Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

2011: Δυο ρεκόρ και μια παγκόσμια “σταθερά” για τη ναυτιλία

Οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν την παγκόσμια πρωτιά στις αγορές πλοίων από “δεύτερο χέρι”Δύο ρεκόρ στον αριθμό των νέων παραλαβών πλοίων αλλά και στις διαλύσεις κατέγραψε η παγκόσμια ναυτιλία το 2011. 
Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από πολλούς παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας ως ακόμη χειρότερη από το ήδη καταστροφικό 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση.
Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δυο ρεκόρ απέτρεψε....
μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και ζήτηση χωρητικότητας.
“Παγκόσμια σταθερά” η ελληνική ναυτιλία καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν σταθερά την πρώτη θέση στην αγορά πλοίων από “δεύτερο χέρι”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, που παραθέτει η Ναυτεμπορική, ο αριθμός των πλοίων bulk carriers (μεταφορικής ικανότητας άνω των 20.000 dead weight tonnage- dwt), που παρελήφθησαν το 2011 ανήλθε στα 1.094 πλοία με συνολική μεταφορική ικανότητας 94,65 εκατ. dwt, αριθμός που ισοδυναμεί με νέο ρεκόρ, καθώς ήταν περισσότερα κατά 174 πλοία από αυτά του 2010.
Όσον αφορά στις διαλύσεις, σε σκραπ οδηγήθηκαν 388 πλοία πολύ περισσότερα από τα 262 πλοία που είχαν καταγραφεί κατά το έτος 2010, ενώ με όρους dwt ο ναυλομεσιτικός οίκος σημειώνει ότι σε σκραπ οδηγήθηκε σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα από ό,τι το 2009 και 2010 μαζί.
Παρ' όλα αυτά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μια θετική ισορροπία στην προσφορά και ζήτηση, καθώς ο υφιστάμενος στόλος αυξήθηκε κατά 12% περίπου σε σύγκριση με το 2010. Ο αριθμός των πλοίων υπολογίζεται στα 7.985, ενώ παραμένει ακόμη υπό παραγγελία ένας μεγάλος αριθμός πλοίων (2.378). Στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων, ο ρυθμός αύξησης του στόλου είναι πιο μετριοπαθής, καθώς υπολογίζεται στο 4%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαλύσεις αφορούν, κυρίως, δεξαμενόπλοια με μικρότερη χωρητικότητα, ενώ από την άλλη πλευρά σε 63 ανήλθαν τα πετρελαιοφόρα που παρελήφθησαν το 2011, δηλαδή περί τα πέντε πλοία κάθε μήνα του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"