Σκληρούς όρους και σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία είναι αποφασισμένη να επιβάλει η Γερμανία στη χώρα μας, για να πει το «ναι» στη ρύθμιση του χρέους των 110 δισ. ευρώ. Πάντως, προκειμένου να αποφύγει την πολιτική ένταση, η Α. Μέρκελ μίλησε για «μέτρα που απομένουν να ληφθούν από την Ελλάδα», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι..... «σε καμία περίπτωση δεν εννοώ επιπλέον μέτρα»
Σύμφωνα με συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, έγινε ακόμη ένα βήμα, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ήταν το τέλος της διαδρομής. «Άλλωστε, η συγκυρία με την Α. Μέρκελ να έχει υποστεί συντριβή στο Μόναχο δεν προσφερόταν για τελικές αποφάσεις», προσθέτουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας το έντονο «εσωτερικό χρώμα» που είχαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Ήταν προφανές ότι δεν ήταν έτοιμη να ανοίξει τα χαρτιά της. Για την ακρίβεια, το Βερολίνο θέλει να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του για να «επιβάλει» στους 27 το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές και εξαιρέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείσα για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να πει ότι «είναι ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».
Το μήνυμα
«Μιλάμε για συνολικό πακέτο μέτρων, γιατί αυτήν τη στιγμή έχουμε μέτρα για την Ελλάδα για τρία χρόνια και για την Ιρλανδία για επτά χρόνια», προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο σε συνδυασμό με επόμενα μέτρα».
«Μιλάμε για συνολικό πακέτο μέτρων, γιατί αυτήν τη στιγμή έχουμε μέτρα για την Ελλάδα για τρία χρόνια και για την Ιρλανδία για επτά χρόνια», προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο σε συνδυασμό με επόμενα μέτρα».
«Όσο πιο αποφασιστικά προχωρήσετε στις μεταρρυθμίσεις τόσο θα αυξηθεί και η υποστήριξη της Γερμανίας», διεμήνυσε. Εξέφρασε, πάντως, την πίστη της Γερμανίας στο ευρώ και διακήρυξε την απόφασή της να διασφαλίσει τη σταθερότητά του.
Είπε και μερικά καλά λόγια για τη χώρα μας, όπως «Η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της, παρακολουθούμε με ικανοποίηση γιατί ξέρουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος». Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά που πρέπει να γίνουν».
«Δεν θα επιβαρύνουμε τον Γερμανό φορολογούμενο», διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και μίλησε και απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα. Μίλησε και αυτός για λύση-πακέτο που θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
«Η Ελλάδα συμβάλλει στη σταθερότητα της Ευρώπης, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας κατά γράμμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Ειδική μνεία έκανε στην υποστήριξη των αλλαγών από την πλειονότητα των πολιτών και χαρακτήρισε την επιτυχία του εγχειρήματος ευρωπαϊκή πρόκληση. «Οι επιδόσεις μάς δείχνουν τον δρόμο πώς πρέπει να συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για αλλαγή του οικονομικού συστήματος και προσαρμογή του στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Η συνάντηση ήταν σύντομη, στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, όμως, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να τα πουν πιο αναλυτικά.
«Αν δεν υπάρξει απόφαση στις 25 Μαρτίου, τα πράγματα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη θα δυσκολέψουν», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο. Ερωτηθείς για τις εσωτερικές εξελίξεις, απάντησε ότι η κυβέρνηση παράγει έργο. «Μπορεί να τσακωνόμαστε, αλλά από το έργο μας θα κριθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Γ. Παπανδρέου και Α. Μέρκελ συμφώνησαν πάντως πως είναι αδιανόητο κάθε σενάριο αποχώρησης μιας χώρας-μέλους από το ευρώ.
Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για αδύναμες και για ισχυρές οικονομίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όμως, επεσήμανε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη η... «τιμωρία» της Ελλάδας να λάβει ένα τέλος.
Η χρυσή τομή
«Το επιτόκιο ήταν αρκετά υψηλό, όταν συνήψαμε τα πρώτα δάνεια. Το επιχείρημα ήταν ο ηθικός κίνδυνος. Δηλαδή δεν ήθελαν να αφήσουν να περάσει μια πρακτική κακοδιαχείρισης, χωρίς κάποιας μορφής τιμωρία», είπε και δημόσια στη διάρκεια της ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Χάμπλοτ.
«Το επιτόκιο ήταν αρκετά υψηλό, όταν συνήψαμε τα πρώτα δάνεια. Το επιχείρημα ήταν ο ηθικός κίνδυνος. Δηλαδή δεν ήθελαν να αφήσουν να περάσει μια πρακτική κακοδιαχείρισης, χωρίς κάποιας μορφής τιμωρία», είπε και δημόσια στη διάρκεια της ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Χάμπλοτ.
«Πρέπει όμως, παράλληλα, να φροντίσουμε να μην είναι ιδιαίτερα υψηλά αυτά τα επιτόκια, επειδή τότε δεν θα είναι απλά μια τιμωρία, αλλά η εξυπηρέτηση του χρέους θα αποβεί αδύνατη», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησε με την Α. Μέρκελ τη χρυσή τομή μεταξύ της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Ενός μεγέθους που για τη χώρα μας σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Τα «μηνύματα» είχαν σταλεί νωρίτερα, στη συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Β. Σόιμπλε. «Υπήρξε πρόοδος στη συζήτηση. Τελικά, ωστόσο, έμειναν ανοικτά όλα τα βασικά θέματα, όπως το ύψος των επιτοκίων για τα δάνεια ή η επαναγορά των δανείων», υποστήριξε ελληνική κυβερνητική πηγή.
Πάντως, υπέρ της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατών, Σ. Γκάμπριελ και Φ. Β. Σταϊνμάγιερ, όπως και ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τ. Ετζντεμιρ, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις ο Γ. Παπανδρέου.
Πριν από το κρίσιμο ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο πρωθυπουργός αντάλλαξε απόψεις και με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Γκ. Βεστερβέλε.
Μαζί με τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο και στο Ελσίνκι σήμερα βρίσκονται ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Δρούτσας και ο Γ. Πεταλωτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"