Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

 Εκτός απροόπτου έως τη Τετάρτη η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες.

ImageNα πληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπογράφτηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρξουν αλλαγές στην πλατεία Βάθη. 
Από την πλευρά της, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δις ευρώ και ότι....
θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών, εκτός απροόπτου ως την Τετάρτη.
Ωστόσο, τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για καθυστέρηση της πληρωμής της προκαταβολής στους αγρότες, δεδομένου ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η ATEbank δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να βρει ολόκληρο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά, ενώ παράλληλα είχαν κλείσει και οι «κάνουλες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το ρεπορτάζ για την καθυστέρηση περιέγραφε η εφημερίδα Agrenda ως εξής:
Πώς φτάσαμε, όμως, στο σημείο να μην θεωρείται ούτε σίγουρη η έγκαιρη πληρωμή του τσεκ; Σίγουρα τα χρήματα δεν χάνονται, αλλά η σύμβαση του Δημοσίου με την ΑΤΕ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν να πληρώσει πρώτα η τράπεζα τα χρήματα και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 50 ημερών περίπου να δοθούν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ πρέπει να δανειστεί 1,1 δισ. ευρώ για 50 ημέρες, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.
Στο ξεκίνημα των ραγδαίων εξελίξεων και λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού για το… μοιραίο δημοψήφισμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό: «Εμείς είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα παίρνανε οι αγρότες τα χρήματα. Ήμασταν έτοιμοι σαν υπουργείο, φτιάξαμε το αρχείο των επιδοτήσεων, το στείλαμε στην Αγροτική Τράπεζα. Το πρόβλημα είναι μέσα σε αυτόν το «ρημαδομηχανισμό» στήριξης, μεταβατικά στάδια, υπουργείο Οικονομικών, επιτόκια κ.λπ.
Αργήσανε λίγο να μαζευτούν τα χρήματα. Μαζεύονται αυτές τις μέρες από την Αγροτική Τράπεζα, μας υποσχεθήκανε ότι μέχρι την Παρασκευή, μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη βδομάδα, οπωσδήποτε μέσα στην άλλη βδομάδα, και ελπίζω πριν τις 10 Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι.
Και μιλάμε για 1.100.000.000 ευρώ, που θα πάει απευθείας στα βιβλιάρια των αγροτών και άλλα τόσα χρήματα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σε αυτό πιστεύω ότι θα είμαστε συνεπείς και αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για τους ανθρώπους αυτούς, που όπως όλοι οι Έλληνες περνάνε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Όλα αυτά, όμως, πριν τις διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και την κατάληξη της χώρας στο κατώφλι των εκλογών.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ανάστατοι οι αγρότες από τη μη καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης.

Εν τω μεταξύ, με ερώτησή τους στον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχάλης και Διώτη Ηρώ, τονίζουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ήταν στα βιβλιάρια των αγροτών το 50% της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης, την οποία είχαν και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη οι αγρότες.

Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το 50% της επιδότησης και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, είναι πιθανό η ΑΤΕ να έχει πάρει τα χρήματα από την Ε.Ε. για να καταβάλει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις στους 720.000 δικαιούχους, αλλά η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, αντί να τα βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, φέρεται να τα έχει διαθέσει για να κλείσει δικές της τρύπες, με το πρόσχημα «της έλλειψης ρευστότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας»!

Επίσης, μία νέα υπόσχεση που δόθηκε από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με προθεσμία πληρωμής την 10η Νοεμβρίου, φαίνεται - λόγω των πολιτικών εξελίξεων- να απομακρύνεται καθώς η ΑΤΕ αδυνατεί επί του παρόντος να βρει 1,1 δις ευρώ που χρειάζεται για την πληρωμή.

Επειδή τα χρήματα αυτά είναι κοινοτικά και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα εκταμίευσης τους,

Επειδή η ΑΤΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματα της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για άλλους σκοπούς

Επειδή οι υποσχέσεις του υπουργού δεν είναι καθόλου πλέον καθησυχαστικές,

ερωτώνται οι υπουργοί:

• Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες;

• Με ποια άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις θα δοθούν τα χρήματα χωρίς άλλη καθυστέρηση στους δικαιούχους;
AgroNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"