Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Άρση απαγόρευσης για τους ομοφυλόφιλους

Σε μια ιστορική της απόφαση, η Aμερικανική Γερουσία, που αποτελούσε και το τελευταίο εμπόδιο, υιοθέτησε την προεκλογική υπόσχεση και πρόταση του προέδρου Ομπάμα και ψήφισε υπέρ της άρσης της απαγόρευσης στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης πέρασε από πολλές φάσεις και εμπόδια, εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, όταν....
το θέμα τέθηκε σε όλα τα επίπεδα από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Αρχικά και για πολλά χρόνια οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνταν καν να συζητήσουν το θέμα. Αργότερα και όταν υπήρξε συνταγματική κατοχύρωση των ομοφυλοφίλων, που τους προστάτευσε από διακρίσεις σεξουαλικών προτιμήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις παρέμεναν ο μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ που προσπαθούσε να παρακάμψει τις συνταγματικές προβλέψεις.

Έτσι επικαλούντο τους κινδύνους για το αξιόμαχο του στρατεύματος και αντιστέκονταν σε κάθε απόπειρα αλλαγής. Έτσι όποιος υπηρετούσε σε αυτές και δήλωνε ανοικτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος αποστρατευόταν και μάλιστα δυσμενώς (dishonorable discharge) με συνοπτικές διαδικασίες.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις παρασημοφορημένων βετεράνων που όταν δήλωσαν ομοφυλόφιλοι αποστερήθηκαν των διακρίσεων και των προνομίων τους.
Ένας σχετικά πρόσφατος συμβιβασμός το 1993 ήταν όταν ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορούσαν να υπηρετούν όσο δεν το δήλωναν ανοικτά, ενώ από την πλευρά του το στράτευμα δεν ρωτούσε κανέναν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις («don’t ask, don’t tell» policy).

Η άρση της απαγόρευσης σημαίνει ότι πλέον άνδρες και γυναίκες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που είναι ομοφυλόφιλοι δεν θα αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε διάκριση σε βάρος τους.

Πρόκειται για μια ιστορική νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο αμερικανικό στράτευμα από την εποχή που καταργήθηκαν οι φυλετικές διακρίσεις το 1948, καθώς προηγουμένως οι έγχρωμοι υπηρετούσαν σε ειδικές μονάδες (segregation).

Παρά την πρόσφατη εξέλιξη, οι αντιδράσεις κατά της πρότασης Ομπάμα ήταν πολλές, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, οι υποστηρικτές του στα νομοθετικά σώματα και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία χρειάστηκε να εγγυηθούν ότι «δεν θα διαταραχθεί η ετοιμότητα, η πειθαρχία, η αποτελεσματικότητα και συνοχή» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. 
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"