Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Παράθυρο για νέα παράταση των ημιυπαίθριων.

Νέα παράταση της προθεσμίας για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών, σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολεοδομικών γραφείων να ανταποκριθούν ικανοποιητικά, οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου στο να δώσει ακόμα 3-4 μήνες παράταση, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ίσως και περισσότερο.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί.... μέσα στην εβδομάδα, αφού η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους λήγει κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση «τακτοποίησης» 510.000 ενδιαφερόμενοι, κάτι που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 800.000 χώρους.
Ο Γ. Ραγκούσης και η Τίνα Μπιρμπίλη έδωσαν λύση στο θέμα που προέκυψε με την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών  Ο Γ. Ραγκούσης και η Τίνα Μπιρμπίλη έδωσαν λύση στο θέμα που προέκυψε με την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών
Με τη ρύθμιση «τακτοποιούνται», όπως είναι γνωστό, και όλοι οι ισόγειοι και υπόγειοι χώροι που βρίσκονται εντός του περιγράμματος μίας οικοδομής (υπόγεια, πιλοτές, πατάρια, σοφίτες κ.λπ.) που υφίσταται νόμιμα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2/7/2009 και οι οποίοι από δευτερεύοντες μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης.
Όπως έχει γράψει το «Εθνος», το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ τη χρονική παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους και στο διάστημα αυτό προτείνει να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα θεσμοθετήσει την «ταυτότητα κτιρίου», ένα μητρώο δηλαδή όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία μίας οικοδομής.
Η ταυτότητα κτιρίου προβλέπεται στον Νόμο 3843/ 2010 για τους ημιυπαίθριους που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν έχει ακόμα προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το ΤΕΕ, η παράταση πρέπει να δοθεί, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πολεοδομίες, ύστερα μάλιστα και από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στις υπηρεσίες των δήμων, στο πλαίσιο της νέα καλλικρατικής δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ευεργετική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ισχύει για 40 χρόνια. Τον Δεκέμβριο δόθηκε η πρώτη δίμηνη παράταση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τόσο για τις αιτήσεις που υποβάλλονται αυτοπροσώπως όσο και γι' αυτές που στέλνονται ταχυδρομικώς. Οι δόσεις για την καταβολή του προστίμου αυξήθηκαν σε 10 και 8, ανάλογα με το αν πρόκειται για κατοικία ή άλλης χρήσης ακίνητο. Αντίστοιχα το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί εντός 30 ή 32 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Μετά τον σάλο της εγκυκλίου Ντόλιου
Κλείνουν το θέμα της αναδρομικής επιβολής τελών
«Κλείνει» και νομοθετικά το θέμα της αναδρομικής καταβολής δημοτικών τελών, που ανέφερε η περιβόητη εγκύκλιος Ντόλιου, για όσους εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3897/2010 και δήλωσαν τους ημιυπαίθριους χώρους που διέθεταν.
Διαπιστώνοντας το «κενό» που υπήρχε στον νόμο 3897, το υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπ. Περιβάλλοντος διαμόρφωσε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης στο οποίο προσδιορίζει στο άρθρο 22 του νόμου, την απαλλαγή αναδρομικής καταβολής «τελών και σχετικών προστίμων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να ψηφιστεί στη Βουλή, λύνεται και τυπικά το θέμα της αναδρομικής επιβολής τελών, και παράλληλα προστατεύονται οι δήμαρχοι από τυχόν αναζήτηση ευθυνών για τη μη είσπραξη δημοτικών τελών.
 v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"