Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντηση Χριστόφια-Μπαν Κι-Μουν

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντηση Χριστόφια-Μπαν Κι-ΜουνΤη σημερινή εικόνα για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας παρουσίασε
στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ο πρόεδρος της Κυπριακής
Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην
έδρα του διεθνούς οργανισμού, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι....
«μέχρι τώρα, οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις -από συγκλίσειςπου είχαμε προηγουμένως (συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ)- και είναι πολύ σοβαρές».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι έκανε μια εκτίμηση της πορείας των εντατικών συνομιλιών, η οποία «δεν είναι και η πιο ευχάριστη, διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης» και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μεθαύριο Πέμπτη.

Σχετική ενημέρωση θα κάνει και στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα «είναι πάντα ευχάριστες» και έχουν «χαρακτηριστικό γνώρισμα την αλληλοκατανόηση».

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός και κάποια αλλαγή στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα να καλέσει τους δυο ηγέτες προς τα τέλη Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση ώστε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις. Κατά συνέπεια, επιφυλασσόμεθα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν αρκετές ακόμα συναντήσεις στα πλαίσια των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου»
Ανέφερε, επίσης, ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον να παρέμβει, με στόχο, αν είναι δυνατόν, τη διόρθωση συμπεριφορών».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ήγειρε στον επικεφαλής του ΟΗΕ «τα θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις απειλές από πλευράς της Τουρκίας», από τα οποία, όπως σημείωσε, ξεκίνησε την αναφορά του στον Μπαν Κι-μουν, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε να μιλήσει γι' αυτά τα ζητήματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, τόνισε ότι καμία αναφορά δεν έγινε και ούτε νομίζει ότι θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα, για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες.
«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Δεν έχουν να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου».

Τέλος, σε ερώτηση αν ο Μπαν Κι-μουν διατύπωσε κάποια άποψη για τις προθέσεις του, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάποιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον για να παρέμβει. Και όταν λέμε για να παρέμβει δεν εννοούμε μόνο για τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και για τη διόρθωση συμπεριφορών, αν είναι δυνατό. Από εκεί και πέρα βεβαίως η ζωή θα δείξει...».

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στη συνάντηση, δήλωσε ότι «αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «ο ΓΓ ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση των συγκλίσεων, σε όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, και επαναβεβαίωσε την προσδοκία του όπως όλες οι πλευρές
προχωρήσουν προς τα εμπρός τη διαδικασία, στην εντατική αυτή φάση των συνομιλιών, μέχρι την προσεχή συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στα τέλη Οκτωβρίου»
.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ κ. Πάσκοε, ο υπεύθυνος ειρηνευτικών επιχειρήσεων κ. Λερουά και ο προσωπάρχης του ΓΓ κ. Κιμ.
 v2.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"