Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011, ορισμένοι από τους οποίους θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
Την Τετάρτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν....
κυρήξει 24ωρη απεργία.
Δικηγόροι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές, σιδηροδρομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ναυτεργάτες ανακοίνωσαν ήδη πως θα συμμετάσχουν στην απεργία της Τετάρτης. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου υποστήριξεσε συνέντευξή του, ότι ελάχιστοι θα απολυθούν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να αντιδρούν για την εργασιακή εφεδρεία.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε ότι «θα απαντήσουμε στην εφεδρεία με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες την Τρίτη και από την Τετάρτη θα βγούμε στους δρόμους με γενικές απεργίες». Ο κ. Βρεττάκος μίλησε για δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφεδρεία στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.
Υπενθυμίζεται ότι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας να λειτουργήσουν την Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας.
Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην 4ωρη απεργία της Τετάρτη θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους δικηγόρους με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, της ειδικής έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων, με τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, με την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και με την επιβολή Φ.Π.Α. 23%».
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας καθώς και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 5 Οκτωβρίου, και κατά συνέπεια τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός δεν θα κυκλοφορήσουν την προσεχή Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία όπως αναφέρει η ΠΟΣ, ρίχνει στον προθάλαμο των απολύσεων χιλιάδες εργαζόμενους.
Επίσης, οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες».
Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ, καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ζητούν, επίσης, τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως «για πρώτη φόρα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα (!) καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τον πλέον απάνθρωπο, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο. Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκύπτει σαφώς και χωρίς να χωρά καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, κουρελιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα, αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο -ακόμα και μονίμων δημοσίων υπαλλήλων- προσφέροντάς τους βορά στους δανειστές της χώρας».
Τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές οδηγεί το Κράτος σε διάλυση, τη Δημόσια Διοίκηση σε πλήρη απορρύθμιση, το Κοινωνικό Κράτος σε κατεδάφιση, την Κοινωνία σε εξαθλίωση, τους εργαζόμενους σε απόγνωση, την Οικονομία σε κατάρρευση και τη χώρα σε μεγαλύτερο αδιέξοδο», η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, «μαζί με ολόκληρη την Κοινωνία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αυτές πολιτικές επιλογές, προφυλάσσοντας τα κοινωνικά αγαθά και την κοινωνική συνοχή».
Την Τρίτη η απόφαση για λεωφορεία και μετρό
Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ τελείωσε χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Αύριο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση με σκοπό να ληφθεί οριστική απόφαση. Οι πιθανότητες τα λεωφορεία να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη, ημέρα της Πανελλαδικής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι μεγάλες.
Και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, πιθανότατα θα απεργήσουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, όμως ενδέχεται να λειτουργήσουν κάποιες ώρες, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια.
Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ τελείωσε χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Αύριο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση με σκοπό να ληφθεί οριστική απόφαση. Οι πιθανότητες τα λεωφορεία να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη, ημέρα της Πανελλαδικής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι μεγάλες.
Και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, πιθανότατα θα απεργήσουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, όμως ενδέχεται να λειτουργήσουν κάποιες ώρες, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια.
Σύσκεψη ΓΣΕΕ με φορείς όπου σχεδιάζονται εφεδρείες
Όλα τα διαθέσιμα μέσα, συνδικαλιστικά, πολιτικά και νομικά όπως είναι η προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα συνδικάτα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, αποφασίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τις ομοσπονδίες μέλη της στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς και φορείς στους οποίους προωθούνται εφεδρείες, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εφεδρεία και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες συνεχίζονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη γενική πανεργατική απεργία που έχουν από κοινού εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για τις 19 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης, τόνισε ότι «κυβέρνηση και τρόικα με μέτρα άνισα, άδικα και βεβαίως αναποτελεσματικά, σπρώχνουν την οικονομία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση» και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα αυτά αφαιρούν από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία».
«Λένε κάποιοι: "μα υπάρχουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα γιατί να μην γίνουν με τις εφεδρείες απολύσεις και στο δημόσιο; Τους απαντάμε: Αν το κράτος κάνει απολύσεις κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες να κάνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις!», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και κατέληξε συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Βαγγέλης Δημούδης, ζήτησε από την κυβέρνηση και την τρόικα να «λάβουν υπ' όψη τους το Σύνταγμα και τις ανάγκες του λαού».
Αντιδράσεις για την εφεδρεία και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Οικονομικών Παντελής Οικονόμου υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στο Mega, ότι ελάχιστοι θα απολυθούν, «πολύ λιγότεροι από 1.000» ανέφερε.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε πως δεν χρειάζονται απολύσεις και αρκεί η εφεδρεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Την αντίδρασή τους είχαν εκφράσει πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, καταλόγισε ευθύνες σε υπουργούς και στον Θόδωρο Πάγκαλο, για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος που δεν προχώρησε σε κυβέρνηση εθνική ανάγκης από την πρώτη στιγμή.
«Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη» ξεκαθάρισε πάντως.
«Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη» ξεκαθάρισε πάντως.
Ακόμη, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Μανώλης Μπετενιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η εφεδρεία και οι απολύσεις στο δημόσιο έπρεπε να αρχίσουν από τις χιλιάδες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων.
Αίσθηση προκάλεσε και ο Γιάννης Αμοιρίδης, προτείνοντας να εφαρμοστεί η εφεδρεία και στη Βουλή. Ζήτησε να μην πέσει το βάρος μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στους βουλευτές, σημειώνοντας: «Ας έχουμε Βουλή 200 αντί 300».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"