Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε: «Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα από το να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Οκτωβρίου;», απαντώντας στις πιέσεις για γραπτές εγγυήσεις, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σημείωσε πως «υπογραφή δεν χρειάζεται».
Για την ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή για τρίτη ημέρα, καθώς σήμερα....
, Τετάρτη, αναμένεται η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
, Τετάρτη, αναμένεται η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
«Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου είναι που δεσμεύουν νομικά τη χώρα και όχι οι προσωπικές δηλώσεις» ανέφερε, στην ομιλία του, απαντώντας στις πιέσεις Βρυξελλών και εταίρων για προσωπική του δέσμευση για το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης, ο Αντώνης Σαμαράς. «Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα από το να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Οκτωβρίου;» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει όσα νομοσχέδια συμφωνεί και θα καταψηφίσει αυτά με τα οποία διαφωνεί.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των ταξί, είπε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να ψηφίσει απελευθέρωση με πληθυσμιακά κριτήρια, θέση με την οποία συμφωνούν και άλλα κόμματα και είχε προωθήσει αρχική η προηγούμενη κυβέρνηση, μέχρι την αλλαγή του αρμόδιου υπουργού.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Αλλά όχι, όπως είπε, από εκείνους που δεν θέλουν να πληρώσουν.
Μεταβατικού και ειδικού σκοπού χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων.
«Δεν είναι συγκυβέρνηση. Είναι προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της από την Ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ Σαμαράς, ο οποίος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητος στη θέση του ως προ το χρόνο των βουλευτικών εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν κάποιοι επιχειρήσουν να παρατείνουν το βίο αυτής της κυβέρνησης θα υποκινήσουν την κοινωνική έκρηξη. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή».
Δ. Αβραμόπουλος: «Έκτη δόση και μετά εκλογές»
«Αυτή η κυβέρνηση θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας», προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα της Βουλής.
Η αποστολή της, επανέλαβε, είναι συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη και οφείλει κατά τον κ. Αβραμόπουλο, να προσηλωθεί στους καθορισμένους στόχους της: Την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπογραφή της συμφωνίας που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών και μετά εκλογές.
Απαντώντας σε εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «την κυβέρνηση την επέβαλε η εθνική ανάγκη μπροστά στο γκρεμό, ο κίνδυνος της εξόδου μας από την ευρωζώνη και του κοινωνικού χάους. Η συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη και η επικράτηση πνεύματος πολιτικής συνεννόησης χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να πετύχουμε καλλιεργώντας την συνείδηση πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος».
Γ. Καρατζαφέρης: «Υπογραφή δεν χρειάζεται»
«Ναι» στην κυβέρνηση Παπαδήμου «χωρίς αστερίσκους, βέτο και προϋποθέσεις και χωρίς ναρκοθετήσεις και υπονομεύσεις», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ευχόμενος «καλό δρόμο» στον πρωθυπουργό.
Κάλεσε δε τους υπουργούς τους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους για να ενισχυθεί αυτή η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως «θα ενισχυθεί μόνο αν δεν υπονομεύεται από ιδιοτέλειες, από στημένες αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».
Θεώρησε, επίσης, ευτύχημα το γεγονός ότι πρώτα ορκίστηκε και μετά παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός γιατί «μετά από όσα ακούστηκαν αυτό το διήμερο, θα τον ψάχναμε».
Αναφερόμενος στο θέμα της συνυπογραφής της συμφωνίας, από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο να μεταβιβάσει προς τους εταίρους μας πως «υπογραφή δεν χρειάζεται», γιατί οι Έλληνες και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνησή του «έχουν και μπέσα και φιλότιμο».
Σχετικά με την ημερομηνία λήξης αυτής της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Μάλιστα τόνισε πως η συμβολή του κ. Παπαδήμου, στην άρση του αδιεξόδου θα είναι επιτυχής με βάση και την ταχύτητα επίτευξης του στόχου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, εξάλλου, προς τον κ. Παπαδήμο να μην «αγγίξει» το θέμα της απόφασης της Χάγης και πρόσθεσε πως δεν είναι γενναίο εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων «ένα θέμα που θα ακολουθεί το θέμα του έθνους για πολλές δεκαετίες να φορτωθεί σε έναν άνθρωπο που ήρθε για τρεις μήνες, για άλλο σκοπό». «Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε τη λογική που ακούστηκε χθες για το μέγιστο θέμα της Μακεδονίας της Ελλάδος», ξεκαθάρισε.
Επίσης, έκανε λόγο και για το θέμα της μετανάστευσης για να πει πως την επόμενη ημέρα που δεν θα είναι αυτή η μεταβατική κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ «που θα είναι στην κυβέρνηση με περισσότερα μέλη θα το λύσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα».
Καταλήγοντας, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως πληροφορήθηκε ότι ο κ. Ερντογάν δια των οργάνων του δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος που συμμετέχει το κόμμα του σε αυτή την κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που οι Τούρκοι δεν με θέλουν στην κυβέρνηση, αισθάνομαι ότι έχω πετύχει».
Φ. Κουβέλης: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης»
Δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανεξάρτητος βουλευτής Φ. Κουβέλης, ξεκαθάρισε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα: «Δεν περιοριζόμαστε στο όχι, θα είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις να συνεισφέρουμε προκειμένου να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα οδηγούν την χώρα σε πορεία διεξόδου και θα στηρίζουν την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο πάντα του σταθερού στόχου της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη».
Εξηγώντας τη θέση του για τη νέα κυβέρνηση ανέφερε πως αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση, στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις, με το δεδομένο ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική.
Πρόσθεσε, πως ο νέος πρωθυπουργός ως πρόσωπο έχει θετικό πρόσημο, καλείται όμως, να την αναπτύξει πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος που είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο που κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από την σύνθεση της κυβέρνησης, κυρίως όμως από τον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν οι δύο βασικοί εταίροι της κυβέρνησης, ο ένας σαν να μην έφυγε κι ο άλλος σαν να μην ήρθε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουβέλης έθεσε τους βασικούς πολιτικούς λόγους για τους οποίους σε συνδυασμό με την θεσμική ανακολουθία που υπήρξε θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ αυτών: για το ποια μέτρα θα υπάρξουν για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για το πώς θα γίνει η συμβολή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για το αν ο τρόπος υλοποίησης της σύμβασης θα συνιστά βαριά εποπτεία της χώρας.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την «πρωταρχική ανάγκη» να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας γιατί μια κοινωνία διαλυμένη δεν μπορεί να βρει τρόπους διεξόδου.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"