Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη

Την επίτευξη άμεσης προόδου με επίλυση αν όχι όλων, τουλάχιστον των βασικών κεφαλαίων του Κυπριακού μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ν. Έρογλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη συνάντηση που έχουν σήμερα στη Γενεύη.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες έχοντας υιοθετήσει.... ακραίες διχοτομικές θέσεις και δείχνει να επιδιώκει το ροκάνισμα του χρόνου ώστε το αδιέξοδο να οδηγήσει τελικά στην επιδιαιτησία.
Ο Δ. Χριστόφιας συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του έφθασε χθες το βράδυ στη Γενεύη και, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, με συνέπεια σε αρχές και επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού για να υπηρετηθεί ο στόχος της λύσης του Κυπριακού».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, ανήσυχος από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφύλασσε ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής του, θα επιδιώξει να διαπιστωθεί τουλάχιστον σύγκλιση σε ορισμένα από τα υπό συζήτηση κεφάλαια, με επιβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και με αποκλεισμό κάθε προσπάθειας εκτροχιασμού της διαδικασίας.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, ότι ο κ. Έρογλου απέρριψε τις ελληνοκυπριακές αιτιάσεις για συζήτηση και του θέματος των εποίκων σε διασύνδεση με τα κεφάλαια του περιουσιακού και του εδαφικού, φροντίζοντας μάλιστα να βαφτίσει «μετανάστες» τους εποίκους.
Ο ΟΗΕ και ο μεσολαβητής Αλ. Ντάουνερ, ο οποίος σε μια κίνηση όχι απλώς συμβολική, επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες και είχε συνομιλίες με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Σ. Φούλε, θέλησαν να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ με διαδικαστικά τεχνάσματα, που θα μετατρέψουν τις όποιες προκαταρκτικές συγκλίσεις σε μια μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα ανατρέπει τη βασική αρχή της διαπραγμάτευσης ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να υπάρξει τελική και συνολική συμφωνία.
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"