Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ευρωεπαφές με φόντο το κούρεμα

  Η αγωνία του πρωθυπουργού πριν από το κούρεμα...
Να υπάρχει και λίγο αίσθημα...(ΕΡΑ/ΑΠΕ)
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα συνέλθει στις 23 Οκτωβρίου στη βελγική πρωτεύουσα.

Να υπάρχει και λίγο αίσθημα...(ΕΡΑ/ΑΠΕ)  
Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και συναντήθηκε με....
τον πρόεδρο του γαλλόφωνου σοσιαλιστικού κόμματος του Βελγίου, Ελιο Ντι Ρούπο, που έλαβε πρόσφατα εντολή από τον βασιλιά Αλμπέρ Β' να σχηματίσει κυβέρνηση...

Την αισιοδοξία του ότι στην έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης, που θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή, θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης εξέφρασε χθες ο πρόεδρος των 17 Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ είπε ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβουν οι εταίροι την έκθεση συμμόρφωσης και την έκθεση βιωσιμότητας χρέους της τρόικας. Με βάση τα στοιχεία των εκθέσεων, θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους Χ.Β. Ρόμπαϊ και τον επίτροπο Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της ευρωζώνης δήλωσε: «κατέστησα σαφές σε όλες τις συναντήσεις που είχα σήμερα, και κυρίως με τον Γ. Παπανδρέου, ότι όλοι αυτοί που εικάζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κάνουν λάθος, όπως και ότι δεν θα υπάρξει και ελληνική χρεοκοπία. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε την Ελλάδα».

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διευκρινίστηκε ότι η ελληνική πλευρά θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τον Ζ.Κλ. Γιουνκέρ, με στόχο να βρεθεί η κατάλληλη λύση στη σύνοδο κορυφής της 23ης του μηνός.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση με τον Χ.Β.Ρόμπαϊ που κράτησε 50 λεπτά, ο Γ. Παπανδρέου προέβη σε μία δήλωση χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Μία γενικόλογη δήλωση, περί αναζήτησης βιώσιμης λύσης στην κρίση της ευρωζώνης, προκειμένου «να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη και η ηρεμία στις αγορές»
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «προοδεύουμε και θα απαντήσουμε στην πρόκληση». «Πρέπει να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις» είπε ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο, «προχωράμε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης». Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Χ.Β. Ρόμπαϊ ότι «ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θέλει τις αλλαγές στην Ελλάδα» (!!!).

Ο Η. Μόσιαλος δήλωσε ότι για την Ελλάδα, βάση όλης της συζήτησης είναι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Συζητάμε προτάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία με ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για ελάφρυνση των βαρών που καλείται να σηκώσει ο λαός, που είτε θα προβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής είτε χαμηλότερο επιτόκιο είτε συνδυασμό των  δύο ».

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Η. Μόσιαλος απέφυγαν να μιλήσουν για το αναμενόμενο υψηλό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 
Για λόγους τακτικής ή λόγω έλλειψης ενημέρωσης; 
Το γεγονός ότι το παιχνίδι για την τύχη της Ελλάδας παίζεται μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισιού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής της μεθεπόμενης Κυριακής μία πρόταση για «κούρεμα» πάνω από το 21% που προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου, με τη σύσταση: ή δέχεσαι την πρόταση ή την αφήνεις. Χωρίς διαπραγμάτευση, όπως έχει γίνει στο παρελθόν... * 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"