Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Σχηματισμός μετώπου μπροστά στα δύσκολα για τη διατήρηση των κεκτημένων της Μεσσηνίας

ImageΔιάθεση για ενότητα, κοινή δράση και αγώνα για τη διατήρηση των κεκτημένων υποδομών της πόλης (ΚΕΔΒ, ΤΕΙ Καλαμάτας, Σχολή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εθνικός δρόμος, συμπεριλαμβανομένου του περιμετρικού) έδειξαν χθες δημοτικές παρατάξεις και φορείς στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.
Στις δηλώσεις τους, αυτό που διεμήνυσαν στο σύνολό τους οι ομιλητές είναι ότι....
δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούν, εξαιτίας οποιασδήποτε δικαιολογίας για δύσκολη οικονομική κατάσταση, την υποβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε στην επόμενη σύσκεψη να κληθούν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας, αλλά και οι βουλευτές του νομού.

Δηλώσεις
Η Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, μετά το πέρας της σύσκεψης σημείωσε: «Η συζήτηση κρίνεται ως απόλυτα γόνιμη και εποικοδομητική, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ομόφωνο καταληκτικό κείμενο. Όλοι οι φορείς συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενότητα και αγώνας για τη διατήρηση τόσο της Σχολής της Καλαμάτας όσο και των τμημάτων του ΤΕΙ, όπως βεβαίως και για τα άλλα θέματα που απασχολούν την πόλη.
Για το Πανεπιστήμιο έγινε δεκτή η άποψη, η οποία αντιπροσωπεύει τη βούληση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας της Σχολής στην Καλαμάτα. Εν ολίγοις, δεν είναι δυνατόν να σκεφθεί κανείς για ενσωμάτωση, συγχώνευση, απομάκρυνση της Σχολής από την Καλαμάτα, διότι έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις τις οποίες και το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει για να μην υπάρξει συγχώνευση. Πρόκειται για μία αυτοδύναμη σχολή, με περισσότερους από 900 φοιτητές, παρά το γεγονός ότι είναι νεοσύστατη, αλλά δεν έχουμε και κανένα κτηριακό πρόβλημα. Το αντίθετο, μάλιστα, εμπλουτίζεται με ένα ακόμα στη Μεσσήνη, το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Επιπλέον, δε λείπουν και οι διεθνείς συνεργασίες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας απολύτως λόγος να μεταφερθεί ή να συγχωνευθεί η Σχολή. Η χώρα μας έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη Σχολή».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, αφού χαρακτήρισε ως απόλυτα θετική την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για τη σύγκληση της σύσκεψης, τόνισε με τη σειρά του: «Το ΤΕΙ Καλαμάτας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και, επομένως, σε καμία περίπτωση δε νοούνται σκέψεις συρρίκνωσής του. Ευχαριστώ όλους τους φορείς για την υπεράσπιση του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος. Κι αυτό γίνεται, βεβαίως, και πάνω απ’ όλα, διότι πληροί και τα πλέον αυστηρά στάνταρντς. Οι πτυχιούχοι μας βρίσκουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία δουλειά στους κλάδους που έχουν σπουδάσει κι αυτό αποδεικνύει πολλά. Θέλω να στείλω, μέσα από τη σύσκεψη, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του ΤΕΙ Καλαμάτας και όχι απαισιοδοξίας».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας: «Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι, έστω και καθυστερημένα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας κατανόησε την ανάγκη της ενότητας πάνω στα μεγάλα θέματα της πόλης. Από την πλευρά μας, πέρα και πάνω από όλα, υποστηρίξαμε ότι για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της πόλης μας απαιτείται ενότητα, ενώ θα πρέπει να σταθούμε μακριά από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Δε μας χωρίζουν τα κόμματα, αλλά μας ενώνει η Καλαμάτα».
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, που αναφέρθηκε στο δύσκολο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται για την περιοχή λόγω του Μνημονίου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι «τυχόν συρρίκνωση, κατάργηση ή ακύρωση των υποδομών της Καλαμάτας θα είναι καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, δεδομένου ότι αποτελούν τις προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ευημερία».
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Μεσσηνίας Νίκος Πατσαρίνος συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να αντισταθούμε στην πίεση του κέντρου για συρρίκνωση της περιφέρειας. Θεωρούμε ότι σ’ αυτή τη φάση ο Δήμος και οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά. Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο ενισχυμένοι στην προσπάθεια που κάνουμε, αν Δήμος και φορείς στήριζαν πιο στενά το χωροταξικό σχεδιασμό, αυτό το στρατηγικό εργαλείο, όπως είναι το ΓΠΣ».
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Σταμάτης Μπεχράκης υποστήριξε πως «στη σύσκεψη εκφράσαμε την άποψη ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, φαίνεται ότι τα μικρά κέντρα είναι εκείνα που θα πληγούν περισσότερο έναντι των μεγάλων. Γι’ αυτό χρειάζεται αυξημένη δράση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται επικοινωνιακή πολιτική, αλλά οργανωμένη δράση και αντίδραση. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά, στη σύσκεψη που θα γίνει, θα πρέπει να παραβρεθούν και οι βουλευτές του νομού».
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε πως «σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή με τους κινδύνους που ενυπάρχουν, είμαι ευχαριστημένος που σήμερα στο Δημαρχείο υπήρξε μια συναντίληψη όλων των φορέων της περιοχής μας. Κι αυτό είναι ότι χρειάζεται ενότητα και κοινός αγώνας για να διατηρηθούν στη ζωή όλα όσα έχουν κατακτηθεί τα τελευταία 20 – 25 χρόνια στην Καλαμάτα. Όλα αυτά δεν μπορούν να χαθούν. Υπάρχει κίνδυνος, αλλά δεν μπορούμε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, με όπλα το επιχείρημα και τη λογική. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στην επόμενη θα κληθούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, βουλευτές, αλλά και οι δήμαρχοι του Νομού Μεσσηνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"