Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα

Τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος

Όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα....
ολοκληρωθεί η σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο, θα γίνει η επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα.

Επίσης, ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι σε δημοψήφισμα θα τεθεί τόσο η νέα δανειακή σύμβαση, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος προβλέπει ότι:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής. Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για κρίσιμα εθνικά θέματα και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών.

Η πρώτη επιλογή είναι η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές, ακολουθεί νέα ψηφοφορία όπου οι βουλευτές θα ψηφίσουν ναι ή όχι στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Η πλειοψηφία που απαιτείται να επιτευχθεί στη Βουλή είναι αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη συνέχεια, απαιτείται συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος. 

Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον δεύτερο δρόμο, δηλαδή η δανειακή σύμβαση να περάσει πρώτα από την κρίση του ελληνικού λαού, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαιτείται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος να είναι 40% ή παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"