Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υλοποιηθούν οι επείγουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει απαιτήσει η Ευρώπη από την Ιταλία, όπως έγινε γνωστό μετά τις συνεντεύξεις τύπου τόσο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε ο....
Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση κι ότι το ΔΝΤ απλώς θα επικυρώνει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση κι ότι το ΔΝΤ απλώς θα επικυρώνει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα ο Μπερλουσκόνι διευκρίνισε ότι είναι μια πρωτοβουλία που δεν επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την Ρώμη, δηλώνοντας ότι η επίθεση των αγορών κατά της Ιταλίας είναι μια "παροδική μόδα".
Πρόσθεσε μάλιστα με το γνωστό του στυλ ότι κατά την άποψή του η κρίση δεν έχει γίνει αισθητή, αφού η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δύσκολα κλείνει κανείς θέση στα αεροπλάνα".
Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε ότι "πρόκειται για την μεγαλύτερη στράτευση της Ιταλίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που σημειώθηκε ποτέ... δεν υπάρχει κανένα σχετικό προηγούμενο".
Νωρίτερα ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε γνωστοποιήσει ότι η Ιταλία ζήτησε- με δική της πρωτοβουλία- την εποπτεία του ΔΝΤ.
"Τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ιταλία και την ικανότητά της να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη –μέλη της Ε.Ε." δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Ρώμη με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για τον έλεγχο της προόδου στην εφαρμογή των μέτρων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ διευκρίνισε: " Η Ιταλία κάλεσε το ΔΝΤ να επιβεβαιώνει κάθε τρίμηνο σε συνεργασία με τον υπουργό οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι την εφαρμογή των μέτρων. Πάνω απ' όλα όμως εξουσιοδότησε την Ε.Ε. να εξακριβώνει λεπτομερώς και να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί".
Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας
Το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνησή της, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
"Το πρόβλημα που διακυβεύεται και το οποίο έχει προσδιοριστεί σαφώς τόσο από τις ιταλικές αρχές όσο και από τους εταίρους τους είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των μέτρων που εξαγγέλθηκαν", δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου στις Κάννες, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20.
"Πέταξε" το spread
Η είδηση της συμφωνίας να τεθεί σε επιτήρηση η ιταλική οικονομία εκτόξευσε τα spread των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ανήλθε το απόγευμα στο 6,362%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί χθες Πέμπτη όταν στο κλείσιμο είχε φτάσει το 6,194%. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν καταγράψει το ποσοστό ρεκόρ του 6,404%.
Το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού έφτασε στις 453,2 μονάδες βάσης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πλησιάσει πολύ κοντά στις 460 μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"