Με τίτλο «8 Μάρτη –ημέρα της γυναίκας, από τη θεωρία των δικαιωμάτων στην πράξη των διακρίσεων», η ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Στην ανακοίνωση, όπως τονίζει η συνομοσπονδία: «Σήμερα , στην εποχή του μνημονίου , με άλλοθι την οικονομική κρίση οι διακρίσεις και οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών εντείνονται. Η ανεργία των γυναικών και ιδίως.... των νέων γυναικών έχει προσλάβει εκρηκτικές πλέον διαστάσεις επειδή η εργαζόμενη γυναίκα θεωρείται από τον εργοδότη «βάρος» λόγω της μητρότητας και των πολλαπλών ρόλων που καλείται να επιτελέσει υποκαθιστώντας τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές στήριξης. Το συνδικαλιστικό Κίνημα έχει προωθήσει ουσιαστικά, κυρίως μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα θέματα ισότητας και προστασίας της οικογένειας όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν οφείλει να υποκαταστήσει την Κρατική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης ενιαίας και συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υπέρ της οικογένειας. Είναι προφανές ότι για τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων αλλά και των άνεργων γυναικών ή μητέρων δεν αρκεί να υπάρχει μια γενική πολιτική για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις απλά φιλικές προς τη γυναίκα και την οικογένεια. Απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένη στόχευση στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής για τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας και λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του συνδικαλιστικού Κινήματος. Οι κάθε είδους κρίσεις που πλήττουν την κοινωνία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες και πιο βαθιές ανισότητες, ούτε να υπονομεύουν τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Ό,τι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί στο θέμα της ισότητας μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επιχειρείται να ανατραπεί καθώς ο περιορισμός του ρυθμιστικού περιεχομένου των ΣΣΕ μόνο στα μισθολογικά αιτήματα αποδυναμώνει σημαντικά τη δυνατότητα αυτού του κορυφαίου συλλογικού μέσου όχι μόνο να ρυθμίζει εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να λειτουργεί εποικοδομητικά στην κατάργηση επικίνδυνων στερεοτύπων μέσα στους χώρους εργασίας».
Συνεχίζοντας η ΓΣΕΕ στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι: «Σήμερα που η γυναίκα έχει επιτέλους κατακτήσει νομοθετικά τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε να αποτραπούν οι συγκυρίες εκείνες που μπορούν να την καταδικάσουν στην επισφαλή εργασία την ανεργία , και την περιθωριοποίηση. Το σύνθημα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρότι είναι αναγκαίο, θα μένει ένα κενό γράμμα όσο η πλειοψηφία των γυναικών θα είναι άνεργες, υποαπασχολούμενες, ανασφάλιστες, επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους. Για το λόγο αυτό: συμμετέχουμε στα συνδικάτα, εντείνουμε τη συλλογική μας δράση και οργάνωση, διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει, δεν εκχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να αποφασίζει για εμάς και χωρίς εμάς».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «1820 η αρχή έγινε με μικρές απεργίες - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1857 κορύφωση - 1910 Κοπεγχάγη – Καθιέρωση ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσετκίν (CLARA ZETKIN) κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών. 1977 ΟΗΕ καθιερώνει την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
ΕΛΛΑΔΑ
1952 Ν. 2159 Δικαίωμα Εκλέγειν – Εκλέγεσθαι στην Ελλάδα. Πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής η Ελένη Σκούρα με το κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός». 1982 Σχετικός νόμος για αγροτική σύνταξη στις γυναίκες. 1984 άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης για τον βιασμό. 1986 νομιμοποίηση αμβλώσεων. Ο Δυτικός κόσμος «γιορτάζει» εκφράζοντας τη συμπάθειά του στις γυναίκες. Ο τρίτος κόσμος έχει άγνοια! Η ισότητα δεν προέρχεται από νόμους και διαδικασίες.
ΣΗΜΕΡΑ
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη παιδεία, στην υγεία, στην αμειβόμενη εργασία. Η βία όμως κατά των γυναικών παραμένει παγκόσμιο φαινόμενο που συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 70% των φτωχών του κόσμου. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, 80% προσφύγων γυναίκες – παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια, 1% κατέχουν τη γη, 6% παράγουν εισόδημα, 5% απολαμβάνουν.
Σύμφωνα με έρευνες όταν αποβλέπουμε στην ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, υπάρχουν άμεσα οφέλη σε ολόκληρη την κοινότητα. Τις περισσότερες φορές γινόμαστε θύματα των στατιστικών ή τις επιβεβαιώνουμε. Τα στοιχεία δεν αποφορτίζουν την πραγματικότητα, ίσα ίσα που την εντείνουν. Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να υπολείπονται σε εργασία, σε αμοιβές, συνεχίζουν ως ευάλωτος πληθυσμός – στόχος. Στο όνομα μιας στρεβλής ισότητας οι γυναίκες υποχρεώνονται σε δραματική παράταση του εργασιακού τους βίου ανατρέποντας προγραμματισμούς εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής και αντοχής.
Κοινωνικές υποδομές – προστασία μητρότητας υφίστανται και επίφαση, ίσα ίσα για να μην προκαλούν με την ανυπαρξία τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι βίαιες περικοπές συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε υγεία – παιδεία – ασφάλιση – εργασία – αμοιβές πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες για να χωρέσουν όλους τους ρόλους, επιλέγουν τη μαύρη εργασία – τη μερική απασχόληση – ευελιξία παντού, εξυπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που επιβάλλονται απ’ τη Κυβέρνηση - το ΔΝΤ – την Ε.Ε. – την Ε.Κ.Τ., χωρίς να έχουν ευθύνες. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι σε περιόδους κρίσης οικονομικής – κοινωνικής – πολιτικής – πολιτισμικής – μέσα στις αφόρητες πιέσεις – υπάρχει μία σπίθα που μπορεί να ανατρέψει δήθεν στέρεες δομές αυτόνομες και δεδομένες που υπακούουν και ελέγχονται από τη σιδερένια γροθιά του Κεφαλαίου και τις επιταγές του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"