Λύση που να διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους με ορίζοντα την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, περιέγραψε χτες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναλύοντας τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει στο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να ολοκληρωθούν(;) σε δεύτερη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου.... είχε συνάντηση το απόγευμα τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Ωστόσο, μέσω μηνύματος στο διαδικτυακό χώρο του twitter ο πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταλήξουμε αύριο σε αποφάσεις: «Όλοι βλέπουμε τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα στην Ευρώπη και, συνεπώς, κανένα πρόβλημα δε θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δε λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση, που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Αυτός είναι ο πήχης των όποιων μελλοντικών εξελίξεων και αποφάσεων για εμάς. Αποφάσεις που διεκδικούμε, πάνω στο ισχυρό κεκτημένο του Ιουλίου, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, επίπονης προσπάθειας και θυσιών ενός ολόκληρου λαού. Και γι’ αυτό ακριβώς, λέμε ότι αυτές οι θυσίες δεν πήγαν και δεν πάνε χαμένες».
Χαμηλό βαρομετρικό στο ΠΑΣΟΚ
Η διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έγραψε τον επίλογο της διαδικασίας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο δε θεωρείται αρκετή για να εκτονώσει συνολικά το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Με αφετηρία τη δήλωση της Βάσως Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, περί ανάληψης «πολιτικών πρωτοβουλιών» αμέσως μετά τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ για το θέμα του ελληνικού χρέους, ορισμένοι βουλευτές καλούν πλέον ανοιχτά τον πρωθυπουργό να κινηθεί, είτε στην κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (οι Δημήτρης Λιτζέρης και Νίκος Σαλαγιάννης μίλησαν σχετικά από το βήμα της Βουλής), είτε για να στηθούν πρόωρα οι κάλπες.
Την ίδια στιγμή, 28 «νέοι», όπως αυτοαποκαλούνται, κυβερνητικοί βουλευτές σε επιστολή που απευθύνουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ζητούν το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο να αποκαθιστά τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς και μία «εθνική συμφωνία», στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση: «Η άμεση αναζήτηση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας κατάθεσης προς τον ελληνικό λαό ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση βαρύνει κύρια το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας», σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, και οι φωνές που θεωρούν ότι, ακόμη κι αν οι εκλογές δεν είναι αυτή τη στιγμή η ενδεδειγμένη λύση, μία πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτήριας, θα μπορούσε να είναι η διέξοδος στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το αμέσως επόμενο «τεστ αντοχής» της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πάντως, θα είναι κατά τα φαινόμενα το νομοσχέδιο του Γιάννη Ραγκούση για τα ταξί, καθώς ήδη 19 βουλευτές της συμπολίτευσης με επιστολή τους ζητούν τροποποιήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"