Συνάντηση γνωριμίας επί αμερικανικού εδάφους θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τ. Γκάιτνερ, και τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα (25-26 Ιουλίου) έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για σύναψη νέου δανείου και νέου μνημονίου για τη χώρα, αλλά και μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ λόγω των συζητήσεων για το αμερικανικό δημόσιο χρέος.
Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η προεργασία της επίσκεψης γινόταν από τις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά την ανάληψη από την Κριστίν Λαγκάρντ των καθηκόντων της στο ΔΝΤ, και καθυστέρησε εξαιτίας της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, μιλώντας στην «Κ.Ε.» είπε ότι σκοπός της αυριανής συνάντησης με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι να «αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής».
Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά σημαντικά στελέχη του διεθνούς οργανισμού ενόψει και της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, τη Δευτέρα θα τεθεί επί τάπητος η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεδομένου ότι το κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΔΝΤ αναμένεται και πάλι για εξονυχιστικό έλεγχο στην Αθήνα μετά τις 15 Αυγούστου.
Όμως ο κ. Βενιζέλος σπεύδει στις ΗΠΑ για έναν ακόμα σημαντικότατο λόγο: να προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις ΗΠΑ εξαιτίας ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που αντιτίθενται στα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα. Οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα χρησιμοποιούν το «Ελληνικό πρόβλημα» για να πλήξουν τον Λευκό Οίκο. Πριν από δύο εβδομάδες 8 ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Γερουσία προκειμένου να «προστατευθούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ», μέσω του ΔΝΤ.
Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια των αντιπάλων του Ομπάμα, οι οποίοι και πέρυσι επιχείρησαν να ανακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνδράμουν, μέσω του ταμείου, ευρωπαϊκά κράτη με αναλογία χρέους πάνω από 60% του ΑΕΠ.
Για τις άνωθεν εξελίξεις υπήρξε επείγουσα εισήγηση από την Ουάσιγκτον να μεταβούν το ταχύτερο δυνατόν στην αμερικανική πρωτεύουσα τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος.
Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η διάσταση την περασμένη Τετάρτη από την «Ε» (20/7), ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ συνηθισμένο γερουσιαστές ή βουλευτές να αναλαμβάνουν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, χωρίς αυτές να απηχούν την πολιτική θέση και τη γραμμή της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα «ατυχής», γιατί υποβαθμίζει και απαξιώνει μια νομοθετική πρωτοβουλία, κάτι που θεωρείται προσβολή για τους αμερικανούς νομοθέτες, γιατί δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις διακριτές εξουσίες στις ΗΠΑ, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, πήρε εντολή να οργανώσει επαφές με τους εν λόγω ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, αλλά μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν είχαν κλειστεί τα ραντεβού για την προσεχή Τρίτη.
Στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους δημοκρατικούς επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Τραπεζικών Υποθέσεων, Τζον Κέρι και Τιμ Τζόνσον αντίστοιχα, ενώ ο κ. Βενιζέλος προγραμματίζεται να μιλήσει στο Ινστιτούτο Peterson με θέμα «Ελληνική κρίση χρέους: Προκλήσεις και ευκαιρίες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"