Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εγκρίνεται η αίτηση για αεροψεκασμούς για κουνούπια στην Μεσσηνία.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει φέτος ο νομός Μεσσηνίας με τα κουνούπια καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για ανάπτυξη του ιού του Δυτικού Νείλου.

Έτσι μετά από αίτηση δίνεται η άδεια για αεροψεκασμούς οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Το έργο θα περιλαμβάνει δειγματοληψία για τον εντοπισμό των προνυμφών, ψεκασμούς και έλεγχο του αποτελέσματος. Ο αεροψεκασμός θα γίνεται με ελικόπτερα ή αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή κάθε άλλο πτητικό μέσο που έχει άδεια αεροψεκασμού από.... την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για χαμηλή πτήση. 

Κατά την εφαρμογή του θα λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ώρα της ημέρας κλπ.) ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο αεροψεκασμός σε θερμοκρασία άνω των 26οC είναι λιγότερο αποτελεσματικός λόγω εξατμίσεως των σταγονιδίων πριν πέσουν στο έδαφος. Επίσης πρέπει να ελέγχεται το χρησιμοποιούμενο για την αραίωση νερό, ώστε να μην προέρχεται από τα κανάλια, με κίνδυνο αυξημένης αλκαλικότητας.

   Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση άλλων σκευασμάτων ή μεθόδων για αεροψεκασμούς συμπεριλαμβανομένης και της μεθόδου ULV.

   Σε όλη τη διαδικασία, το προσωπικό που θα ασχοληθεί με τον αεροψεκασμό να είναι αποδεδειγμένα εκπαιδευμένο και με μέριμνά σας να βρίσκεται σε διαρκή και στενή συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τις Δ/νσεις ή Τμήματα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων καθώς και τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς σας, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του εντομοκτόνου. Επίσης θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

   Ο ψεκασμός θα γίνεται την κατάλληλη περίοδο ανάπτυξης των προνυμφών, ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται βιολογικά σκευάσματα (Bti). Ταυτόχρονα θα γίνεται ψεκασμός από εδάφους των υπόλοιπων εστιών, όπου δεν προσπελάζει το ελικόπτερο ή τα άλλα ψεκαστικά μέσα χαμηλής πτήσης

   Προκειμένου για τους υγροβιότοπους θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο Bti, ώστε να μην επέλθει οικολογική βλάβη.

   Δεν πρέπει να παραμελείται η ενημέρωση των κατοίκων και η εξασφάλιση της συνεργασίας τους τόσο για την βελτίωση των οικιακών και περιοικιακών εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών όσο και για την προστασία τους, ώστε να μην εκτεθούν στο υλικό ψεκασμού κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και για διάστημα 24 ωρών μετά τον ψεκασμό.

   Θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την επισήμανση των περιοχών όπου έγινε εφαρμογή.

   Μετά το πέρας του έργου να υποβληθεί στη Διεύθυνσή μας εκτενής απολογισμός της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του έργου από την αρμόδια Περιφέρεια.

   Επίσης θα υποβάλλεται πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο των συγκεκριμένων ψεκασμών με λεπτομερή αναφορά των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων, το χρόνο εφαρμογής τους και όλες τις σχετικές πληροφορίες. Εφιστούμε την προσοχή στη σωστή και με μέτρο εφαρμογή των εντομοκτόνων, το χρόνο λήξης τους και την τήρηση της έγκρισης κυκλοφορίας των σκευασμάτων, ώστε η χρήση τους να αποβαίνει επωφελής, χωρίς παρενέργειες για το προσωπικό, τους κατοίκους, τους καταναλωτές, την αγροτική παραγωγή, τους έμβιους οργανισμούς και το περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, οι ψεκασμοί στις όμορες περιοχές να γίνονται ταυτόχρονα με τις αντίστοιχες Περιφέρειες. Επί πλέον θα πρέπει να οριστεί ένας επιστημονικά υπεύθυνος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία με σκοπό την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω.

 Report24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"