Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στάχτες η Ελλάδα

Στάχτες η ΕλλάδαΤο χειρότερο για το τέλος μας επιφύλασσε το φετινό καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών. 
Λίγο πριν σκίσουμε και τον Αύγουστο από το ημερολόγιο, ο πύρινος εφιάλτης ήρθε να κάνει για ακόμα μια φορά στάχτη τα όνειρα και τις περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας και να μας προκαλέσει θλίψη και οργή για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται πλέον σε Έβρο και Αρκαδία, ενώ....
μαίνονται πυρκαγιές και σε Ζάκυνθο και Αιτωλοακαρνανία. Η πύρινη λαίλαπα μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο και την Αρκαδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν τη στιγμή μαίνονται πάνω από 100 μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Χανιά Περιορίσθηκε σε μια εστία η πυρκαγιά στο Σφηνάρι Χανίων

Σε ύφεση, έχοντας περιοριστεί σε μια εστία σε δύσβατη, ωστόσο, περιοχή, βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί στην περιοχή Σφηνάρι της Κισσάμου στα Χανιά και επεκτάθηκε σε δύο κύρια μέτωπα προς Σφηνάρι και Λουσακιές.

Το μέτωπο προς Σφηνάρι έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο μέτωπο προς τις Λουσακιές και στη μια εστία, που η φωτιά είναι σε εξέλιξη, επιχειρούν πυροσβεστικό ελικόπτερο και πεζοπόρο τμήμα, καθώς δεν είναι δυνατή η προσέγγιση οχημάτων.

Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι μέχρι το βράδυ να θέσουν την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, ήταν η πιο δύσκολη μέχρι σήμερα στα Χανιά, έσπευσαν 17 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 26 άνδρες, ενώ το τμήμα ΠΣΕΑ της περιφερειακής ενότητας Χανίων έστειλε ένα υδροφόρο όχημα, από το Ναύσταθμο Κρήτης.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχε το πρωί πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο που αποχώρησε το μεσημέρι όταν άρχισε να επιχειρεί το ελικόπτερο που εδρεύει στα Χανιά και μέχρι σήμερα επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Ζακύνθου.

Από τις φλόγες δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές, ενώ η πυρκαγιά έως τώρα έχει κατακάψει περίπου 200 με 300 ελαιόδενδρα, καλλιεργήσιμες και κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε έκταση περίπου 1000 στρέμματα.

Έβρος

Ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να παραμένουν τρία μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε από το μεσημέρι της Τετάρτης στον Έβρο και μέχρι στιγμής έχει κάψει περισσότερα από εβδομήντα χιλιάδες στέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Η προσπάθεια το απόγευμα εστιάζεται σε τρία σημεία και ειδικότερα στις περιοχές Διπόταμος (υδροταμιευτήρας Αλεξανδρούπολης), Ύψωμα 22 και Κοίλα, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων 6 - 7 μποφώρ, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η μάχη της κατάσβεσης συνεχίζεται να δίδεται από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και από εναέρια μέσα (αεροσκάφη καναντέρ και ελικόπτερα) που επιχειρούν και με την συνδρομή πολλών μηχανημάτων που ασχολούνται με την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών.

Ύστερα από τέσσερις ημέρες διαρκούς προσπάθειας, η κόπωση είναι πλέον ορατή στις δυνάμεις κατάσβεσης, που όμως συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να επιχειρούν στα μέτωπα τη φωτιάς.

Εκτιμάται πώς αν με τις συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα, αντιμετωπισθούν και τα τρία ενεργά μέτωπα που έχουν απομείνει, τότε και μέχρι το βράδυ, η πυρκαγιά μπορεί να παρουσιάσει σχετική ύφεση.

Εκτιμήσεις

Οι νεώτερες εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για περίπου 70.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες που αποτεφρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα που επί 70 ώρες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Τα μέτωπα τη φωτιάς εκτείνονται μεταξύ των τοποθεσιών, Κοίλα, Διπόταμος (υδροταμιευτήρας Αλεξανδρούπολης) και νοτίως της Λευκίμης Σουφλίου, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Οι εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, από χθες έχουν ενισχυθεί με επτά αεροπλάνα καναντέρ, εκ των οποίων τα τέσσερα αφίχθησαν στην περιοχή από την Γαλλία και την Ισπανία, στο πλαίσιο της έκκλησης για συνδρομή μέσων από το εξωτερικό. Επίσης, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν και τέσσερα ελικόπτερα. Το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν από νωρίς το πρωί στις εστίες της πυρκαγιάς είναι δέκα καναντέρ και τέσσερα ελικόπτερα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 68 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, με την συνδρομή μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, των δήμων και του δασαρχείου.

Σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις κατάσβεσης αποτελούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, στα διάφορα μέτωπα της φωτιάς.

Από το πρωί ολόκληρη η περιοχή του Έβρου, έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με συνέπεια να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

Αρκαδία

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία, όπου από χθες το μεσημέρι έχει κάνει στάχτη 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η φωτιά ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και την σημαντικότατη συμβολή των εναέριων μέσων, έχει περιοριστεί στο δάσος των Καλτεζών, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη Πεζετέλ.

''Η κατάσταση με τη φωτιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και βρίσκεται σε ύφεση'', δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου και πρόσθεσε: ''δεν υπάρχει εφησυχασμός, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν την μάχη για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και τους ευχαριστούμε για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν''.

Επειδή ο κίνδυνος της πυρκαγιάς περιορίστηκε σημαντικά ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο, την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα χωριά της δημοτικής ενότητας Βαλτετσίου, που ισχύει με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας από χθες το απόγευμα.

Με εντολή του δημάρχου Τρίπολης, η πολιτική προστασία του δήμου με τους αντιδημάρχους Γιώργο Καρλή και Ζαφείρη Μπισιούλη, βρίσκεται στα χωριά που επλήγησαν από τη φωτιά για συνδρομή στους πληγέντες, ενώ συνεργεία της ΔΕΥΑ Τρίπολης αποκαθιστούν βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης. Παράλληλα συνεργείο του δήμου Τρίπολης με επικεφαλή τον ιατρό δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σαμαρτζή μεταφέρει και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Συνεργεία της ΔΕΗ αντικαθιστούν στύλους που κάηκαν προκειμένου να προφθάσουν το βράδυ να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό τα χωριά στην πληγείσα περιοχή.

Χρονικό στην Αρκαδία 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αρκαδία όπου όλη την νύχτα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, του δήμου Τρίπολης και εθελοντικές οργανώσεις, υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Δεσινιώτη, έδωσαν και δίνουν πραγματικά σκληρή μάχη με τις φλόγες, περιορίζοντας ουσιαστικά την μεγάλη έκταση που είχε το πύρινο μέτωπο.

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι ως τώρα έχουν αποτεφρωθεί περί τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η φωτιά καίει δάσος μεταξύ των χωριών Αγριακόνα, Καλτεζές και Δάφνη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Από νωρίς το βράδυ επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που χθες το μεσημέρι εκκενώθηκαν.

Την νύχτα μετά από αίτημα του δήμου Τρίπολης, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει τα μέτωπα των πυρκαγιών στα χωριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση.

Αφού εκτιμήθηκαν τα δεδομένα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος μαζί με τρεις αντιδημάρχους Τρίπολης, επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής και μετά κατευθύνθηκαν στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στο χωριό Πάπαρι, εξετάζοντας επιτόπου την κατάσταση και έδωσαν τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να κάνουν ρήψεις νερού αεροσκάφη ενισχύοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτη περιοχή.

Συνεργεία της ΔΕΥΑ Τρίπολης αποκαθιστούν βλάβες που προκλήθηκαν από την χθεσινή φωτιά προκειμένου να υδροδοτηθεί το χωριό της Δάφνης.

Χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Καλτεζές, Κουβέλια, Μαυρογιάννη, Δάφνη και Αγριακόνα, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και ιδιώτη αντικαθιστούν στύλους της ΔΕΗ που κάηκαν.

Η φωτιά που πέρασε χθες από τα χωριά Πάπαρι, Δάφνη και Μανιάτη προκάλεσε ελάχιστες ζημιές σε αγροικίες, αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν κάηκε κανένα σπίτι.

Με εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και σε συνεργασία με το δήμο Τρίπολης, λειτουργούσαν όλα τα πυροφυλάκεια και υπήρχε περιπολία από εθελοντικές οργανώσεις στα δασικά συμπλέγματα του νομού.

Τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιά σε αγροτική τοποθεσία στο χωριό Κανδύλα, κοντά στο σκουπιδότοπο της περιοχής, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από δυνάμεις της πυροσβεστικής και υδροφόρες του δήμου Τρίπολης, που περιπολούσαν στην περιοχή του Λεβιδίου. 

Πύρινα μέτωπα και σε Μαλανδρίνο, Κρήτη, Ναύπακτο, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Φθιώτιδα και Χίο

Πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνο στην Άμφισσα.

Τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.

Επίσης, δάσος καίγεται και στην Γαβρολίμνη της Αιτολοακαρνανίας. Επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και έξι άτομα σε πεζοπόρο τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας 35χρονος άνδρας αλβανικής καταγωγής συνελήφθη αφού ομολόγησε ότι ευθύνεται για την συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Στη Ζάκυνθο η πυρκαγιά στο Κοιλιώμενο καίει δασική έκταση και επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο.

Συνελήφθη αγρότης για την πυρκαγιά στην Λευκίμη

Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη, απ’ όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκλήθηκε από τους σπινθήρες που έβγαναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του. Ο αγρότης που κατάγεται από τη Ρούσα Έβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Μεγάλος κίνδυνος και για αύριο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που βρισκονται σε υψηλό κίνδυνο, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"