Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Περίπου 1000 ελληνόπουλα με διαβήτη τύπου 1 κάθε χρόνο

Μάστιγα για τον παιδικό πληθυσμό παγκοσμίως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, καθώς η ετήσια αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγγίζει το 5%.
Στην Ελλάδα  1.000 παιδιά καταγράφονται κάθε χρόνο  με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία....
περίπου το 20% μέσα σε δυο- τρεις δεκαετίες εκτιμάται ότι θα έχει αναπτύξει κάποια από τις δυσμενείς επιπλοκές της νόσου
Η θεραπεία που υπάρχει για τους μικρούς ασθενείς είναι ουσιαστικά η μεταμόσχευση, και ειδικότερα η μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος (είναι ο καθοριστικός αδένας που παράγει την ινσουλίνη) καθώς «απελευθερώνει» τον μικρό ασθενή από την ενέσιμη ινσουλίνη και επιτυγχάνει τον έλεγχο των επιπλοκών.

Όλα τα δεδομένα σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας  το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Σημαντικοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενημέρωσαν την ελληνική ιατρική κοινότητα για τις διεθνείς εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και μηχανημάτων.
Οι μικροί ασθενείς, όπως τόνισαν οι Έλληνες ειδικοί, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες.

«Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους. Κρίνεται απαραίτητη  η άμεση εφαρμογή και στη χώρα μας, της δημιουργίας ενός μεταμοσχευτικού κλινικού προγράμματος λόγω της αύξησης με ραγδαίους ρυθμούς των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Καρατζάς, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας.
Οι  Έλληνες επιστήμονες  εκτιμούν ότι με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, και  σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα,  είναι εφικτή η λειτουργία ενός Κέντρου Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

«Θέλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία στο παγκόσμιο μεταμοσχευτικό γίγνεσθαι των νησιδίων παγκρέατος», τόνισε ο καθηγητής  κ. Καρατζάς,  επισημαίνοντας και τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η χώρα: «αφενός οικονομικό, για τους κρατικούς οργανισμούς υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία,  αφετέρου επιστημονικό  και  συνάμα ανθρωπιστικό».

Την Ημερίδα  συνδιοργάνωσαν  η Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Arizona ( USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων  Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

www.myhnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"