Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Διακόπτει τις σχέσεις με το Ισραήλ η Τουρκία

Τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες η Τουρκία, απελαύνοντας τον ισραηλινό πρεσβευτή στη χώρα και αναστέλλοντας όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες.
Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στον «στολίσκο της Ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε έντονα μετά την....
άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή αιματηρή επιδρομή πέρυσι το Μάιο στο πλοίο Mavi Marmara και μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε 5 μέτρα εναντίον του Ισραήλ:

1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Την απρόοπτη εξέλιξη σχολίασε και ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι «η έκθεση Πάλμερ (του ΟΗΕ) δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες. Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγνώμη του Ισραήλ. Η Τουρκία αυτό περίμενε στην πραγματικότητα. Αυτό πώς μπορεί να αξιολογηθεί; Αντί γι' αυτό τα γεγονότα ξεχάστηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών μας δεν προστατεύτηκαν και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αποφασιστικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, εκτός από την έκθεση του ΟΗΕ, οι δύο χώρες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεών τους, στην οποία προβλεπόταν -μεταξύ άλλων- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για την υπόθεση του Mavi Marmara. Ωστόσο, λόγω του φόβου κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, αυτό δεν έγινε και η συμφωνία κατέρρευσε.

Δεν ζητά συγνώμη το Ισραήλ

Στο μεταξύ, Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Ισραήλ ελπίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Σύμφωνα παράλληλα με διπλωματικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ επαναβεβαίωσε σήμερα την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία.

«Το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη γι' αυτήν την επιχείρηση. Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές.

«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την ιστορική σημασία των σχέσεων με τον τουρκικό λαό και έχει κάνει προσπάθειες για να τις διατηρήσει, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ένα μέσο για να ξεπεραστούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ, οι πηγές αυτές σημείωσαν ότι «το Ισραήλ υιοθετεί την έκθεση του ΟΗΕ διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του (...) Είναι ένα επαγγελματικό κείμενο, σοβαρό και ενδελεχές, το οποίο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων».

Παράλληλα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα της Άγκυρας σε βάρος του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"