Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει ήδη από την περασμένη βδομάδα ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, που έλεγαν ότι ο Πολ Τόμσεν επρόκειτο να κάνει μία σημαντική παρέμβαση για την πορεία εξέλιξης του δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της Τρόικα, επέλεξε την κάμερα του ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη για να....
απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις αναφορικά με μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο Θάνος Δημάδης τον ρώτησε:
Για την άνευ προηγουμένη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα που πλήττει τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και, όπως εκτιμάται, οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.
Ο Πολ Τόμσεν απάντησε ότι, αν και οι φόροι στη χώρα μας είναι υψηλοί, το ερώτημα είναι "λάθος έτσι όπως τίθεται" ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ότι "η έμφαση δε δίνεται στις αυξήσεις φόρων, αλλά στην αναγκαία βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας ώστε ο καθένας να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών".
Πρόσθεσε ότι πρέπει να "φτιαχτεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και ότι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι προς την κατεύθυνση να αρθούν οι αδικίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα, όπου δεν πλήρωναν τους φόρους τους αυτοί που έπρεπε να πληρώσουν".
Για το συμμάζεμα των δημοσίων δαπανών και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής μείωση των δαπανών του κράτους, ο Πόλ Τόμσεν είπε ότι "έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέσα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις".
"Ωστόσο- είπε- θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να δώσει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη έμφαση στη ακόμα περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών. Αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια για να γίνει αυτό στο βαθμό που θέλουμε και που πρέπει. Είναι δεδομένο ότι πρέπει η κυβέρνηση να δουλέψει ακόμα περισσότερο και πιο γρήγορα πάνω σε αυτό το ζήτημα περαιτέρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες".
Αν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους οργανισμούς του δημοσίου που βάζουν λουκέτο, θα ήταν μία αποτελεσματική επιλογή για τον ευρύτερο περιορισμό των δημοσίων εσόδων.
Ο Πόλ Τόμσεν δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ίσως πρέπει να εξεταστεί εφόσον αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις δεδομένες δεξιότητες που έχουν, παύουν να είναι πλέον αναγκαίοι για τη λειτουργία του κράτους¨. Πληροφορίες που μετέδωσε πρόσφατα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ λένε ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να πιέσει ακόμα πιο πολύ την κυβέρνηση για να ανακοινώσει την- σύμφωνα με εκτιμήσεις- ειλημμένη απόφαση απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αν συμφωνεί ότι το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που ψηφίστηκε μέσω του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι "μη ρεαλιστικό"- όπως λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ακόμα και κυβερνητικά στελέχη- σε ότι αφορά "τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και με δεδομένη τη γραφειοκρατική αργοκινησία του δημόσιου τομέα, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα".
Ο Πόλ Τόμσεν απαντώντας δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στη λέξη "πώληση δημόσιας περιουσίας¨ αλλά προτίμησε να μιλήσει για "σωστή αξιοποίηση και διαχείρισή της", η οποία όπως είπε αν είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα "θα εξασφάλιζε στο κράτος πολλαπλάσια έσοδα και δε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων για να μειωθούν τα ελλείμματα".
Χαρακτήρισε πάντως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποίησεων ένα "πράγματι, ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα" λέγοντας ότι "η δημόσια ακίνητη περιουσία της Ελλάδας είναι τεράστια και αν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορέσει να βοηθήσει την οικονομία της χώρας να βγει από την κρίση".
Τι απάντηση έχει να δώσει στους επικριτές τους προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδας, που λένε ότι "η συνταγή έχει αποτύχει".
Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του ο Πόλ Τόμσεν αντέκρουσε αυτήν την εκτίμηση με κατηγορηματικό τρόπο. Είπε ότι "το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και στην σωστή κατεύθυνση". Το χαρακτήρισε ως έναν "ζωντανό οργανισμό" που εξελίσσεται και χρειάζεται να προσαρμόζεται στις ανάγκες που εμφανίζονται, τις συνθήκες που αλλάζουν και τις δυσκολίες που ανακύπτουν σε κάθε δεδομένη στιγμή και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση". "Κατανοώ- όπως είπε- τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκύπτουν όταν μειώνονται οι μισθοί ή απολύεται κόσμος, αλλά σύντομα, από την επόμενη χρονιά, οι Έλληνες θα μπορέσουν να δουν φως στο τούνελ με τις οικονομικές συνθήκες να είναι αισθητά βελτιωμένες, την οικονομία να ανακάμπτει και την ανεργία να μειώνεται".
Τέλος ο Πόλ Τόμσεν ερωτώμενος από τον Θάνο Δημάδη αν "θα χρειαστούν νέα πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που πιαστούν οι δημοσιονομική στόχοι μέχρι το τέλος του έτους", η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές:
"Όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν στο ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις όλα για όσα έχουν δεσμευτεί και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο".
Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα επανέλαβε ο Πόλ Τόμσεν στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη σε ξένους δημοσιογράφους μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"