Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό «ναι» για χορήγηση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν πως οι κυβερνήσεις τους θα απελευθερώσουν το μερίδιό τους για τη 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, που ανέρχεται σε οκτώ δισ. ευρώ.
«Η ευρωζώνη θα 'ξεκλειδώσει' τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που....
αφορούν την ελληνική βοήθεια που είχε μπλοκαριστεί, περιμένοντας την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε», είχε δηλώσει νωρίτερα και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν οι υπουργοί της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο» φως στις Βρυξέλλες για την 6η δόση, η κ. Φέκτερ απάντησε «ναι».
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει πιο γρήγορα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση του θέματος του ελλείμματος και να τονωθεί η ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται σε έκθεση που επέδωσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη», σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιθεώρηση των Βρυξελλών στη χώρα.
Η έκθεση αυτή, της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, θα συζητηθεί απόψε στο πλαίσιο του Eurogroup.
Βενιζέλος: Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συνθήκες
Προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε. Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».
Ελπίδες για ριζικά μέτρα
Στις Βρυξέλλες προσέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο οι αγορές ελπίζουν ότι θα λάβει νέα, ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη σωτηρία του ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση ελκύει την παγκόσμια προσοχή, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για πορεία της Ευρώπης, με δεδομένο ότι οι όποιες ανατάξεις της προκαλούν προβλήματα στις ΗΠΑ, την Ασία και την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ θα πρέπει να είναι άμεση αφού δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όπως και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας η Άγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει, εάν χαθεί το ευρώ, θα χαθεί μαζί του και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών.
Πιέσεις και από Ομπάμα
Η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει «τώρα» με δύναμη και αποφασιστικότητα για να επιτεθεί στην κρίση του χρέους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί μήπως η αναταραχή στην ευρωζώνη βλάψει την αργή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
«Είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη να κινηθεί με δύναμη και αποφασιστικότητα τώρα, ιδιαίτερα με τις νέες κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος που συναντήθηκε χθες με τους προέδρους της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"