Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ενδιαφέρον επιστημόνων για το φυσικό πλούτο του Αιγαίου

Στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το Αιγαίο.
Ερευνητές από μακρινές γωνιές του πλανήτη εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, προκειμένου να μελετήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής από πλευράς φυσικού πλούτου.

Η σπάνια οικολογική αξία του Αιγαίου προσέλκυσε....
στα καταγάλανα νερά του φοιτητές, μεταπτυχιακούς ερευνητές αλλά και διακεκριμένους καθηγητές με πανεπιστημιακές έδρες σε μερικά από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Κι εκείνοι, άνθρωποι με πάθος και ενδιαφέροντα, ζουν για περισσότερο από έναν χρόνο στη χώρα μας, ανακατεύονται με τους νησιώτες, συμμετέχουν στην ελληνική καθημερινότητα και δηλώνουν ότι η ζωή στην Ελλάδα τους αρέσει.

Ενδεικτικό του θαλάσσιου πλούτου που φιλοξενεί το Ανατολικό Αιγαίο είναι το γεγονός ότι στηρίζει τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς των απειλούμενων θαλάσσιων θηλαστικών: τέσσερα είδη δελφινιών, δύο είδη φαλαινών και ένας από τους πλέον απειλούμενους παγκοσμίως με εξαφάνιση πληθυσμός φώκιας εντοπίζονται στα νερά του.


Επίσης, η ευρύτερη περιοχή, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, φιλοξενεί μεγάλες εκτάσεις ποσειδωνίας και υφάλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών και κοραλλιών. Στη Σάμο τεράστιο ενδιαφέρον έχει προξενήσει στους επιστήμονες και η σπάνια χερσαία πανίδα του νησιού. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ο κοινός χαμαιλέοντας (ο μοναδικός πληθυσμός του είδους που έχει απομείνει στην Ελλάδα), το ευρωπαϊκό χρυσό τσακάλι αλλά και πλήθος απειλούμενων μεταναστευτικών πτηνών, όπως τα φλαμίγκο, οι ερωδιοί και οι πετρίτες.


Το πρόγραμμα φιλοξενίας των επιστημόνων προέκυψε από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με ξένα πανεπιστήμια και την τοπική αυτοδιοίκηση.


Οι φοιτητές διαμένουν στα νησιά από 3 μήνες έως 1 χρόνο, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για χρονικό διάστημα ενός έτους έως 3 χρόνων και οι καθηγητές, οι οποίοι μεταβαίνουν στο Αιγαίο για ειδικές διοργανώσεις, παραμένουν συνήθως για 2 εβδομάδες.


Αυτό που τονίζουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης είναι ότι το πρόγραμμα λειτουργεί χειμώνα και καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία και μικρά χωριουδάκια των 20 ή 30 κατοίκων να τονώνονται από την παρουσία των συμμετεχόντων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Χαρακτηριστική είναι η δράση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο σε συνεργασία με το Τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας και περιλαμβάνει πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα στο θαλάσσιο πεδίο της Νότιας Σάμου. Σε αυτήν προγραμματίζεται να συμμετέχουν 40 ερευνητές και φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας - βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff. 

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"