Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Στο Twitter αποκαλύφθηκε ο θάνατος του Μπιν Λάντεν

Μέσω του Twitter μεταδόθηκε για πρώτη φορά η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, αρκετές ώρες πριν από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ έχουν πάρει «φωτιά», με εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο να σχολιάζουν τις εξελίξεις στο
Facebook, το Twitter και το YouTube.

Μετέδωσε εν αγνοία του την εκτέλεση


Η «πρωτιά» στην αποκάλυψη της είδησης πιστώνεται σε έναν σύμβουλο πληροφορικής από το Πακιστάν, ο οποίος μετέδωσε….
εν αγνοία του την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν την ώρα που αυτή συνέβη.
 

Ο 30χρονος Σοχέιμπ Αθάρ, ο οποίος διατηρεί λογαριασμό στο Twitter με το ψευδώνυμο «ReallyVirtual», αναμετέδωσε «ζωντανά», λεπτό προς λεπτό, την επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ όπου ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε.

Ο Αθάρ έγραψε το πρώτο μήνυμα (
tweet) περίπου στη μία τα ξημερώματα τοπική ώρα (11 το βράδυ ώρα Ελλάδας), διαπιστώνοντας μια «ασυνήθιστη» παρουσία ελικοπτέρων στην περιοχή.

«Ένα ελικόπτερο ίπταται πάνω από την πόλη Αμποταμπάντ στη μία τα ξημερώματα (πρόκειται για σπάνιο γεγονός)», έγραψε.

Στη συνέχεια άρχισε να αναμεταδίδει μέσω του
Twitter σε πραγματικό χρόνο την στρατιωτική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να έχει ιδέα για το περιεχόμενό της.

Σε ένα από τα μηνύματά του ανέφερε έναν δυνατό κρότο που τράνταξε τα παράθυρα του σπιτιού του, σχολιάζοντας: «Ελπίζω να μην είναι η αρχή για κάτι άσχημο». Λίγο αργότερα, μετέδωσε την πτώση και την συντριβή ενός ελικοπτέρου.

Επτά ώρες μετά την πρώτη ανάρτηση του Αθάρ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το θάνατο του Μπιν Λάντεν.

«Είμαι αυτός που μετέδωσε ‘’ζωντανά’’ την επιδρομή (κατά του) Οσάμα χωρίς να το γνωρίζω», έγραψε ο κ. Αθάρ στο
Twitter, μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του διαγγέλματος του κ. Ομπάμα.

«Χρησιμοποιώ το
Twitter εδώ και περίπου 5-6 χρόνια και γράφω για το Αμποταμπάντ διότι κανείς δεν μιλά γι’ αυτό. Ελάχιστοι χρησιμοποιούν το Twitter εδώ. Όλοι μπαίνουν στο Facebook», δήλωσε ο κ. Αθάρ στο BBC.

Η δεύτερη... πρωτιά

Ωστόσο, ο άνθρωπος που φέρεται να μετέδωσε για πρώτη φορά την είδηση ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός -πάλι μέσω Twitter- είναι ο Κιθ Έρμπαν, προσωπάρχης του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

«Μαθαίνω από ένα αξιόπιστο πρόσωπο ότι σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», έγραψε ο κ. Έρμπαν στον λογαριασμό του στο
Twitter, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου.

«Η αποψινή είδηση ήταν μακράν η πιο βαρύνουσα που έχει αποκαλυφθεί ποτέ μέσω του Twitter», σχολίασε το ιστολόγιο τεχνολογικών ειδήσεων CNET.


«Καταιγίδα» μηνυμάτων στα social media
Ο αριθμός των μηνυμάτων (tweets) που αναρτούσαν οι χρήστες του Twitter την ώρα του διαγγέλματος Ομπάμα, ξεπέρασε τα 4.000 ανά δευτερόλεπτο.

Τα μηνύματα με τις ετικέτες (tags) «# Osama» και «#Obl» έγιναν γρήγορα τα πιο διαβασμένα στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Έντονη κινητικότητα επικρατεί και στο Facebook, με εκατομμύρια χρήστες να σχολιάζουν τα γεγονότα και να αναρτούν πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες.

Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου δημιούργησαν δεκάδες «σελίδες»
pages») αφιερωμένες στην είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν. Μία από αυτές, με τον τίτλο «Osama bin Laden is Dead» («Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός») συγκέντρωσε περίπου 300.000 μέλη.

«Η σημερινή είναι μια εκπληκτική ημέρα για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου», έγραψε ένας χρήστης του Facebook.

Στον αντίποδα, μια «σελίδα» υποστηρικτών του Μπιν Λάντεν, με τον τίτλο «We are all Osama bin Laden» («Είμαστε όλοι Οσάμα Μπιν Λάντεν»), συγκεντρώνει περίπου 650 μέλη.

Επίσης, στο YouTube αναρτήθηκαν δεκάδες βίντεο που σχετίζονται με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Μηνύματα οργής

Στους ιστότοπους των ισλαμιστών οι πρώτες αντιδράσεις μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα ήταν οργισμένες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ινστιτούτα SITE και Jihadology, πολλοί χρήστες ήταν «σοκαρισμένοι» από την ανακοίνωση της είδησης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Εάν είναι αλήθεια, είναι μία στιγμή ντροπής για τον πακιστανικό λαό, ο οποίος δεν κατόρθωσε να προστατεύσει έναν ήρωα του Ισλάμ. Είναι μία μαύρη ημέρα για μας», αναφέρεται σε ένα μήνυμα.

«Εάν θέλει ο Θεός, η πληροφορία είναι εσφαλμένη. Εάν είναι αλήθεια, είναι καταστροφή», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Τα λιοντάρια θα παραμείνουν λιοντάρια και θα συνεχίσουν στα ίχνη του Οσάμα. Ω Αλλάχ, η Αμερική δεν θα γνωρίσει την ασφάλεια, όσο δεν την έχουμε εμείς στην Παλαιστίνη».



 ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"