Το 2013 οι αλλαγές στα πανεπιστήμια
Τα κοινά σημεία για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια αναζητεί η υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις, κατά την σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε στο Ναύπλιο, με τις αλλαγές στη διοίκηση των ανωτάτων ιδρυμάτων να παραμένουν μεγάλο "αγκάθι".
Για το 2013 παραπέμπεται η πλήρης εφαρμογή των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε η υπουργός Παιδείας ενώ....
συγχρόνως έδωσε διευκρινίσεις για τα όσα απαξιωτικά έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον των πανεπιστημιακών.
Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η ίδια τιμά τα ιδρύματα και την πανεπιστημιακή κοινότητα και υποστήριξε: "Ο ευρύς διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα σημεία αυτά αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας".
Αγωνία εξέφρασαν οι πρυτάνεις στην υπουργό Παιδείας, για τις περικοπές στη χρηματοδότηση της έρευνας τη στιγμή που, όπως είπαν οι καθηγητές, το 70% της έρευνας στη χώρα μας εκτελείται από τα πανεπιστήμια. Επίσης οι πρυτάνεις είπαν ότι η περικοπή κατά 35% των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, οδηγεί τα πανεπιστήμια στην ασφυξία, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για το "πάγωμα" των προσλήψεων.
"Αγκάθι" όμως παραμένουν οι προτάσεις του υπουργείου για την επιλογή του πρύτανη και του συμβουλίου διοίκησης που θα περιλαμβάνει και εξωπανεπιστημιακούς. Οι πρυτάνεις επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αυτές τις προτάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της προστασίας του ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τους μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική.
Ο πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτή η θεσμοθέτηση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων από όλους τους πρυτάνεις, που θα παρεμβαίνουν κάθε φορά που ένα πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει πρόβλημα με το άσυλο, εφόσον φυσικά το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συμφωνεί.
Η συζήτηση μεταξύ υπουργού και πρυτάνεων έγινε σε καλό κλίμα, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου, είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου και θα εφαρμοσθούν πλήρως στα πανεπιστήμια από το 2013.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει μερική ή ολική συμφωνία, μεταξύ των δύο πλευρών, αφορούν:
- Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης
- Θέσπιση θεσμικών αντίβαρων για έλεγχο και λογοδοσία
- Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας
- Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
- Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης
- Τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κλπ) με βασική μονάδα τη Σχολή
- Την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών
- Τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών
- Την πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS)
- Τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης
- Την πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα
- Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ
- Την εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"