση στα πιστωτικά όρια. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις, πρώτον: στις πιστωτικές που δεν χρησιμοποιούνται και παραμένουν «εν υπνώσει» στις περιπτώσεις αυτές το πιστωτικό όριο αν για παράδειγμα είναι 5.000 ευρώ μειώνεται στα 2.000 ευρώ. Δεύτερον: στις πιστωτικές που ενώ έχουν υψηλό πιστωτικό όριο πχ 7.000 ευρώ, η κίνηση τους δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το πιστωτικό όριο περιορίζεται στα επίπεδα της κίνησης που παρουσιάζει η κάρτα.
Ο λόγος για το «κούρεμα» αυτό είναι προφανής για τις τράπεζες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να υπολογίσουν το ρίσκο της συγκεκριμένης κατηγορίας με βάση το σύνολο του εγκεκριμένου πιστωτικού ορίου και όχι με το όριο που έχει χρησιμοποιηθεί.
Ωστόσο, η κατηγορία των πιστωτικών καρτών παραμένει σήμερα αυτή με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, με τις «κόκκινες οφειλές» να φτάνουν και στο 30%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"