Τις χειρότερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά δείχνει πόσο βαριά είναι η κληρονομιά που αναλαμβάνουν η μεταβατική αλλά και η μετεκλογική κυβερνήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη συνέντευξη του Ολι Ρεν, ο οποίος παρουσίασε τις προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των κρατών-μελών και γενικά της Ε.Ε., δεν....
ετέθη καμία ερώτηση για την Ελλάδα, ούτε ο επίτροπος αναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ και καιρό στην παγκόσμια επικαιρότητα. Ηταν περιττό, όταν τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και είναι γνωστό ότι η ελληνική οικονομία μπήκε σε ένα μακρύ τούνελ τουλάχιστον για μία δεκαετία. Καμία έκπληξη, λοιπόν, από τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, που θα επιφέρουν λόγω κουρέματος μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Ο τίτλος του ειδικού κεφαλαίου για την Ελλάδα τα λέει όλα: «Επώδυνη προσαρμογή»...
Ετσι, η Επιτροπή προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος, χωρίς το κούρεμα, θα ανέλθει το 2011 στο επίπεδο του 162,8% του ΑΕΠ, έναντι 157,7% που προβλεπόταν στην εαρινή έκθεση. Και η ανάβαση του χρέους θα συνεχιστεί την επόμενη διετία: 198,3% το 2012 και 198,5% το 2013...
Ελλειμμα 7% του χρόνου
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να βρεθεί στο 8,9% του ΑΕΠ το 2011 και στη συνέχεια να μειωθεί στο 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013.
Κατά την Επιτροπή, όμως, πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2011. Οι λόγοι; «Η υποχώρηση των εσόδων που σχετίζεται με τη βαθύτερη ύφεση, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων».
Επίσης, εντοπίζονται προβλήματα στον τομέα των εσόδων και των πρωτογενών δαπανών. Πάντως, εκτιμάται ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7% είναι εφικτός. Βέβαια, παρατηρείται ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα, διαφορετικά το έλλειμμα θα εξακολουθήσει να αυξάνεται...
Στον τομέα του ΑΕΠ, η Επιτροπή εκτιμά στο κεφάλαιο για την Ελλάδα ότι «εξασθενίζουν» οι προοπτικές για ανάπτυξη και μόνο από το 2013 προβλέπεται έξοδος από την ύφεση, με το αναιμικό 0,7%, εάν φυσικά δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη... Και επισημαίνει ότι στα 5 χρόνια ύφεσης που θα έχουν προηγηθεί του 2013, το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται ότι θα μειωθεί συνολικά κατά 15%.
Το 2011 η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο του 5,5% «κυρίως εξαιτίας της χλομής εσωτερικής ζήτησης, της απώλειας εισοδήματος, της προσαρμογής στην αγορά εργασίας και των υψηλά περιοριστικών πιστωτικών συνθηκών».
Το 2012 η ύφεση θα είναι 2,8%. Κατά την Κομισιόν, η ύφεση έχει και θετικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι η μείωση του πληθωρισμού, των... μισθών και του εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οπως αναφέρει, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα είναι της τάξης του 0,7% το 2013, «υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί το παρόν δύσκολο κλίμα».
Εκτιμάται, όμως, ότι «η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να θεωρείται όλο και λιγότερο δεδομένη λόγω της γενικότερης επιδείνωσης στην ευρωζώνη, αλλά και των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την έξαρση της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους»...
Η κατάσταση στην ανεργία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Από 16,6% του ενεργού πληθυσμού το 2011, θα ανέλθει στο 18,4% το 2012 και το 2013. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 6% το 2011. Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανεργία είναι υπερβολικά αισιόδοξες, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, ήδη τον Ιούλιο ήταν στο επίπεδο του 17,5% και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε για τον Αύγουστο 18,4%.
Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αυξημένη ανεργία σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών αναμένεται να έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση μεσοπρόθεσμα του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Η πραγματική ζήτηση, λοιπόν, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το 2013, όπως και η ιδιωτική κατανάλωση.
Μείωση εργατικού κόστους
Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι μπορεί η μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα να είναι μεγάλη, αλλά δεν αναμένεται να σταματήσει την πτώση της απασχόλησης βραχυπρόθεσμα. Το πραγματικό κόστος ανά μονάδα εργασίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,2% το 2011, κατά 3% το 2012 και κατά 1,8% το 2013.
Σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά, διαπιστώνεται ότι η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στην πίστωση είναι περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους και των υψηλών σπρεντ. Διαπιστώνεται επίσης ότι οι ιδιωτικές αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμένουν ως μοναδική ελπίδα για το 2012 οι πόροι της Ε.Ε.
Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 6% το 2011, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν το ίδιο έτος και το 2012 κατά 7% κατά μέσο όρο. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"