Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΟΗΕ: Περίπου 1.200 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο

Μέχρι σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν φθάσει με πλοιάρια στην Ιταλία και τη Μάλτα από τη Λιβύη. Από αυτούς, 1.669 έφθασαν την Ιταλία την Παρασκευή και το Σάββατο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ
Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν αρχικά μεταβεί στην Τυνησία ή την Αίγυπτο, επέστρεψαν στη Λιβύη για να.....
επιβιβαστούν σε πλοία που θα τους μετέφεραν στην Ευρώπη.

«Ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία», εξήγησε η Φλέμινγκ. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκατεστημένοι σε στρατόπεδα στην Τυνησία και την Αίγυπτο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων εκεί ή γιατί κινδυνεύουν να φυλακιστούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), οι πρόσφυγες αυτοί προτιμούν να επιστρέψουν στη Λιβύη, παρά τον κίνδυνο, γιατί δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις Τυνησιακές ακτές λόγω της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τυνησίας.

«Ένα μέρος της συμφωνίας αυτή λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν στην Τυνησιακή οικονομία και ένα άλλο ότι η Τυνησία πρέπει να βοηθήσει να σταματήσουν οι αναχωρήσεις πλοίων», εξήγησε η εκπρόσωπος του ΟΙΜ, Τζέμινι Πάντια. Τα τυνησιακά πλοία πλέον επιτρέπουν την επιβίβαση μόνο σε Τυνήσιους.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, περίπου 1.200 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο από τις 25 Μαρτίου. Ωστόσο, χιλιάδες ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την HCR, η οποία απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να δεχθούν τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τους απεσταλμένους του λιβυκού καθεστώτος που μετέβησαν στη Μόσχα να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τόνισε επίσης ότι κάλεσε την Τρίπολη να «συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ώστε να επιτρέψει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το λιβυκό έδαφος».

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη είχε ζητήσει από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι την κατάπαυση του πυρός και την άμεση προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις που επλήγησαν από τις επιχειρήσεις καταστολής.

Στην Τρίπολη, δύο κυβερνητικά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες νωρίς σήμερα το πρωί μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ. Τα δύο κτίρια, το ένα των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της αστυνομίας και το άλλο, η έδρα του υπουργείου Επιθεώρησης και Λαϊκού Ελέγχου - όργανο για την πάταξη της διαφθοράς - βρίσκονται στη λεωφόρο Αλ-Τζαμαχιρίγια, σε μια συνοικία με πολλές διοικητικές υπηρεσίες και κατοικίες στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι.

Στην Τυνησία ο Λίβυος πρώην υπουργός Πετρελαίου


Στο μεταξύ, ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου Σούκρι Γάνεμ «έφυγε» από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη γειτονική Τυνησία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην τυνησιακή κυβέρνηση. «Ο Σούκρι Γάνεμ έφυγε από τη Λιβύη και εισήλθε με ένα αυτοκίνητο στην Τυνησία στις 14 Μαΐου από το μεθοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πάντως, η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε σήμερα επισήμως αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Πετρελαίου βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι. Επίσης, Λίβυος διπλωμάτης ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σούκρι Γάνεμ έχει αποστατήσει κι εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Γάνεμ έχει επικοινωνήσει με τους αντικαθεστωτικούς και είναι πιθανό να βρίσκεται στην Αυστρία. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μενιάφι ο Γάνεμ επιθυμούσε εδώ και εβδομάδες να φύγει από την Τρίπολη, όμως δεν μπορούσε να βρει τρόπο καθώς οι στενοί συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι παρακολουθούνται στενά έπειτα από μία σειρά αποστασιών.

Ο Γάνεμ είναι πρόεδρος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και υπουργός Πετρελαίου από το 2006. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Λιβύης για τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"