Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η εφεδρεία διχάζει την κυβέρνηση

Η εφεδρεία διχάζει την κυβέρνηση
Η πορεία υλοποίησης του μέτρου της εφεδρείας κυριάρχησε και προκάλεσε τριβές και αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης.

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου


Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την επιβεβελημένη εκ των συνθηκών απόφαση, να....
περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν σε επόμενη φάση στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει στη συνέχεια η Βουλή
Σε αυτήν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιληφθούν μία σειρά εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως οι διορθωτικές παρεμβάσεις για το ενιαίο τέοος ακινήτων και την είσπραξη του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κ.ά.

Αυτό που εν τέλει δεν ακούστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν οι πολιτικές παραινέσεις προς τους υπουργούς και τα κόμματα εκ μέρους του κ. Λ. Παπαδήμου.


Παρά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του ενημέρωσε εκτενώς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποφάσεις που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και τα όσα θα επακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. 
Εμφατική ήταν πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του στο έργο που πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, χωρίς όμως αναφορές ή αιχμές σε εσωκομματικά ή ενδοκυβερνητικά προβλήματα.


Επικρίσεις για την εφεδρεία και αιτήματα εξαίρεσης


Παρά ταύτα, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα εκδηλώθηκαν, με αφορμή το θέμα της εφεδρείας, καθώς από τη μία πλευρά πολλοί υπουργοί ασκούσαν κριτική για την μη εφαρμογή του μέτρου και από την άλλη διεκδικούσαν εξαιρέσεις για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Μακροσκελή σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ τωβ άλλων ότι η φόρμουλα που επέλέγη σε προηγούμενη δραματική συενδρίαση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών και επιβεβλημένη από τις συνθήκες και τις πιέσεις της τρόικας.

Δέχθηκε όμως ο κ. Ρέππας κριτική για τη εφεδρεία και κατέληξε να σημειώνει ότι δεν πρέπει όλοι να σπεύδουν να ακυρώσουν το μέτρο ή να μιλούν για απολύσεις προτού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησής.


Αιχμές Βενιζέλου κατά Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου


Παρά ταύτα, οι περισσότεροι υπουργοί προσήλθαν στη συνεδρίαση με διάθεση να διεκδικήσουν εξαιρέσεις για τους τομείς ευθύνης τους. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης ο οποίος επανέλαβε ότι η οριζόντια εφαρνογή του μέτρου προκαλεί προβλήματα στις συγκοινωνίες, οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι ζήτησαν να εξεταστούν ρυθμίσεις πιο ευέλικτες για τα υπουργεία τους, η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία επίσης υπερασπίστηκε τις εξαιρέσεις από το μέτρο για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα ήταν παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος απέρριψε τη λογική των εξαιρέσεων, τη στιγμή που από πολλούς υπουργούς ασκείται κριτική ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε ανοιχτά τους πρώην υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, κκ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση για την πρώτη απογραφή των δημοσιίων υπαλλήλων που είχε γίνει επί των ημερών τους, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απέρριψε ως μη ουσιαστική.
Σε αυτό το κλίμα, και καθώς η έντονη συζήτηση διήρκεσε περί τις δύο ώρες, δεν συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης, όπως τα εργασιακά, τα οποία θα συζητηθούν σε μία από τις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"