Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η εκπαίδευση απεργεί και διαδηλώνει

Την ημέρα που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα διαδηλώνει στους δρόμους της Ελλάδας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, η υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται να δημοσιοποιήσει το υποτιθέμενο δημοφιλές μέρος των προτάσεών της για το νέο Λύκειο. 
Δάσκαλοι και καθηγητές κατεβαίνουν αύριο σε 24ωρη απεργία με αίτημα αιχμής να....
ανακληθούν τα μαζικά λουκέτα σχολείων. Μαζί τους και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που εδώ και ένα χρόνο βιώνουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Μετά από πολλά χρόνια δάσκαλοι και καθηγητές των δημόσιων σχολείων και εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών συναντιούνται ξανά και πορεύονται μαζί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
Οι αγώνες των εκπαιδευτικών αποτελούν παράδειγμα και θετική παρακαταθήκη για τους μαθητές μας, αλλά και για όλη την κοινωνία, γιατί είναι αγώνες για καλύτερη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλο τον λαό, τονίζεται σε επιστολή της ΟΛΜΕ - απάντηση στην υπουργό Παιδείας, η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα κόπτεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω κινητοποιήσεων.
Θεωρούμε, τονίζεται στην επιστολή της ΟΛΜΕ, υποκριτική την αναφορά στις απεργίες και στάσεις εργασίας του κλάδου, που προσδιορίζετε ως αιτίες για τις οποίες έμειναν πίσω στα μαθήματά τους οι μαθητές! Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η αιτία των κινητοποιήσεων. Με την ανακοίνωσή σας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις αποφασίστηκε 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, προσπαθείτε να εκφοβίσετε τους εκπαιδευτικούς και να τους αποτρέψετε από το να συμμετάσχουν. Με την απόφασή σας αυτή στοχοποιείτε τελικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων για απεργιακούς αγώνες και χρεώνετε στους εκπαιδευτικούς και στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας την ευθύνη για την απώλεια διδακτικών ωρών, αποκρύβοντας τις πραγματικές αιτίες των κινητοποιήσεων, που δεν είναι άλλες από τη δική σας ασκούμενη πολιτική, την πολιτική της παράδοσης της εκπαίδευσης στα χέρια του ΔΝΤ, καταλήγει η επιστολή της ΟΛΜΕ.
Η υπουργός Παιδείας, κάτω από τη γενική κατακραυγή που προκαλεί η πολιτική της, ετοιμάζεται πιθανότατα την Τετάρτη να δώσει στη δημοσιότητα μέρος του σχεδίου για το νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής, δίνοντας βαρύτητα στα δημοφιλή μέτρα της μείωσης της ύλης και των εξεταζόμενων μαθημάτων (από 6 που είναι σήμερα μειώνονται στα 4)
Ωστόσο, πίσω από τα δημοφιλή μέτρα έρχονται νέα χαράτσια στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς η καθιέρωση Ερευνητικής Εργασίας που θα μετράει στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατάταξη σε πανεπιστημιακό τμήμα μετά από εξετάσεις στο τέλος του πρώτου έτους θα προκαλέσει νέα αναπτυξιακή έκρηξη στα φροντιστήρια.
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ιντστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, θα καταθέσει στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόταση για επέκταση του ωραρίου στα δημοτικά και στα Γυμνάσια μέχρι τις 4 το απόγευμα, πρόταση που κύκλοι του υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζουν ανεδαφική.
Με άλλοθι το Μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει την πιο άγρια επίθεση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας. 
Η προϊούσα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και η μετατροπή του σχολείου και του πανεπιστημίου σε μηχανισμούς τυφλής αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και των κεφαλαιοκρατών είναι η αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της πολιτικής. Επειδή αυτή η πολιτική δεν μπορεί να πείσει, το υπουργείο Παιδείας συστηματικά ενοχοποιεί την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαιτέρως, με την απεριόριστη στήριξη των γνωστών ΜΜΕ και εντείνει την καταστολή. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει και στηρίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις στην ιδιωτικοποίηση, στον αφανισμό της δημόσιας Παιδείας και των ανθρώπων της, αλλά και στις γκαιμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης και καλεί όλους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"