Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

G20: Ξεκινά την Πέμπτη η αναζήτηση λύσεων για την παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη συναντώνται από την Πέμπτη στην ΟυάσιγκτονΑνίκανοι μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν τον πυρετό που έχει καταλάβει την παγκόσμια οικονομία, οι πλούσιες χώρες του πλανήτη συναντώνται από την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για να αποδείξουν ότι είναι σε θέση, από κοινού, να εμποδίσουν την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να επιδεινωθεί η κρίση χρέους.
Η εικόνα που περιέγραψε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σκοτεινή:...
γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση και απαισιόδοξες προοπτικές για τις δυτικές χώρες, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο νέας ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, εάν οι κυβερνήσεις δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Οι προβλέψεις αυτές απλώς επιβεβαιώνουν την τάση που έχει διαφανεί από το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν κατορθώνουν να στείλουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα.

Η «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση την οποία υποσχέθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου οι πλούσιες χώρες της Ομάδας των 20 δεν έχει δοθεί. Και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ έφθασαν το περασμένο Σάββατο στην Πολωνία στη διαπίστωση ότι διαφωνούν και δεν κατόρθωσαν να ανακοινώσουν καμία νέα θεραπεία για τα προβλήματα της ευρωζώνης.

Η Ομάδα των 20 παραδέχθηκε ότι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση των ελλειμμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Ουάσιγκτον ζητεί νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ενώ οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν, σε ποικίλους βαθμούς, την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ευρωζώνη πρέπει να βάλει τάξη στο εσωτερικό της, ελλείψει της οποίας η κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη και αν δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των φθινοπωρινών συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συνόδων της Ομάδας των 20, η ευρωπαϊκή κρίση θα είναι «το κεντρικό θέμα» όλων αυτών των συναντήσεων της Ουάσιγκτον, παραδέχεται το Βερολίνο.

«Δεν είναι μυστικό, έχουμε διάσταση απόψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Θέλουν μία σταθερή Ευρώπη, αλλά και εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε.

Τα βλέμματα των πλούσιων χωρών στρέφονται προς τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, και κυρίως προς την Κίνα, η οποία κατά την γνώμη τους οφείλει να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση, αντί να συνεχίσει να βασίζεται στις εξαγωγές.

Η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) φθάνει στην Ουάσιγκτον αποφασισμένη να δείξει ότι έχει γίνει ένας συνομιλητής που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Κατά την αυριανή σύνοδο της ομάδας Brics θα συζητηθούν τρόποι για την παροχή βοήθειας στην ευρωζώνη.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί οικονομικών της Ομάδας των 20 θα συζητήσει, κατά τη διάρκεια δείπνου αύριο, την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Κανένα ανακοινωθέν δεν θα προκύψει από τις συνομιλίες αυτές.

Την Παρασκευή, θα διεξαχθεί η πρώτη υπουργική σύνοδος της Ομάδας των 20 αφιερωμένη στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Στην ημερήσια διάταξη, η διατροφική ασφάλεια, προγράμματα υποδομών στην Αφρική και κυρίως ο φόρος επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον οποίο υποστηρίζει το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά προς τον οποίο αντιτίθενται η Ουάσιγκτον και η Λονδίνο.

Ενάμισι μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες, οι σύνοδοι της Ουάσιγκτον θα είναι επίσης μία ευκαιρία για την εξέταση των υπολοίπων στόχων που έχει θέσει η γαλλική προεδρία της Ομάδας των 20, κυρίως της μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"