Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πεδίο... μάχης η περιοχή "Κηπούπολη" Καλαμάτας.

ImageΑποφασισμένοι να μη «σταυρώσουν τα χέρια», στην εισήγηση του Κεντρικού ΣΧΟΠ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για μείωση του συντελεστή δόμησης στο 0,4 και αρτιότητα οικοπέδου στα 1000 μ2, είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή της Κηπούπολης
Για το λόγο αυτό ξεκίνησαν, κατ’ αρχάς, έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών με....
το δήμαρχο Καλαμάτας αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εντείνουν περαιτέρω τις ενέργειές τους για την ανατροπή της παραπάνω εισήγησης.
Ήδη, προχθές, αντιπροσωπεία των κατοίκων μαζί με τον κ. Νίκα βρέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου συζήτησε το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Χθες το πρωί, ομάδα κατοίκων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κηπούπολης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμα, στον οποίο και παρέδωσε σχετικό κείμενο με τις θέσεις τους για την πολεοδόμηση της περιοχής. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο κ. Μπρεδήμας τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αλλά σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός του θα σεβαστεί την απόφαση του Σώματος το 2006.
«Το αίτημα των κατοίκων της Κηπούπολης είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Με την εισήγηση του Κεντρικού ΣΧΟΠ το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μείωση της αξίας της περιουσίας των κατοίκων, σε μια περιοχή στην οποία κυριαρχούν οι μικρές ιδιοκτησίες και επ’ αυτών οι δημότες έχουν κτίσει τα όνειρα μιας ζωής», τόνισε, μεταξύ άλλων, στο «Θ».


Η θέση των κατοίκων της Κηπούπολης
 
Στο κείμενό τους οι δημότες της περιοχής αναφέρουν: «Είναι πολλά τα χρόνια που οι κάτοικοι της Κηπούπολης αγωνιζόμαστε να εντάξουμε την περιοχή μας στο σχέδιο πόλης Καλαμάτας. Μια περιοχή που εξαιρέθηκε από το σχέδιο του 1905 και από τότε, μόλις το 1985 ξεκίνησε η διαδικασία της ένταξης και παράλληλα οι αγώνες μας.
Από τότε μέχρι σήμερα βιώνουμε μια αδικία. Βλέπουμε τα όμορα σε εμάς οικόπεδα να χτίζονται κανονικά και εμείς να αποτελούμε γι’ αυτούς τον πνεύμονα πρασίνου.
Εξ αρχής η πρόταση ένταξης επί δημαρχοντίας Μπένου ήταν 0,80, επί δημαρχοντίας Κουμάντου 0,70 και, τελικά, επί δημαρχοντίας Κουτσούλη 0,60.
Εμείς αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια να πετύχουμε καλύτερους όρους δόμησης κι ενώ περιμέναμε “υποταγμένοι στη μοίρα μας” την υπογραφή του σχεδίου με συντελεστή δόμησης 0,60 και 600μ2 αρτιότητα, όλως τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου εισηγείται την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης με συντελεστή δόμησης 0,40 και αρτιότητα 1000 μ2. Κι όλα αυτά, εν κρυπτώ, δημιουργώντας τετελεσμένα, αγνοώντας τις επαφές των φορέων, την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας και την πρόταση των μελετητών.
Σίγουρα πρόκειται για μεγάλη αδικία, όταν μια μάντρα ή ένας φράχτης που χώριζε όμορα οικόπεδα διαφοροποιείται στο συντελεστή δόμησης από 1,20 σε 0,40. Υπάρχουν οικογένειες που ο ένας αδερφός πήρε το τμήμα του 1,20 και ο άλλος μετά από πολλά χρόνια θα μπορεί επιτέλους να χτίσει με 0,40, δηλαδή, υποτριπλάσια δόμηση.
Όλοι οι ιδιοκτήτες και τα μέλη του συλλόγου των υπό ένταξη ιδιοκτησιών είμαστε ανάστατοι και σίγουρα θα αντιδράσουμε. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί άνθρωποι και βλέποντας ότι η μονοκαλλιέργεια του πορτοκαλιού δεν τους δίνει παρά τα ελάχιστα προς το ζην, έχουν μια ελπίδα να ενταχθεί η περιοχή τους στο σχέδιο, να πουλήσουν για να ζήσουν ή να γίνουν κηπουροί στην πρώην ιδιοκτησία τους.
Περιμένουμε ότι οι φορείς της Περιφέρειας, του νομού, του Δήμου Καλαμάτας και οι βουλευτές του νομού ως νόμιμοι εκπρόσωποί μας θα ενεργοποιηθούν για να άρουν την αδικία και να αποδείξουν ότι οι αποφάσεις του Δήμου, που έχουν προκύψει μετά από δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονική τεκμηρίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των μελετητών, δεν μπορούν να ανατρέπονται εν κρυπτώ στα γραφεία υπηρεσιακών παραγόντων.
Καλούμε, λοιπόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει αυτή την εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Χ.Ο.Π. κι αν δεν μπορεί να εισηγηθεί καλύτερους όρους δόμησης για την περιοχή μας, να μην τροποποιήσει όλα αυτά που με αγώνες αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση έχουν αποφασιστεί.
Δεν πιστεύουμε ότι καταστρέφεται το περιβάλλον, αν ο συντελεστής δόμησης παραμείνει 0,60 έναντι του 0,40 που προτείνεται από το Σ.Χ.Ο.Π., όταν μάλιστα όμορα οικόπεδα έχουν συντελεστή δόμησης 1,20»
.
ΘΑΡΡΟΣ News

1 σχόλιο:

  1. νομιζω οτι η εισηγηση του σχοπ ειναι σωστη και χρειζεται θαρρος για να διατυπωθει.
    Με παρομοιες κραυγες στο προσφατο παρελθον, του τυπου: ".... Το αίτημα των κατοίκων της Κηπούπολης (της καθε κηπουπολης) είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Με την εισήγηση του Κεντρικού ΣΧΟΠ το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μείωση της αξίας της περιουσίας των κατοίκων, σε μια περιοχή στην οποία κυριαρχούν οι μικρές ιδιοκτησίες και επ’ αυτών οι δημότες έχουν κτίσει τα όνειρα μιας ζωής», για διαφορα αλλα θεματα, φαγαμε το μελλον των παιδιων μας. Τα φεσωσαμε για να περασομε εμεις καλα, τους καταστρεψαμε το περιβαλλον, την παιδεια, μονο και μονο για να το παιξομε προοδευτικοι..Ειμαστε καραγκιοζηδες και δεν εχομε καμια ελπιδα. Φτινιαρηδες, απατεωνες εκ γονιδιου, κακη ρατσα..Ονειρο ζωης μια παραγκα!! Λυπαμαι μονο διοτι κακοποιειται και διασυρεται η Ελλαδα απο τα στιφη των ελληνοφωνων καρα γκιοζ που την κατοικουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"