Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύνταξη είναι το ποσό εκείνο που στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου. Σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο του Μνημονίου, η σύνταξη για τις μελλοντικές γενιές, από εδώ και πέρα, ορίζεται ως εξής: «Το ελάχιστο εγγυημένο ποσό για όλους άνω των 65 ετών, με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης». Τον παραλληλισμό έκανε χθες το πρωί ο νομικός, καθηγητής Εργατικού Δικαίου....
Αλέξης Μητρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο με θέμα τις νέες εργασιακές σχέσεις. Ενώ για τον ορισμό της σύνταξης με βάση το Μνημόνιο, διευκρίνισε: «Σας διάβασα την επίσημη έκδοση του υπουργείου Οικονομικών».
Αλέξης Μητρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο με θέμα τις νέες εργασιακές σχέσεις. Ενώ για τον ορισμό της σύνταξης με βάση το Μνημόνιο, διευκρίνισε: «Σας διάβασα την επίσημη έκδοση του υπουργείου Οικονομικών».
Η πιο βίαιη παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα
Ερωτηθείς ο κ. Μητρόπουλος για το άρθρο 37, απάντησε: «Είναι αυτό το οποίο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, δέχθηκε η κυβέρνηση και, δυστυχώς, πέρασε - δεν ξέρω τι εξήγηση σας έχουν δώσει οι τοπικοί βουλευτές σας εδώ που το ψήφισαν. Δεν έχει υπάρξει πιο βίαιη παρέμβαση στα μισθολόγια του ιδιωτικού τομέα. Οι μισθοί 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, που απασχολούνταν και μισθοδοτούνταν μέχρι τώρα με βάση κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, θα μπορούν να συμπιεστούν, στο πρώτο σκαλοπάτι, μέχρι τον κατώτατο της ΓΣΕΕ.
Και επειδή υπάρχει και άλλη εντεινόμενη πίεση από την τρόικα, προσεχώς να κατέβουν και κάτω από τον κατώτατο.
Τι δυνατότητα δίνει το άρθρο 37;
Ο μισθός των 1.300 ευρώ, των 1.200, των 1.100, των 900, των 800, να πέσει, στην πρώτη φάση, στον κατώτατο που είναι 760. Αυτή τη δυνατότητα παρέχει, για πρώτη φορά, το άρθρο 37, που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις και τις ομοιοεπαγγελματικές, ενώ απαγορεύει την επέκταση των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών στις επιχειρησιακές.
Δίνει έτσι τη δυνατότητα στον επιχειρηματία, με τα 2/3 του προσωπικού του να συνομολογεί, για μισθούς κατώτερους των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών.
Αυτό αφορά στα 2/3 και πλέον των μισθοδοτούμενων του ιδιωτικού τομέα. Γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 2.600.000, αλλά το μισό εκατομμύριο καλύπτεται από τον κατώτατο της ΓΣΕΕ.
Όλοι οι άλλοι, θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν κατά 50, 40, 30, 20 ή 10%».
Στο στόχαστρο εφάπαξ κ.λπ.
«Η τρόικα, όχι μόνο κακοβλέπει το εφάπαξ, την επικουρική, το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, αλλά πιέζει για την ολοσχερή κατάργηση και των πέντε αυτών ειδικών παροχών.
Προχθές, ο πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας του Δημοσίου, είπε σε κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ότι ετοιμάζονται, εντός του έτους, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να γίνει μισό, λόγω αδυναμίας καταβολής» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.
Παιχνίδια σε βάρος του λαού, παγίδα για Σαμαρά
Σε ερώτημα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Αυτό το οποίο επικρέμεται ως απειλή και εκβιασμός, θα πρέπει με ψυχραιμία να το αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια αυτή την περίοδο. Όλο το σκηνικό του τελευταίου τριημέρου, στήθηκε για να πέσει σε μία μεγάλη παγίδα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έσπευσε να συναινέσει στην υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης. Θεωρώ ότι ο στόχος είναι να πληγεί δημοσκοπικά και προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Φοβάμαι ότι έπεσε στη μία παγίδα και από εδώ και πέρα θα έχουμε νέο πολιτικό τοπίο. Εξ αρχής πίστευα ότι δεν ήταν ειλικρινής η διάθεση του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, συνεπώς παίζονται πολλά παιχνίδια σε βάρος του λαού».
Να ενημερωθούν οι πολίτες
«Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και συρρικνώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, ο μόνιμος θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, ο νέος θεσμός του κρατικού υπαλλήλου που δε θα ταυτίζεται με κατοχή συγκεκριμένης οργανικής θέσης, η ανελέητη επίθεση στις συντάξεις και τους μισθούς, δημιουργούν ένα σκληρό κοινωνικό περιβάλλον και επ’ αυτού πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες» παρατήρησε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, που έχει και σελίδα στο Διαδίκτυο με τη διεύθυνση: www.enypekk.gr.
«Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις και έχουμε προειδοποιήσει τον κόσμο έγκαιρα για τον κίνδυνο του κατώτατου μισθού, για τον κίνδυνο να χαθούν τα μισά αποθεματικά από το κούρεμα της 26ης Οκτωβρίου» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο, Χρήστος Κορομηλάς, και οι δικηγόροι - συνεργάτες του κ. Μητρόπουλου, Στάθης Χριστοδουλέλης και Διονύσης Τεμπονέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"