Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ, από τις οποίες δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. 
Συνολικά, από την έναρξη των επεισοδίων.... οι νεκροί είναι 310.
    Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
    Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί "η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος".

    Ο Σουλεϊμάν μίλησε για "συνωμοσία", υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρησαν "υποκινητές". Επέκρινε μάλιστα τις "ξένες κυβερνήσεις" γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. "Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε", τόνισε.

    Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οπαδοί του Μουμπάρακ εισέβαλαν σε ξενοδοχεία και εκδίωξαν τους ξένους δημοσιογράφους, που διέμεναν σε αυτά, ενώ αγνοείται η τύχη ενός δημοσιογράφου της σουηδικής τηλεόρασης.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν σήμερα η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

    Σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε από το Σάββατο μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

    Με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να έχουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θετική έκβαση τόσο για τον αιγυπτιακό λαό όσο και για τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου συσχέτισε τις εξελίξεις με τις απαιτήσεις για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που να κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα. "Αυτές οι αλλαγές", είπε, "πρέπει να γίνουν άμεσα, με σταθερότητα και χωρίς βία".

    Με "ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον" παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η κατάσταση στην Αίγυπτο θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"