Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα νέα μέτρα για την 5η δόση

troika_episkepsi
Νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και αίσιο τέλος στο θρίλερ της 5ης δόσης φαίνεται πως φέρνει η σκληρή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, με επώδυνα όμως ανταλλάγματα και προϋποθέσεις.
"Μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις-εξπρές είναι ανάμεσα στα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, "κλείδωσαν" ήδη στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Κλειδώνει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία κυβέρνησης-τρόϊκας για....
το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, έχει κλειδώσει η μείωση αφορολόγητου στα 8.000 ή 6000 ευρώ, η αύξηση 20% στα τέλη κυκλοφορίας, η εξίσωση πετρελαίου ΕΦΚ στα καύσιμα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σε εστιατόρια, καφετέριες.
Επίσης φαίνεται να κλειδώνουν η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος αλλά όχι των παιδιών, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα, η μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, ο εξορθολογισμός των επικουρικών συντάξεων κατά 3-10%, η επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ 4-10% σε συντάξεις άνω των 1700 ευρώ, η νέα μικρότερη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών από 1η Ιουλίου λίστα, ο εξορθολογισμός αναπηρικών συντάξεων, ο ειδικός φόρος σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ. και η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Τέλος θα υπάρξει ρύθμιση για 1,2 εκατ. αυθαίρετα, ληξιπρόθεσμα χρέη, καταπατημένες εκτάσεις, μείωση του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας, μείωση στα 150.00 ευρώ του αφορολογήτου ΦΑΠ, έκτακτη εισφορά σε ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 4000 ευρώ το τμ.
Στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα των φορέων του Δημοσίου, καθώς την Τετάρτη στις 11.30 πμ, θα συνεδριάσει η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την κατάργηση, συγχώνευση Οργανισμών και Υπηρεσιών.
 Μετά από συνάντηση κλιμακίου της τρόικας και της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, αποφασίστηκαν τα εξής: 
  • Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Επεκτείνεται από τους τέσσερις στους έξι μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.
  •  Τέλος, αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.
H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο Επίτροπος Ολι Ρεν. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα «δεν είναι εύκολες, είναι αρκετά δύσκολες». Πρόσθεσε πως όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στη συζήτηση για ένα σχέδιο στα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης.
Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, το οποίο αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Η Γερμανία συναινεί σε νέο πακέτο στήριξης

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει το Βερολίνο και να είναι πλέον διατεθειμένο να εγκρίνει την εκταμίευση νέου δανείου προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι ιδιώτες, βραχυπρόθεσμα, δεν αναλάβουν μέρος της επιβάρυνσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης νέου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την χώρα μας, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί κανείς στο ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με έκθεση της Fitch ο συνδυασμός βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της.
Μία πρώτη συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έως το 2013 αναμένεται να γίνει την Τετάρτη στη Βιέννη όπου θα συνεδιάσουν οι εμπειρογνώμονες της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής.

Αντιδράσεις

"Τελικά αποδεικνύεται ότι όλα όσα έλεγαν κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες και ΕΕ, για την 5η δόση ήταν μια θεατρική κινδυνολογική παράσταση", δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Καθημερινώς διογκώνεται το δίλημμα. Φτωχοί και αξιοπρεπείς ή φτωχοί και επαίτες;», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική για την κοινωνία και την οικονομία», σχολίασε ο Συνασπισμός.
«Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας με πολιτικούς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Η εθνική συνεννόηση έχει αξία αν αποτελεί πλαίσιο για γρήγορες αποφάσεις για τη διάσωση της χώρας σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης χωρών όπως η Ελλάδα επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιαννης Παρασκευόπουλος.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM – ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"