Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Πόσο θα επηρεάσει την τσέπη μας ένα «κούρεμα» κατά 50-60%;

Τι σημαίνει κούρεμα χρέους στην πράξη
Αλήθεια πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας και την τσέπη μας ένα μεγάλο «κούρεμα» της τάξης του 50-60%
Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας; Τι θα συμβεί με τα δάνεια μας; Το σπίτι μας θα χάσει την αξία του; Οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου θα μειωθούν; 


Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα στην ρευστότητα τους, καθώς....
ένα Haircut 50% ή 60% για το ελληνικό χρέος, θα προκαλέσει ζημίες από 17,5 δις έως 22 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 13 με 16 δις ευρώ, ενώ κάποιες, αν δεν τα εξασφαλίσουν ενδέχεται να ενταχθούν στο ΤΧΣ.
Καταθέσεις
Έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις καταθέσεις. Η ύπαρξη του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, κάλυψε πρόσφατα τις καταθέσεις της Proton, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγγυώνται και διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες δεν θα τα χάσουν τα χρήματά τους.
Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί τις πρώτες μέρες και έως ότου μπουν τα πράγματα σε μία σειρά, είναι κάποιες «δυσλειτουργίες» στο σύστημα των αναλήψεων
Δηλαδή ανάληψη ποσών μέχρι ένα όριο, και αν πρόκειται για ανάληψη μεγάλων ποσών, ίσως να απαιτηθεί η ενημέρωση της τράπεζας από την προηγούμενη ημέρα.

Νέα Δάνεια
Είναι δεδομένο ότι μετά το κούρεμα τα δάνεια θα καταστούν, για κάποιους μήνες, «είδος προς εξαφάνιση». Και αυτό γιατί, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα. Αυτό των επισφαλειών. 
Ο "λογαριασμός" από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών που πραγματοποιεί ο ξένος οίκος black rock εκτιμάται γύρω στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ακραίο σενάριο κάνει λόγο και για 15 με 20 Δις. Ευρώ. 
Αυτά είναι ποσά που αντιστοιχούν στις επιπρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες από τα επισφαλή δάνεια. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος του ξένου οίκου είναι η επιδείνωση της ύφεσης και η αδυναμία ακόμη περισσότερων δανειοληπτών, επιχειρήσεων και ιδιωτών να πληρώσουν τα δάνειά τους. 
Για τον λόγο αυτό οι τραπεζίτες ζητούν διετή περίοδο αντί των έξι μηνών που έχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 10,4%, τον Μάρτιο του 2011 στο 11,5%, και στο τέλος Ιουνίου στο 13,3%.
Υφιστάμενα Δάνεια
Είναι δεδομένο ότι στα υφιστάμενα δάνεια και δη στα καθυστερούμενα, θα ενταθεί η πίεση από πλευράς τραπεζών για την εξόφλησή τους. Και δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να πιέσουν ακόμη και με τη λήψη δικαστικών μέτρων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούσαν συχνά ως μοχλό πίεσης, παρά μόνον μετά από εξάντληση κάθε άλλου μέσου.

Σημαντική πίεση στην αγορά ακινήτων
Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη κυρίως λόγω της ρευστότητας που παρείχαν οι τράπεζες στους ιδιώτες ( στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια) και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. 
Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε μια ιδιότυπη φούσκα στην αγορά ακινήτων
Σήμερα και δάνεια δεν δίνονται, άρα δεν υπάρχουν αγοραστές, και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί βίαια, άρα οι πωλητές έχουν αυξηθεί δραματικά, δηλαδή η προσφορά ακινήτων για να καλυφτούν οι ανάγκες της οικογένειας και των επιχειρήσεων έχει μεγαλώσει. 
Με τα νέα δεδομένα του «κουρέματος» ακόμη και αυτά τα λίγα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο, διότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν θα έχουν την δυνατότητα πλέον να δανειοδοτήσουν και όχι γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις οι υποψήφιοι δανειολήπτες. 
Και βέβαια όσο η κρίση γιγαντώνεται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσφορά, άρα τόσο μεγαλύτερη η πίεση στις τιμές. Την ίδια ώρα που η ακίνητη περιουσία δέχεται και ένα καταιγισμό φόρων.
Μισθοί και συντάξεις.
Για τους μισθούς στο δημόσιο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα διότι με το «εθελοντικό κούρεμα» η χώρα δεν χρεοκοπεί, άρα οι δόσεις από την Τρόικα θα εκταμιεύονται κανονικά, άρα οι μισθοί θα καταβάλλονται στην ώρα τους. Βέβαια, ως προς το ύψος των μισθών, ουδείς μπορεί να δεσμευτεί καθώς η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εξαφανίσει τα ελλείμματά της και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα. Αν η ύφεση ξεφύγει και περιοριστούν τα φορολογικά έσοδα, είναι ένα ενδεχόμενο ότι θα χρειαστεί περικοπή δαπανών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πάντοτε "ανοικτή" μια μείωση των μισθών. Στον ιδιωτικό τομέα επίσης δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραματικά, αφού ότι ήταν να γίνει έχει γίνει, ανεπίσημα τουλάχιστον. Ειδικές συμφωνίες για περικοπές μειώσεις κλπ. Όμως για τις συντάξεις υπάρχει θέμα. 
Η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στο «κούρεμα». Όπως ξέρετε τα αποθεματικά των ταμείων σε μεγάλο βαθμό είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ένα ποσοστό είναι επενδεδυμένο σε τραπεζικές και άλλες μετοχές. Αν δεχτούν το «κούρεμα» θα υποστούν μεγάλες ζημιές από τα «κουρεμένα ομόλογα» και θα χρειασθούν επιπλέον χρηματοδότηση για να συνεχίσουν να υφίστανται.
fpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"