Άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το Ελληνικό χρέος και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «πρόκειται για επιμήκυνση, δηλαδή για υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος των λαϊκών δυνάμεων. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από την....
επιβράβευση των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως από τις νέες δεσμεύσεις για νέα κλιμάκωσή τους».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «πρόκειται για επιμήκυνση, δηλαδή για υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος των λαϊκών δυνάμεων. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από την....
επιβράβευση των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως από τις νέες δεσμεύσεις για νέα κλιμάκωσή τους».
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις αποφάσεις «μια μικρή, ελεγχόμενη χρεοκοπία, υπό την αιγίδα της Ευρωζώνης, που καταλήχθηκε ως συμβιβασμός μεταξύ των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των τραπεζών. Είναι ένας συμβιβασμός στο παραπέντε, αφού είχε προηγηθεί ο υπερδανεισμός της Ελλάδας και στα έτη 2010-2011, με μεγάλα επιτόκια όχι μόνο από την αγορά, αλλά και από το Μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ. Η επιμήκυνση του δανεισμού ανακυκλώνει το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους και γενικότερα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη, οξύνει προβλήματα ανισομετρίας που αφορούν άμεσα και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ακόμα και την Ισπανία και την Ιταλία».
Σημειώνει ότι «κανένα καπιταλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» δεν πρόκειται να ανατρέψει τη φτώχεια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία ακόμα και στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, στη Γερμανία και στη Γαλλία», προσθέτοντας ότι «μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τη λαϊκή πλειοψηφία είναι με την πάλη της να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, που μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της δημιουργούν και διαχειρίζονται το χρέος σε βάρος της εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημειώνει σε δήλωση του ότι «οι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αποτελούν παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ανεπαρκή και αποσπασματική» απάντηση που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει, όπως και δεν μπορεί να μουτζώσει τα αποτελέσματα της Συνόδου. Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για αποφάσεις που δίνουν «βαθιά ανάσα για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «δημιουργείται ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία», ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας».
Για συμβιβασμό που «δίνει ανάσα στη χώρα» έκανε λόγο αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις της Συνόδους Κορυφής, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας «αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης» την «επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και την υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης».
Ο κ. Κουβέλης αναφέρει επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου» και αποδεικνύει ότι «λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"