Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Οι νέες ποινές για τους φοροφυγάδες

Οι νέες ποινές για τους φοροφυγάδεςΚάθειρξη μέχρι και 20 χρόνια για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φοροδιαφυγής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις, ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών στο Διαδίκτυο επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, δημιουργείται.... ειδικό σώμα Ελεγκτών Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων, οι υπάλληλοι του οποίου θα παίρνουν ειδικό μπόνους επίτευξης στόχων, πιάνει δουλειά ο οικονομικός εισαγγελέας και συγκροτείται κυβερνητικό όργανο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.
Ο συμψηφισμός προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους  Τα παραπάνω προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η συζήτησή του ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή.
Όσον αφορά το αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται διαρκές για μέχρι 20 μήνες από την τέλεσή του σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακούργημα. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα και η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής:
  • Φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, εφόσον ο οικονομικός εισαγγελέας παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης
  • ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων από το πρώτο ευρώ και έως 75.000 ευρώ, εφόσον ο έλεγχος διενεργήθηκε με ειδική εντολή ελέγχου του υπουργού Οικονομικών
  • ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ
  • Πλαστών και εικονικών τιμολογίων άνω των 150.000 ευρώ
  • Μη έκδοσης άνω των 10 αποδείξεων ή μίας απόδειξης που η αξία της υπερβαίνει τα 500 ευρώ
  • Μέσα σε έναν μήνα εάν δεν υπάρξει διοικητική επίλυση της διαφοράς για φοροδιαφυγή
  • ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων μέχρι 75.000 ευρώ εφόσον ο έλεγχος δεν έχει διαταχθεί με εντολή του υπ. Οικονομικών
  • Πλαστών και εικονικών τιμολογίων έως 150.000 ευρώ
  • Μη έκδοσης αποδείξεων που δεν υπερβαίνουν τις 10 ή μίας απόδειξης που η αξίας της δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Η ποινική δίωξη (αυτόφωρη διαδικασία) δεν αρχίζει πριν από την τελεσίδικη κρίση του διοικητικού δικαστηρίου στην προσφυγή που ασκήθηκε στις περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης. Επίσης το αυτόφωρο δεν ενεργοποιείται στις περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την αποφυγή φόρου εισοδήματος έως 15.000 ευρώ.
Εξάλλου ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών. Συγκεκριμένα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης:
  • Έως1 έτος για βεβαιωμένο ή ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 5.000 ευρώ.
  • Εξι τουλάχιστον μηνών για χρέος άνω των 10.000 ευρώ.
  • Ενός τουλάχιστον έτους για χρέος άνω των 50.000 ευρώ.
  • Τριών τουλάχιστον ετών για οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Η μη καταβολή φόρου άνω των 150.000 ευρώ
Για κακουργήματα φοροδιαφυγής προβλέπονται ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια, από 10 που είναι σήμερα. Δηλαδή, για μη καταβολή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ και μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων άνω των 75.000 ευρώ. Για τα πλημμελήματα φοροδιαφυγής (μη απόδοση ΦΠΑ μέχρι 75.000 ευρώ ή φόρου εισοδήματος μέχρι 150.000 ευρώ) η μετατροπή γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί 3 ευρώ σήμερα, και ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης ή περαιτέρω υποτροπής, δεν μπορεί να γίνει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής.
Πρόσβαση του υπ. Οικονομικών σε όλες τις συναλλαγές
Ηλεκτρονικό φακέλωμα για 1 εκ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Ερχεται ηλεκτρονικό φακέλωμα για πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, επιμελητήρια θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές τους.
Παράλληλα, όλοι οι λιανοπωλητές οφείλουν να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επιπρόσθετα, με άλλη διάταξη, το ΙΚΑ θα πρέπει να υποβάλλει στο υπουργείο στοιχεία για τις αποπερατωθείσες οικοδομές.
Με αυτές τις ρυθμίσεις το υπουργείο θα έχει πλήρη πρόσβαση σε πλήθος οικονομικών στοιχείων, γεγονός που θα του επιτρέπει να προχωρεί σε εκτεταμένες διασταυρώσεις. Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
Οι δικηγόροι αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, αναλυτική κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει με τους εντολείς τους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Στην αναλυτική κατάσταση πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του κάθε εντολέα, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
Καθιερώνεται η υποχρέωση για τους μηχανικούς, όπως και για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους κατάσταση με στοιχεία των έγγραφων συμβάσεων (είδος παρεχόμενης υπηρεσίας, συμφωνηθείσα αμοιβή κ.λπ.) που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος στο πλαίσιο των σχετικών διασταυρώσεων.
Το ΙΚΑ υποχρεούται να ενημερώνει τη ΓΓΠΣ μέσα στον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους για τις οικοδομές που δηλώθηκαν ως αποπερατωθείσες κατά το προηγούμενο έτος.
Οι επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.
Καθίσταται πλέον υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, από όλα τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις κ.ά.).
Φορο-διευκολύνσεις και καταβολή ΦΠΑ σε δόσεις
Συμψηφισμός απαιτήσεων επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων με αυτές του Δημοσίου
Φορο-διευκολύνσεις με συμψηφισμό απαιτήσεων επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων με αυτές του Δημοσίου και καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ετσι μπορούν να συμψηφιστούν απαιτήσεις που αφορούν επιστροφές ή οφειλές ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, επιδοτήσεις του ΠΔΕ, γεωργικές επιδοτήσεις, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αγορές υλικών, αναλώσιμων και προμηθειών του Δημοσίου. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο και το κόστος του Δημοσίου ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, μπορεί να συμψηφιστεί για παράδειγμα με οφειλή 10.000 ευρώ ΦΠΑ της επιχείρησης προς το Δημόσιο. Για να γίνει ο συμψηφισμός, θα πρέπει να είναι βέβαιη και εκκαθαρισμένη η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, η οποία θα αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο. Ο συμψηφισμός προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους.
Ο συμψηφισμός μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πληρωμή του 40% κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και του υπόλοιπου 60% σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 2% αντί 1% αρχικά και ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση.
Εξάλλου, δίνεται το δικαίωμα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις, στις περιπτώσεις ποσών που επέρχεται διοικητική επίλυση της διαφοράς είτε αφορά προσωρινή ή οριστική πράξη είτε σε περίπτωση δικαστικού συμβιβασμού που αφορά οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου.
Η καταβολή σε δόσεις κρίνεται σκόπιμη λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της παράτασης της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποκείμενοι στον φόρο να καταβάλουν τον ΦΠΑ στο Δημόσιο και το Δημόσιο να εισπράξει τις απαιτήσεις από φόρους με δεδομένες τις επιπτώσεις από την ήδη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το δημόσιο χρέος  έφτασε τα 340,2 δισ. ευρώ
Με ομόλογα η εξόφληση χρεών προς όλες τις επιχειρήσεις

Με την έκδοση ομολόγων θα μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να εξοφλεί τα χρέη του προς φορείς του Δημοσίου αλλά και προς όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη, η οποία συμπεριελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο οι δαπάνες του Δημοσίου δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα, αλλά μόνο το χρέος.
Την ίδια ώρα χθες έγινε γνωστό πως στα τέλη Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος έφθασε στα 340,2 δισ. ευρώ ή στο 149% του ΑΕΠ, από τα 298,52 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το Δημόσιο θα πρέπει να ξεχρεώσει τα 185,3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το 54,5% του χρέους της στην επόμενη 5ετία, χωρίς να υπολογίζεται το σύνολο των 110 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Οπως γίνεται αντιληπτό, το δυσθεώρητο χρέος καθιστά αναγκαία την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.
v4.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"