Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς τέλος η επίθεση στα εισοδήματα

Νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων των μισθωτών φέρνει το 2012 μαζί με νέο γύρο περικοπών σε συντάξεις και εφάπαξ
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η πρωτοφανής εισοδηματική επίθεση σε εργαζομένους και συνταξιούχους μέσω των άγριων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και.... η φοροεπιδρομή, οι απολύσεις και οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα οδηγούν σε περαιτέρω κοινωνική εξαθλίωση.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων επισημαίνουν ακόμη πως «μαζί με τις αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων απαιτούνται και αλλαγές πολιτικών, αλλαγές οι οποίες επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να μην πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων»
Στο μεταξύ, έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από τη ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο αλλαγών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα κατώτατα όρια των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα την ώρα που ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το νέο «μαχαίρι»
Μεγάλες μειώσεις (από 98 - 2.240 ευρώ) στις μηνιαίες αποδοχές θα επιφέρουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 η αυξημένη παρακράτηση φόρου και η καταβολή της ειδικής εισφοράς για τα φετινά εισοδήματα. Οι απώλειες κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή κατάσταση. 
Για πρώτη φορά φόρο θα πληρώνουν και όσοι λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων) από 358 ευρώ και πάνω, ενώ τη μεγαλύτερη συγκριτικά φορολογική αφαίμαξη θα έχουν οι πολύτεκνοι λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου. 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου 2012 η παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές θα γίνεται με βάση το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα ενσωματωθεί σε αυτήν και το ποσό της ειδικής εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012. Επιπρόσθετα οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ φέτος θα κληθούν το επόμενο έτος μαζί με το εκκαθαριστικό της δήλωσης να πληρώσουν και την εισφορά του 2011. 
Με βάση τα παραπάνω, μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 428 ευρώ θα χάσει μέσα στο επόμενο έτος 98 ευρώ λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και για αποδοχές 571 ευρώ η απώλεια θα είναι 294 ευρώ.
Για μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος από την αυξημένη παρακράτηση θα ανέλθει στα 420 ευρώ, ενώ άλλα 140 ευρώ θα είναι η εισφορά για τα φετινά εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες να φθάνουν τα 560 ευρώ.
Στο Δημόσιο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, με το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο κατακρεουργούνται, για μια ακόμη φορά, τα εισοδήματα. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 7% έως 55%. Καταργούνται τα γενικά και κλαδικά επιδόματα, ακόμη και το οικογενειακό, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι βασικές αποδοχές.

Καθυστερήσεις
Συνδέεται ο μισθός με το βαθμό και την αξιολόγηση, με συνέπεια η πλειονότητα των υπαλλήλων να καταδικάζεται σε μισθολογική καθήλωση, ενώ περιορίζονται και οι συντάξιμες αποδοχές.
Στον ιδιωτικό τομέα καταγράφονται μειώσεις μισθών έως 25%. Το «σκηνικό» της αγοράς συνθέτουν η πλήρης επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η ευρεία εφαρμογή της τετραήμερης ή ακόμη και της τριήμερης «εβδομάδας» εργασίας και η μόνιμη πλέον καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. 
Ενδεικτικό της «ζούγκλας» που έχει επικρατήσει στον ιδιωτικό τομέα είναι το γεγονός ότι σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις -οι οποίες είχαν αποκηρυχθεί από τα συνδικάτα- εμφανίζονται ως «σανίδα σωτηρίας», προκειμένου «να διασωθούν αμοιβές και εργασιακές σχέσεις» από τη «λαίλαπα» των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.
Απαιτήσεις
Την ίδια ώρα στο τραπέζι ξαναβάζει η τρόικα τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μάλιστα ζητά τριμερή συμφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών και εργαζομένων). 
Τη μείωση του εργοδοτικού κόστους την έθεσε μετ' επιτάσεως και στις πρόσφατες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης του κατώτου μισθού, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά και την ενδεχόμενη κατάργηση του 13ου και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα. 
Σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Κουτρουμάνης υποσχέθηκε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από την 1η Μαρτίου 2012 στο πλαίσιο της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μείωση.
«Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι εργοδότες ας βγάλουν από το μυαλό τους κάθε σκέψη, κάθε πρόταση, απαίτηση ή προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων», απάντησε η ΓΣΕΕ και προειδοποίησε «με πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις»
Επανέλαβε ακόμη ότι «για χιλιοστή φορά ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας».
Σύμφωνα, πάντως, με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών έχει επιστρέψει στο 2001, ενώ η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στο 1984. Μέσα σε μια διετία χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναμης των μισθών που είχε συσσωρευτεί σε μια δεκαετία.
«Εσπασε» ήδη...
Πάντως, με δυο διατάξεις ήδη έχει «σπάσει» ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Με διάταξη που ήδη ψηφίστηκε προβλέπονται νομοθετικά χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ακόμη και με μπλοκάκι. 
Η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα υπογραφής «συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας» στις επιχειρήσεις όχι μόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόμος Λοβέρδου, ορίζοντας αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) αλλά και για τους νέους με μια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι. 
Επίσης με άλλη ρύθμιση ορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή προσώπων, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, που θα ασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται από προγράμματα του επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως άλλως -και όχι πάντως περισσότερο από 625 ευρώ μηνιαίως- κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας περιλαμβανομένης και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
Οι επί των ανωτέρω καταβαλλόμενων αμοιβών αναλογούσες εισφορές, κατά παρέκκλιση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ μέσω ειδικών προγραμμάτων επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"