Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μέρισμα δύο ταχυτήτων... για τους απόστρατους!

Έρχονται αλλαγές στα μερίσματα των αξιωματικών, προκειμένου τόσο το ΜΤΣ όσο και τα άλλα να καταστούν βιώσιμα

Νέος τρόπος υπολογισμού μερίσματος θα εφαρμοστεί και θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο δικαιούχος προέρχεται από Σχολή Υπαξιωματικών ή Αξιωματικών. 
Παράλληλα έγινε περικοπή στο ειδικό βοήθημα....
ΕΚΟΕΜΣ που δίδεται στους αποστράτους κατά 10% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011.

Χθες δόθηκε απάντηση σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που άφησε να διαφανεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται και θα προωθήσει το προσεχές διάστημα την άμεση λήψη σειράς μέτρων για την περιστολή των ελλειμμάτων και τη σταδιακή εξόφληση των χρεών του ΜΤΣ με τη δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών πόρων μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, την ορθολογικοποίηση των μερισμαδοτικών βαθμών και τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Βοηθήματος Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας»

Ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση.

Η ορθολογικοποίηση των μερισμαδοτικών βαθμών μεταφράζεται στη δημιουργία μερισμάτων δύο επιπέδων. Στηρίζεται στη λογική ότι ο υπαξιωματικός μέχρι να γίνει αξιωματικός για πολλά χρόνια καταβάλλει μειωμένες εισφορές σε σχέση με τον απόφοιτο της παραγωγικής σχολής που ξεκινάει ως αξιωματικός.

Δεν έχει αποφασισθεί ακόμα αν θα εφαρμοστεί αυτή η διαφοροποίηση στους ήδη αποστράτους ή θα ισχύσει από δω και πέρα. Δηλαδή αν θα εφαρμοστεί μόνο στους μελλοντικούς αποστράτους ή και στους νυν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν είναι τόσο εύκολη η εφαρμογή του μέτρου αυτού στους σημερινούς αποστράτους. Ενδέχεται αυτή η απόφαση για τα μερίσματα των δυο επιπέδων να εφαρμοστεί και στα άλλα δυο μετοχικά Ταμεία.

Αναφορικά με την ένταξη των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι βασική προτεραιότητα του είναι ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του ΜΤΣ με τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του και ο εκσυγχρονισμός όλων των Ταμείων για την απόκτηση ισχυρής βιωσιμότητας, έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η μετατροπή τους σε ισχυρά επικουρικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί ότι οι απολογισμοί του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) τα τελευταία έτη είναι ελλειμματικοί, ενώ το λογιστικό έλλειμμα του Ταμείου με τον απολογισμό του 2010 ανήλθε σωρευτικά σε 294.231.015 ευρώ, με αποτέλεσμα το ΜΤΣ να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αδυνατώντας να συγκεντρώσει έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή, κάθε τρίμηνο, του μερίσματος στους δικαιούχους του.

Το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΜΤΣ, καλύπτει μέχρι σήμερα την καταβολή του μερίσματος αναμένοντας την όσο το δυνατόν συντομότερη εξόφληση από το ΜΤΣ του οφειλόμενου ποσού, το οποίο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 132.801.070 ευρώ.

ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"