Σκληρή γλώσσα εναντίον του Πρωθυπουργού χρησιμοποίησαν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
«Πρόεδρε, πρέπει να αλλάξουν πολλά και πρώτος πρέπει να αλλάξεις εσύ. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες», είπε η Βάσω Παπανδρέου.
Η ίδια τόνισε ότι το «Μνημόνιο 1» έχει αποτύχει και τον κάλεσε να.....
το παραδεχθεί. Ζήτησε δε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι οδήγησαν την Ελλάδα σε τόσο μεγάλη ύφεση και τώρα με φόβο και εκβιασμούς θέλουν να περάσουν και νέα μέτρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.«Πρόεδρε, πρέπει να αλλάξουν πολλά και πρώτος πρέπει να αλλάξεις εσύ. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες», είπε η Βάσω Παπανδρέου.
Η ίδια τόνισε ότι το «Μνημόνιο 1» έχει αποτύχει και τον κάλεσε να.....
Να δοθεί προοπτική στον λαό, εξηγήσεις και εγγυήσεις ότι θα ξεπεραστεί η κρίση με το «Μνημόνιο 2» και να σταματήσει η κυβέρνηση να επενδύει στο φόβο και στην τρομοκρατία ζήτησαν σε έντονο και αυστηρό ύφος και άλλοι βουλευτές.
«Να κατέβει το σίριαλ τρόμου ''έλλειμμα και χρέος'' και να ανέβει το ''ελπίδα, ανάπτυξη και προοπτική''», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Κριτική άσκησαν ορισμένα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στους παραιτηθέντες βουλευτές, χαρακτηριζοντας τους «ριψάσπιδες»
Ιδιαίτερα για τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί Κ. Σημίτη, ειπώθηκε: «την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί».
Ωστόσο, αρκετοί χαρακτήρισαν ανοησίες τα περί νέας αποστασίας που ακούστηκαν, παραλληλίζοντας την κατάσταση με το 1965.
«Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΟ να προβληματιστούμε. Να τελειώνουμε με τις "λογικές του 1965''» είπε χαρακτηριστικά η Τόνια Αντωνίου, προτρέποντας μάλιστα όσους διακινούν τέτοιες απόψεις να διαβάσουν το βιβλίο «Η δημοκρατία στο απόσπασμα» του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον ενικό στον πρωθυπουργό υπενθύμισε πόσα χρονια βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ για να τονίσει «είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ για το ΠΑΣΟΚ και κυρίως για την χώρα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Εξαρτάται από εμάς αν η χώρα θα έχει μέλλον όπως θα ήθελε η νέα γενιά».
Την ευθύνη δε για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η κυρία Παπανδρέου απέδωσε σε συγκεκριμένες κινήσεις, πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης τους προηγούμενους 18 μήνες. «Τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και η πολιτική μας έφερε ως εδώ» είπε.
Η κυρία Παπανδρέου τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η ΚΟ τον στήριξε όλο αυτό το διάστημα, παρά τη δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και ψηφίζοντας εξαιρετικής σκληρότητας μέτρα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτικές.
«Η ΚΟ, παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, σε στήριξε και ψήφισε πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα για τον κόσμο. Μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων υλοποιήθηκε. Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς.»
»Εδώ και ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πάλι στα ίδια. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημα με δάνεια. Τι είδους διαπραγμάτευση είχαμε; Δεν ενημερωνόμαστε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν διαπραγματευόμαστε αρκετά» τόνισε η κυρία Παπανδρέου για να προσθέσει:
»Ο Ομπάμα δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Οδηγήσαμε την χώρα σε τρομερή ύφεση. Αντί να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καταφέραμε το σύνολο της κοινωνίας να στραφεί εναντίον μας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας συνολικά».
Εν όψει των νέων συμφωνιών, η κυρία Παπανδρέου είπε ότι μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημά της με νέα δάνεια.
«Πρέπει κάποιοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προσπαθούμε να περάσουμε μέτρα μόνο με τον φόβο και τον εκβιασμό. Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Ομως δεν λειτουργούσε με τον αντίστοιχο τρόπο», σημείωσε η κυρία Παπανδρέου.
Απευθυνόμενη δε στον πρωθυπουργό είπε: «Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αποφύγουμε τις εκλογές, αν μπορούμε. Στην κυβέρνηση που θα κάνεις, να αλλάξεις. Δεν μπορεί να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες».
«Ο ανασχηματισμός να περιλαμβάνει άτομα με πολιτική οντότητα, προερχόμενα από την κοινωνία και όχι απαραίτητα από τον κομματικό μηχανισμό ή την ΚΟ» πρότεινε ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής Μεσσηνίας.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Ηλίας Καρανίκας (βουλευτής Ευρυτανίας) σημείωσε: «τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αποδοχής».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μακρυπίδης σημείωσε «η προσπάθειά μας δεν πρέπει να μείνει στα μισά, όμως πρέπει να αποβάλλουμε το "μικρόβιο" που κατατρώει την δημοκρατική παράταξη»
Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζητά ενότητα με άλλες δυνάμεις και αυτή να μην υπάρχει στο εσωτερικό του, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος δε προφανώς στους παραιτηθέντες, αλλά και σε όσους ίσως σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είπε : «Φυγομαχούν οι άτολμοι και όσοι έχουν ενοχές, ενώ όσοι κάνουν σκληρή κριτική, να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, καθώς έχουν γίνει λάθη διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια».
Σε όσους εγκατέλειψαν το καράβι αναφέρθηκε και ο Θανάσης Οικονόμου (βουλευτής Ιωαννίνων): «την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί».
Συνέστησε δε «ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες».
«Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο Μεσοπρόθεσμο από σήμερα, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος», είπε ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής. «Υπάρχουν διάφοροι που απεργάζονται σενάρια ακόμα και συνταγματικής εκτροπής» πρόσθεσε.
«Γιατί να χαρίσουμε τον όρο "επαναδιαπραγμάτευση" στην ΝΔ, αφού η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη σταθερά και θα κρατήσει μέχρι τέλους. Κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να σώσει την Ελλάδα» είπε ο Ντίνος Βρεττός (βουλευτής Αττικής).
«Δεν ξέρω πόσο μπορώ να κρατήσω στους ώμους μου, όρθια και στητή τα λάθη του παρελθόντος. Η λέξη "σωτηρία της χώρας" έχει καταντήσει στερεότυπο και τι σημαίνει άραγε; Να τρέχουμε πίσω από ένα Μνημόνιο; Έχω ψηφίσει όλα τα μέτρα με την ελπίδα να σώσω τη χώρα και βλέπω ότι εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τα μέτρα από ότι οι δανειστές μας» είπε η Όλγα Ρεντάρη (βουλευτής Έβρου), που πρόσφατα είχε δεχθεί και επίθεση με πέτρες και αυγά.
«Θα ήθελα ουσιαστικό απολογισμό, και να μάθω ποιο υπουργείο δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. Είναι κακό που ζητάμε κάθε φορά ενημέρωση; Και όταν παίρνουμε μέτρα να μην έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα;» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό η κυρία Ρεντάρη είπε: «το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι μικρό και αποτελεσματικό».
«Δεν συμμερίζομαι κριτικές της συμπολίτευσης που είναι πιο σκληρές από εκείνες των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Οι παραιτήσεις βουλευτών δεν βοηθούν, ο λαός θα κρίνει τους πάντες» είπε από την πλευρά της η Μαρία Μίχου (βουλευτής Πιερίας).
«Η χώρα χρειάζεται σταθερούς θεσμούς. Η χώρα αδειάζει από μυαλά και επιστήμονες. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Η ελληνική κοινωνία δεν ήξερε ότι η ευημερία της ήταν πλαστή» τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής Κοζάνης.
Ζήτησε δε «αλήθεια για τα δημοσιονομικά, δημοκρατία ως σταθερή επιλογή, αξίες για την ιδεολογία μας και τις αρχές μας. Οι συνδικαλιστές δεν είναι εχθρός λαός, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος και η γραφειοκρατία. Καιρός να κατέβει το σίριαλ τρόμου "έλλειμμα και χρέος" και να ανεβεί το "ελπίδα, ανάπτυξη, προοπτική"».
Τόνια Αντωνίου (Φθιώτιδας): «Η κρίση θα μετεξελιχθεί, αν δεν προσέξουμε, σε πολιτική και θεσμική. Το σύστημα ήθελε αλλαγές αλλά δεν μπορεί να δίνεται αμνήστευση στην ΝΔ. Η κρίση δεν είναι στην ΚΟ, είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλο το πολιτικό σύστημα» επισήμανε η Τόνια Αντωνίου (βουλευτής Φθιώτιδας).
«Πρέπει να πείσουμε ότι οι πολιτικές με το Μνημόνιο 2 δίνουν προοπτική κι αν αυτό δεν γίνει, η κοινωνία θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΟ να προβληματιστούμε. Να τελειώνουμε με τις "λογικές του 1965"» πρόσθεσε η κυρία Αντωνίου.
«Ο ελληνικός λαός ρωτάει αν θα πάρουμε τον κλεμμένο πλούτο, αν θα αναμορφώσουμε συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα του σχεδίου και στην δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών. Τότε θα διεκδικήσουμε συναίνεση από τον ελληνικό λαό» είπε στην τοποθέτησή του ο Ηλίας Θεοδωρίδης (βουλευτής Πέλλας).
«Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια» τόνισε ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης (Β΄Πειραιά).
Ακόμη χαρακτήρισε «ανοησίες τα περί "Ιουλιανών"» και πρόσθεσε «Όλοι αυτοί επιβεβαιώνουν ότι τα πολιτικά ημερολόγια είναι πολύ πίσω».
«Ο λαός έδωσε εντολή στον Παπανδρέου και στην ΚΟ. Ο αγώνας κρίνεται στην πάλη κάθε μέρα. Ευθύνη να υπηρετήσουμε την πατρίδα με λύση στα προβλήματα. Ο καλύτερος σύμβουλος πρόεδρε πρέπει να είναι η ΚΟ. Να σχηματιστεί κυβέρνηση ορκισμένων σε αξίες» προέτρεψε ο Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων).
«Υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της ΚΟ και της Βουλής. Θα έπρεπε να συνέρχεται τακτικά. Πάσχουμε από αδράνεια και φοβικά σύνδρομα. Δεν έχουμε την δανειακή σύμβαση στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο. Δεν ενημερωνόμαστε για το τι ψηφίζουμε. Χρειαζόμαστε καθαρή και διαυγή θέση εθνικού σχεδίου. Κάθε φορά που πάμε να μιλήσουμε οι ετικέτες είναι έτοιμες. Να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα» είπε αυστηρά η Χρύσα Αράπογλου (Α΄Θεσσαλονίκης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"