Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν ξέρετε τι λίπασμα θα ρίξετε στο χωράφι σας; Συμβουλευτείτε το ίντερνετ!

Ιστοσελίδα στο ίντερνετ θα μπορεί να "εντοπίσει" τα αγροτεμάχια και να δει τα εδαφολογικά δεδομένα τους, συγκεντρώνοντας παράλληλα όλα τα νέα εδαφολογικά δεδομένα σε μια βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση.

    Πρόκειται για μια πιλοτική, διαδικτυακή εφαρμογή, που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, με βάση την.....
αποκτηθείσα εμπειρία του από εδαφολογικές μελέτες, που περιέλαβε σε λογισμικό για τη χρήση του από δήμους.

     Πρόκειται, στην ουσία, για περαιτέρω αναβάθμιση του λογισμικού, με στόχο τη μετατροπή του σ' ένα δυναμικά εξελισσόμενο εργαλείο, που μέσω του διαδικτύου (χωρίς να απαιτείται CD για εγκατάσταση, όπως στις προηγούμενες μελέτες) θα εξυπηρετεί τον ενδιαφερόμενο φορέα (αγρότη, γεωπόνο, αρμόδια γεωργική υπηρεσία, κλπ).

     Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να προστίθενται και να ενημερώνονται νέα στοιχεία, όπως δεδομένα από νεότερες εδαφολογικές αναλύσεις, διατηρώντας παράλληλα το ιστορικό προηγούμενων εδαφολογικών αναλύσεων.

    Ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί να τυπώνει και να εξάγει απόκομμα του αγροτεμαχίου και των στοιχειών του, στο οποίο εμφανίζονται οι σχετικές πληροφορίες (χημική σύσταση, ορθολογική λίπανση, κλπ).

     Στο ίδιο περιβάλλον, ερευνάται η δυνατότητα να ενσωματώνονται και άλλες παράμετροι, όπως μετεωρολογικά στοιχεία, άρδευση και φυτοπροστασία, έτσι ώστε η συγκεκριμένη εφαρμογή να αποτελέσει μια κοινή διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η διαχείριση των αγροτεμαχίων μέσα από ένα ομοιόμορφο και ενιαίο περιβάλλον.

    Στοιχεία από τη νέα πιλοτική εφαρμογή παρουσίασαν στο 6ο διεθνές συνέδριο της European Society for Soil Conservation (ESSC), με θέμα τις "Καινοτόμες Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Συντήρηση των Εδαφών", οι Δρ. Α. Παπαδόπουλος, Φρ. Παπαδόπουλος και Π. Τζιαχρής από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ.

    Πρωτοπόρο λογισμικό

    Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ, εκπόνησε, πριν από δύο χρόνια, εδαφολογικές μελέτες για τα γεωργικά εδάφη των, προ Καλλικράτη, περιοχών του νομού Κοζάνης:

    Δήμος Σερβίων, (90.000 στρέμματα)

    Δήμος Ελίμειας, (68.000 στρ.)

    Δήμος Ασκίου, (40.000 στρ.)

    Δήμος Ελλησπόντου, (87.000 στρ.)

    Δήμος Μουρικίου, (38.000 στρ.)

    Δήμος Δημ. Υψηλάντου, (36.000 στρ.)

    Κοινότητα Λιβαδερού, (17.000 στρ.)

    Επίσης, το 2010 εκπόνησε την εδαφολογική μελέτη Καρδάμυλων νήσου Χίου, έκτασης 5.000 στρεμμάτων.
    Η καινοτομία των συγκεκριμένων εδαφολογικών μελετών είναι ότι επιτρέπουν στον τοπικό γεωπόνο, μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), κάνοντας "κλικ" σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο, που εντοπίζει από κατάλληλα ψηφιοποιημένους ορθοφωτοχάρτες, στην οθόνη του Η/Υ να έχει άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών, όπως τα γενικά στοιχεία του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου του παραγωγού, τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους, καθώς και συμβουλές για ορθολογική λίπανση μιας σειράς καλλιεργειών του αγροτεμαχίου.
    Το λογισμικό (σε CD) υπολογίζει αυτόματα τις ανάγκες λίπανσης, μ' ένα "κλικ" σε κάθε αγροτεμάχιο, ενώ έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει και να εκτυπώνει για κάθε αγροτεμάχιο δισέλιδο έντυπο, όπου υπάρχει η αεροφωτογραφία αυτού, με τα στοιχεία του και η λίπανση της καλλιέργειας.
     "Η διαφορά με την ιστοσελίδα είναι ότι φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλες τις εδαφολογικές αναλύσεις των εργαστηρίων, ώστε να ενημερώνεται η βάση δεδομένων και να υπάρχει έτσι αλληλεπίδραση και όχι να δίνονται στοιχεία 'στατικά' μόνο, όπως είναι με τη χρήση του CD", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"