Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά ναυάγησε... πριν το "καλησπέρα"

Η χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά ναυάγησε μία ώρα πριν ξεκινήσει. 
Όταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε με εξαιρετική δριμύτητα τη ΝΔ, τόσο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση της χώρας (με προσωπική αναφορά στον Κώστα Καραμανλή), όσο και....
στις σημερινές της θέσεις για την έξοδο από την κρίση (χωρίς να κατονομάσει τον Αντώνη Σαμαρά).

Φράσεις όπως «αυτοί που παρουσιάζουν τις εξωπραγματικές τους προτάσεις μόνο στην Ελλάδα, διότι όταν γυρίζουν στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται την απομόνωση» και «πατριώτης είναι αυτός που δίνει μάχη σε όλη την Ευρώπη για να βρει χρήματα για τη χώρα του ή αυτός που στέκεται αμέτοχος και παριστάνει, από την ασφάλεια του καναπέ του, τον αδιάλλακτο και το σκληρό διαπραγματευτή;», θεωρήθηκαν από το επιτελείο της Λ. Συγγρού «τορπίλλη στην εθνική ομοψυχία» και «πρόκληση» λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών. 


«Δεν θα ερχόμουν, αν...»

Όταν ο κ. Σαμαράς πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή η ατμόσφαιρα ήταν ήδη ηλεκτρισμένη. «Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη δεν θα ερχόμουν» είπε... αντί για «καλησπέρα» στον πρωθυπουργό. Ο οποίος, περνώντας αμέσως στην αντεπίθεση, μετέφερε στον αρχηγό της ΝΔ ακραίες απόψεις που διακινούν παράγοντες του κόμματός του για «Γουδή», «προδότες» και «κρεμάλες» ζητώντας τη δική του παρέμβαση. «Δεν χρησιμοποιώ εγώ τέτοιες εκφράσεις, δεν είναι δικά μου αυτά τα λόγια», φέρεται να ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά. (Και λέμε «φέρεται» διότι ενώ τους υπόλοιπους διαλόγους τους επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, για τον τελευταίο επιμένει μόνο η κυβερνητική). 


Κατόπιν τούτων, ο κ. Σαμαράς άκουσε «ξερά» την 15λεπτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις συζητήσεις γύρω από το χρέος και την παραίνεσή του να στηρίξει η ΝΔ το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου (παρότι τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει θέμα 180 ψήφων) και έφυγε, χωρίς καν να κάνει ερωτήσεις. Ολη κι όλη η συνάντηση δεν ξεπέρασε τα τριάντα λεπτά –μαζί με τα τυπικά της φωτογράφησης...


Να σημειωθεί ότι το ραντεβού έγινε στις 7.45 μμ αντί στις 7 μμ επειδή καθυστέρησε κατά δύο ώρες η προγραμματισμένη για τις 4 μμ συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε εγκαίρως για την αλλαγή της ώρα και του τόπου (σ.σ. στη Βουλή, αντί στο Μαξίμου) χωρίς να προβάλλει αντιρρήσεις.


Θα προχωρήσω μόνος μου

Πώς ερμηνεύεται αυτή η εξέλιξη; Σύμφωνα με έμπειρα κυβερνητικά στελέχη ως σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «θα προχωρήσει μόνος του» σε πείσμα όσων θέλουν «να τον ρίξουν» -τους οποίους «φωτογράφισε» μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς αναφέρθηκε στα μεγάλα συμφέροντα «εκδοτών, δικαστών και τραπεζιτών».


Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα παίξει το «δυνατό» –και ίσως, τελευταίο– χαρτί του στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, διαπραγματευόμενος συμφωνία που θα εξασφαλίζει αφενός πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους απ΄ό,τι αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου με τους λιγότερο κατά το δυνατόν επώδυνους όρους για τη χώρα –λέγεται μάλιστα ότι έχει επεξεργασθεί σχετική «πρόταση-έκπληξη». Αναλόγως του αποτελέσματος θα επιβάλλει την συνέχιση του κυβερνητικού του έργου (με αλλαγές σε πρόσωπα, ενδεχομένως) ή θα προσφύγει σε εκλογές. Γι΄αυτό το λόγο, λένε οι πηγές, στήνει τις τελευταίες ημέρες σκηνικό πόλωσης υψώνοντας νέα τείχη προς τη ΝΔ, με αποκορύφωμα τη χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα.


Κατήγγειλε συμφέροντα

Ετερο συμπέρασμα; Ότι «έχοντας αντιληφθεί την προέλευση των εναντίον του επιθέσεων» (εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ) ανοίγει μέτωπο «με τα μεγάλα συμφέροντα» ώστε να δώσει άλλη διάσταση στην τυχόν επιλογή των πρόωρων εκλογών. Με... απλά λόγια «ξέρω ποιοι θέλουν να με ρίξουν, δεν παραιτούμαι, συνεχίζω και καλώ το λαό σ΄αυτό το κρίσιμο σημείο που φτάσαμε να με στηρίξει»...


Το «κλειδί, σύμφωνα με συνεργάτες του, βρίσκεται στις παρακάτω φράσεις από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα:


Τράπεζες


«Σε ό,τι αφορά τις Τράπεζες, ακούμε πολλά. Αλλά δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν, θα έλεγα, εκτός τραπεζικών κριτηρίων, ένα κανάλι που έχει χρέη πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. το ΑΛΤΕΡ) και να μην δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να επιβιώσουν.

Και μετά, να έρχονται και να λένε, ότι αν μειώσουμε εμείς το χρέος, το βάρος από τον Ελληνικό λαό, θα καταρρεύσουν οι Τράπεζες. Όχι, δεν θα καταρρεύσουν οι Τράπεζες. Μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, οι Τράπεζες θα μείνουν όρθιες, όμως, διότι εμείς θα το εγγυηθούμε.


Ενα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι εργαλείο ανάπτυξης σε κάθε κοινωνία και σε κάθε οικονομικό σύστημα. Όμως, επειδή πολύς θόρυβος γίνεται στη χώρα μας τις μέρες αυτές για το ζήτημα αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι το συμφέρον των Τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα και πάντα με το συμφέρον της χώρας».


(Η εν λόγω αναφορά εκτιμάται ότι παρέπεμψε σε ένα «κούρεμα» σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο και που θα ήταν επιθυμητό για τις  Τράπεζες).


Δικαστές

«Οι πολίτες θέλουν να δουν και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να συνεισφέρουν και αυτοί επιτέλους στην εθνική προσπάθεια. Αν δεν κάνω λάθος, είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί του κράτους, περισσότερο και από τους Βουλευτές, οι οποίοι Βουλευτές στο κάτω - κάτω επανειλημμένως αρνήθηκαν -και αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος- αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν αρνήθηκαν τις αυξήσεις οι δικαστές.

Και τώρα που ζητούμε και από αυτούς τον οβολό τους υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας μας, μας μιλάνε για «οικονομική κατοχή;». Αυτή την οικονομική κατοχή, θα την παλέψουμε, όταν και αυτοί, και όλοι πληρώσουν τον οβολό τους. Και οι δικαστές.


Και όταν συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα Δικαίου και δεν αφήνουν διάφορους, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, των μέσων ενημέρωσης ή των επιχειρηματιών, να μπορούν να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη, με αρνησιδικία, με αναβολές ή με άλλα τερτίπια».


Μέσα Ενημέρωσης


«Ο κάθε παράγοντας του δημόσιου βίου της χώρας να σταθεί τούτη τη στιγμή στο ύψος των εθνικών περιστάσεων. Αυτό βέβαια αφορά πρωτίστως το πολιτικό σύστημα, αφορά όλα τα κόμματα, αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που θα έπρεπε να ενημερώνουν με αντικειμενικό και νηφάλιο τρόπο, όχι να καλλιεργούν τη μιζέρια, την παραίτηση και την απελπισία προβάλλοντας μόνο τα αρνητικά της χώρας μας, μόνο τις δυσκολίες, χωρίς να προβάλλουν τα τόσα θετικά παραδείγματα που έχουμε, ενώ ξέρουμε ότι ο λαός μας μπορεί». 


Δεν είμαστε μαζοχιστές

Πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση «δεν είμαστε ούτε ανάλγητοι, ούτε σαδιστές, ούτε μαζοχιστές» και κάλεσε τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν την Πέμπτη συνολικά το πολυνομοσχέδιο και κάθε άρθρο του ξεχωριστά.
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"